“Далекосхідна одіссея Івана Світа”. Презентація книги Ольги Хоменко

“Далекосхідна одіссея Івана Світа”. Презентація книги Ольги Хоменко

Укрінформ
21 грудня, 15:00 - презентація книги Ольги Хоменко «Далекосхідна одіссея Івана Світа»

Організатори: Укрінформ; Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин, видавництво Лаурус.

Учасники: Ольга Хоменко - доктор філософії, кандидат історичних наук, доцент Києво-Могилянської бізнес-школи; Тимофій Брік - доктор філософії, професор Київської школи економіки; Алла Атаманенко - доктор історичних наук, професор Національного університету «Острозька академія», директор Інституту досліджень української діаспори імені Любомира Винара; Сергій Ціпко - професор Канадського інституту українських студій, Університет Альберти; Ірина Матяш - доктор історичних наук, голова Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, модератор.

Коротко. Книжка написана на основі унікальних американських та японських архівних джерел. У своїй роботі Ольга Хоменко розповідає про забутого журналіста та історика Івана Світа (1897-1989) та умови існування української діаспори на Далекому Сході та в Азії. Читач дізнається про те, як українські переселенці на Зеленому Клині та в Маньчжурії, у лещатах між Росією та Японією, в непростих умовах Російської революції 1917 року, міжвоєнних та воєнних часів активно відстоювали право бути собою, творили власну Україну, вибудовуючи діалог між заходом та сходом. Ця книга про забуту українську діаспору на сході та невідомі сторінки української публічної та культурної дипломатії.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

У Києві вийшла книга про журналіста Івана Світа та українську діаспору в Азії

У Києві вийшла книга Ольги Хоменко «Далекосхідна одіссея Івана Світа», в якій авторка досліджує українську діаспору в Азії через публікації та особисту біографію журналіста та історика Івана Світланова (Світа) (1897-1989).

Видання в Укрінформі презентувала автор - доктор філософії, кандидат історичних наук, доцент Києво-Могилянської бізнес-школи Ольга Хоменко.

“Це забута історія про величезну українську діаспору, яка була в Азії. Це забута історія українсько-японських та українсько-китайських взаємин, публічної та культурної дипломатії. Окресливши присутність української діаспори в Азії, Іван Світ вперше наголошує на винятковій ролі українців у освоєнні Далекого Сходу. І говорить про український вектор у міжнародній політиці, який існував там з початку 20-го століття”, - зазначила Хоменко.

Японістка за фахом, вона тривалий час жила в Країні сонця, що сходить. У 2018 році Хоменко працювала в Українському науковому інституті Гарвардського університету та в архіві Української вільної академії наук. Там їй до рук потрапили документи, які Світ привіз свого часу до Америки, а також особові справи людей, які належали до Українського представницького комітету в Шанхаї.

“Зазвичай, коли в Україні говорять про українську діаспору, мають на увазі діаспору в Європі або в Америці чи Канаді, інколи згадують про Австралію. Але про діаспору в Азії зазвичай нічого не відомо. Це діаспора, яка з’явилася там наприкінці 19-го століття і практично зникла після Другої світової війни. Існувала величезна східна українська діаспора — це люди, які жили на території Далекого Сходу, Маньчжурії і в Китаї”, - сказала науковець.

Вона зауважила, що українці проживали переважно в Приморському, в більшій частині Хабаровського краю та в Амурській області, і ці території дістали назву Зелений Клин - через величезну кількість зелених лісів та його клиноподібну форму. На момент революції в Росії 1917 року в Азії, за різними даними, проживало від 500 тисяч до мільйона українців.

Книжка «Далекосхідна одіссея Івана Світа» написана на основі унікальних американських і японських архівних джерел. Вона розповідає про те, як українські переселенці на Зеленому Клині та в Маньчжурії, між Росією та Японією, в непростих умовах революції 1917 року, у міжвоєнний та воєнний час активно відстоювали право бути собою, творили власну державу, вибудовуючи діалог між Заходом та Сходом.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-