Депортації, масові репресії, штучний голод: інструменти політики тоталітарних режимів XX та XXI століть

Депортації, масові репресії, штучний голод: інструменти політики тоталітарних режимів XX та XXI століть

Укрінформ
17 травня, 13:00 -  круглий стіл на тему: “Депортації, масові репресії, штучний голод: інструменти політики тоталітарних режимів XX та XXI століть”.

Організатори: Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим; Міністерство культури та інформаційної політики України; Національний музей Голодомору-геноциду; Інститут дослідження Голодомору; ГО «Кримськотатарський ресурсний центр»

Учасники: Таміла Ташева - Постійний Представник Президента України в АР Крим; Світлана Маркова - директорка Інституту дослідження Голодомору, докторка історичних наук, доцентка, почесна професорка Міжнародної кадрової академії, голова ГО «Асоціація вчителів суспільних та гуманітарних дисциплін Хмельниччини»; Рефат Чубаров - голова Меджлісу кримськотатарського народу; Ескендер Барієв - член Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління ГО "Кримськотатарський ресурсний центр"; Ольга Бажан - директорка ЦДАГО України; Микола Кириченко - ректор Університету менеджменту освіти Національної академії педагогічних наук України, член-кореспондент Національної академії наук вищої освіти України, доктор філософії, професор кафедри філософії та освіти дорослих; Наталія Муранова - проректорка з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків Університету менеджменту освіти Національної академії педагогічних наук України, професорка; Ія Дегтярьова - докторка наук з державного управління, професорка; Андрій Козицький - провідний науковий співробітник ІДГ, кандидат історичних наук; Аніфє Куртсеїтова - голова правління ГО "Qırım Ailesi" ("Кримська родина"), співавтор посібника «Історія Криму та кримськотатарського народу» (Zoom); Юлія Тищенко - співзасновниця Національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію», співавтор посібника «Історія Криму та кримськотатарського народу» (Zoom); Бекір Аблаєв - письменник, дослідник, співавтор навчального посібника «Історія Криму та кримськотатарського народу»; Надія Гончаренко - старший науковий співробітник Інституту культурології НАМ України, співупорядниця серії перекладів «Кримськотатарська проза українською»; Андрій Іванець - провідний науковий співробітник ІДГ, кандидат історичних наук, модератор.

Захід до 78 роковин геноциду кримськотатарського народу

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.  

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 12:30 17 травня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос. 

Підсумкові матеріали:

Геноцид - не лише фізичне знищення, це знищення культури народу, його пам'яті - постійний представник Президента в АРК

Геноцид - це не лише фізичне знищення народу, це також намагання знищити його культуру, його пам'ять.

Про це постійний представник Президента України в АР Крим Таміла Ташева заявила у ході круглого столу “Депортації, масові репресії, штучний голод: інструменти політики тоталітарних режимів XX та XXI століть”, який відбувся в Укрінформі.

"Загалом після 24 лютого, після повномасштабного вторгнення рф в Україну, ми маємо вже тисячі жертв цивільного населення і, дійсно ми як українська держава розглядаємо ці акти воєнних злочинів фактично як акти геноциду всього українського народу... Варто говорити не лише про фізичне знищення, в тому числі, і про знищення і намагання знищити нашу пам'ять, знищити нашу культуру. Бо якщо говорити про те, що є геноцидом, це дійсно є не лише фізичне знищення", - наголосила Ташева.

На її думку, "еталонне" визначення геноциду, яке прийняла спільнота юристів-міжнародників, дійсно було трохи звуженішим, аніж те поняття щодо актів геноциду, яке було запропоноване науковцями ще у минулому столітті. Те, що ми бачимо нині під час війни, - знищення українських музеїв, вбивство митців, які гинуть під обстрілами, - це все є такими злочинами проти всього українського народу, підкреслила Ташева.

Вона нагадала про позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН, зазначивши, що це дуже важливий позов, дуже важлива робота, яку здійснюють державні органи влади, представники громадянського суспільства, документуючи воєнні злочини, що відбуваються на території України у рамках російського вторгнення.

Організаторами круглого столу виступили Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим; Міністерство культури та інформаційної політики України; Національний музей Голодомору-геноциду; Інститут дослідження Голодомору; ГО "Кримськотатарський ресурсний центр".

24 лютого президент росії путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Злочини, які здійснює зараз російська федерація, мають тривалу тяглість - постійний представник Президента України в АРК

Злочини, які здійснює зараз російська федерація на території України, зокрема у Криму, мають тривалу тяглість, кримських татар не саджають цього разу в товарні вагони, але створюють такі умови, за яких вони змушені тікати зі своєї історичної батьківщини.

Про це постійний представник Президента України в АР Крим Таміла Ташева заявила у ході круглого столу “Депортації, масові репресії, штучний голод: інструменти політики тоталітарних режимів XX та XXI століть”, передає Укрінформ.

"Дуже важливо документувати і те, що відбувається на території півострова. І, звісно, що ми зараз не можемо не проводити паралелі з 1944 роком, коли весь кримськотатарський народ був виселений зі своєї історичної батьківщини. Що в перші роки з початку депортації загинуло близько половини фактично населення кримськотатарського. Це також дуже важливо говорити. Що злочини, які здійснює зараз російська федерація - вони мають тривалу тяглість", - зазначила Ташева.

Вона нагадала, як кримських татар винищували під час першої анексії Кримського півострова, що сталася в 1783 році за часів Катерини II. Потім було системне винищення кримськотатарської інтелігенції на початку ХХ століття.

"Далі ми бачили власне депортацію 1944 року, потім ми побачили окупацію Кримського півострова і фактично намагання винищити знову кримських татар шляхом гібридної депортації, бо кримських татар не саджають цього разу в товарні вагони, але створюють такі умови, за яких кримські татари змушені тікати зі своєї історичної батьківщини", - наголосила постійний представник Президента в АРК.

Вона подякувала за публічний діалог у ході круглого столу організаторам та учасникам та зазначила, що його результатами будуть рекомендації для державних органів, для громадянського суспільства.

Ташева також перефразувала вислів "Наступного року – у Бахчисараї!", висловивши впевненість, що вже цього року в Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі, в українській Ялті "ми зможемо піднімати обидва прапори - кримськотатарський і український над нашим українським Кримом".

Як повідомляв Укрінформ, Ташева наголосила, геноцид - це не лише фізичне знищення народу, це також намагання знищити його культуру, його пам'ять.

Круглий стіл “Депортації, масові репресії, штучний голод: інструменти політики тоталітарних режимів XX та XXI століть” організували Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим; Міністерство культури та інформаційної політики України; Національний музей Голодомору-геноциду; Інститут дослідження Голодомору; ГО «Кримськотатарський ресурсний центр».

Щорічно 18 травня відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Відео:.

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-