Туреччина: від серця до серця - разом до перемоги

Туреччина: від серця до серця - разом до перемоги

Укрінформ
З початку нового етапу війни росії проти України кількість українців у Туреччині зросла майже в 1,5 раза

Потужна хвиля акцій протесту проти (тоді ще можливої) збройної агресії росії та в підтримку України охопила Туреччину ще за кілька тижнів до 24 лютого.  З часів здобуття незалежності України в 1991 році це найпотужніша хвиля підтримки України в Туреччині. Акції відбувалися в Адані, Аланії, Анкарі, Анталії, Бодрумі, Бурсі, Ізмірі, Конії, Кушадаси, Мармарисі, Мерсіні, Самсуні, Стамбулі та інших містах.

З 24 лютого, дня початку нового етапу війни росії проти України, акції протесту та мітинги проти збройної агресії росії та підтримки України продовжуються. В Стамбулі мітинги відбуваються щодня.

Війна, розв’язана росією проти України мобілізувала українок та українців по всій країні - від заходу до сходу, від півночі до півдня.

В Туреччині нині офіційно зареєстровано 18 українських спілок, більша частина української діаспори в країні - жінки. Діаспоряни великих та малих міст доєдналися до організації протестів, мітингів, благодійних акцій, збору коштів та  гуманітарної допомоги.  «Ми і не уявляли, що нас тут так багато, та яка ми насправді сила, коли разом», - зізнаються діаспоряни.

Вже 24 лютого зранку до генерального консульства росії з протестом проти початку збройної агресії та із закликом її припинити прийшли українці в Стамбулі. Відтоді мітинги проводять щодня на різних локаціях (за виключенням кількох днів, коли їх проведенню завадили снігопади). Українці співають Державний гімн України та інші патріотичні пісні, закликають припинити збройну російську агресію та підтримати Україну. «Одного разу вдалося причепити листок із нашими закликами на автомобіль, який виїжджав з консульства», - розповіли активісти. Нині мітинги здебільшого відбуваються на площі біля головного входу в Стамбульський університет та до мистецького центру «Одакулє» на проспекті Незалежності. Також збиралися біля генконсульства білорусі в Стамбулі, вимагаючи в білоруських дипломатів не ставати співучасниками злочинів путінського режиму. Активісти запрошують доєднуватися, особливо тих, хто був вимушений приїхати в найбільший турецький мегаполіс, рятуючись від війни: «Наше «поле битви» - мітинги, наша «зброя» - правда».

Активну участь в заходах беруть представники кримськотатарської діаспори. Стяги кримськотатрського народу майорять на мітингах поруч з українськими. У лютому й березні також згадуються події 2014-го року – тимчасова окупація росією Криму, проведення т.зв. «референдуму» та російська агресією на сході України. Заклики припинити розв’язану нині нову збройну агресію звучать в унісон із вимогами до росії деокупувати Кримський півострів, припинити незаконний тиск, арешти та переслідування кримськотатарського народу.

Приходять підтримати українців громадяни інших держав - Грузії, Азербайджану, США, Канади, Великобританії та інших.

Також за ці дні, з 24 лютого, дипломатичні установи в Туреччині - посольство України в Анкарі, генконсульство в Стамбулі та консульство в Анталії стали осередками організації збору, сортування, пакування та відправки гуманітарної допомоги в Україну. Рівень емпатії в турецькому суспільстві до тих, хто опинився в біді, досить високий. Хто привозив харчі, одяг, предмети гігієни, ліки, хто допомагав грошима, перераховуючи їх на банківський спецрахунок, відкритий посольством в Анкарі для перерахування фінансової допомоги. Менше ніж за добу після відкриття рахунку було зібрано 1 млн 300 тисяч турецьких лір (близько 90 тисяч доларів США - ред.) та 12 тисяч доларів США.

На одному з мітингів, дякуючи громадянам Туреччини за допомогу та підтримку, Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар розповів про те, що допомога надходить з найвіддаленіших куточків Туреччини, а туркені навіть жертвують свої золоті прикраси, аби підтримати українців. Завдяки небайдужості діаспорян, дипломатів, благодійників з числа громадян Туреччини та інших країн, перші шість вантажівок з 120 тонами гумдопомоги вирушили зі Стамбула 3 березня. Станом на 21 березня в Україну з Туреччини було відправлено 45 фур з більше ніж 720 тонами гуманітарного вантажу.

Особливо розчулила історія про літню жінку з передмістя Анкари, яка привезла в посольство свої весільні браслети (вони мають особливу цінність для турчанок). Дипломати відмовлялися їх брати, дякуючи за такий щемливий вияв солідарності. Жінка наполягала на тому, що нині українцям ці золоті прикраси потрібніші, адже їх можна здати та завдяки вирученим коштам полегшити або навіть врятувати чиєсь життя. Зрештою щедрий дарунок прийняли. Згодом відзвітували власниці про отримані кошти та придбану на них гуманітарну допомогу.

Фото: Анна Полат
Фото: Анна Полат

На одному з мітингів голова Української спілки в Анкарі Юлія Білецька ініціювала в Туреччині флешмоб, закликавши всіх громадян країни вивісити у вікнах прапори України, аби таким чином висловити свою підтримку Україні та протест проти агресії та дій Росії. На мітингах в Анкарі прапори, пошиті Українською спілкою в Анкарі, роздавали всім охочим підтримати цей флешмоб.

Під час зустрічі Анталійського дипломатичного форуму 11-13 березня прапори майоріли і в турецькому Белеку, неподалік місця проведення самого форуму та зустрічі Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби з сергієм лавром 10 березня.

Українці Анталії «зустрічали» російську делегацію на чолі з лавровим, яка прибула на перемовини, закликами припинити агресію та відомими словами нової пісні про турецькі «байрактари».

«За ці дні турецьке слово «байрактар («прапороносець») вивчила вся країна. Ці безпілотники допомагають нам захищати країну від нападника. Так Туреччина б’ється разом із нами за свободу й безпеку всього світу … Діти повинні піднімати голови для того, щоб спостерігати, як повітряні кулі злітають у небо, а не дивитися на бомби, що падають на них. Я закликаю світ сказати "ні" війні, "так" - миру", - йшлося у посланні першої леді Туреччини Еміне Ердоган до народу України.

Слова Еміне Ердоган про дітей згадували на заході з вшанування пам’яті дітей та всіх загиблих внаслідок нового етапу війни росії проти України в Анкарі 19 березня. «Їм назавжди буде два, чотири, шість, вісім, десять років. Це ангели, які відлетіли і постраждали від куль агресора сьогодні, в серці Європи. Як мама скажу, що це страшний біль для всього нашого народу… Ми обов’язково ще запустимо повітряні кулі над вільною від окупантів та суверенною територією України», - звернулася до присутніх дружина Посла України в Туреччині.

Катерина Боднар також закликала Туреччину допомогти тим дітям та жінкам, які у час російської агресії борються з онкологічними хворобами.

20 березня в Анталії відбувся масовий мітинг на підтримку України. Учасники наголосили на тому, що Україна протистоїть російським окупантам 25 довгих і виснажливих діб.

«25 довгих діб триває війна на території України. 25 смертельних діб гинуть наші співвітчизники. 25 тяжких діб московська орда топче та роздирає нашу рідну землю. 25 героїчних діб українці дають гідну відсіч кровожерливим дикунам. 25 тривожних діб весь світ, затамувавши подих, дивується героїзму нашого народу. Ми виборюємо своє право на існування та державність дуже дорогою ціною - кров’ю та людськими життями. Військові Збройних Сил України героїчно борються на позиціях, тероборона протистоїть ворогу на місцях. Лікарі, рятувальники, транспортники, волонтери, дипломати, журналісти, - всі ми воюємо. Кожен з нас може зробити  внесок в нашу перемогу», - наголосили активісти та закликали українців усього світу доєднуватися до боротьби проти російської агресії, зокрема долучатися до інформаційних військ та гуманітарних проєктів.

Учасниці на мітингу тримали в руках ляльки, закутані в пелюшки, на знак пам’яті про тих діток, життя яких було обірване внаслідок воєнних дій росії в України.

Ввечері 20 березня в Анкарі відбувся благодійний концерт українського скрипаля Євгена Кострицького, а також туркменського піаніста та диригента Рустама Рахмедова. Кошти від продажу квитків буде витрачено на придбання та відправку в Україну гуманітарної допомоги. У лютому минулого року Євген Кострицький та Рустам Рахмедов вже виступали на заході, організованому спільно посольствами України та Туреччини в Анкарі, присвяченому сьомим роковинам окупації Криму росією.

Євген Кострицький у своєму виступі на одному з мітингів проти російської збройної агресії в Анкарі закликав митців стати єдиним голосом підтримки України та не співпрацювати з тими представниками культурної сфери, які підтримують війну, розв’язану росією проти України. Вчора після концерту скрипаль зізнався, що найбільше з початку нового етапу війни росії проти України він воліє тримати в руках зброю, не скрипку. Але саме благодійна ініціатива з організації та виступу на концерті в Анкарі надихає та дає сили боротися доступними інструментами. Аби бути корисним та допомагати скрипаль приходить в посольство та допомагає з завантаженням гуманітарної допомоги - зараз робочі руки зайвими не бувають.

В Анкарі благодійний концерт відвідали Надзвичайні та Повноважні Посли Литви, США та Естонії, дипломати посольств Литви, Грузії, Польщі, Швеції, Словаччини, Фінляндії, Люксембургу, Румунії, Чехії та Молдови, акредитованих в Туреччині. Наступними вихідними благодійний концерт Євгена Кострицького та Рустама Рахмедова відбудеться в Стамбулі.

Українська громада в Туреччині нараховує приблизно 35 тисяч українців. Ще близько 50 тисяч громадян України приїхали в Україну після 24 лютого, з початку збройної агресії рф проти України. Всі вони здолали довгий шлях з різних куточків України, через кордони Румунії та Болгарії.  Активістки української діаспори в Туреччині закликають єднатися та робити все можливе для того, аби підтримати наших захисників, українців, які потерпають в окупованих містах, беззбройними виходять на протести проти окупації і тих, хто вимушені тікати внаслідок нападу росії на Україну, та без зволікань ставати в діаспорянський «стрій» захисників Батьківщини.

Ольга Будник, Анкара

Фото автора та Анна Полат, Українське товариство взаємодопомоги в Стамбулі, Генконсульство України в Стамбулі, Сергій Волченков, Віта Михайлова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-