Інфодемія ескалації: чи переходимо з червоної зони до помаранчевої?

Інфодемія ескалації: чи переходимо з червоної зони до помаранчевої?

Укрінформ
16 грудня, 11:00 - дискусія на тему: "Інфодемія ескалації: чи переходимо з червоної зони до помаранчевої?"

Організатор: Укрінформ (Головна редакція “Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки”).

Учасники: Марія Сагайдак - завідуюча відділом редакції “Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки” (Укрінформ); Ольга Юркова - медіаекспертка, співзасновниця StopFake; Мирослава Маркова - аналітикиня Voxcheck; Петро Боднар - експерт видання Texty.org.ua; Павло Лакійчук - експерт Центру глобалістики “Стратегія ХХІ”; Максим Майоров - завідуючий відділом редакції "Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки" (Укрінформ), модератор.

Питання до обговорення:

Чи змінилася войовнича риторика росіян після розмови Путіна з Байденом?

Чи проглядаються передумови для ескалації в Азовському та Чорному морях?

Чи має розвиток тиражована в ЗМІ заява Путіна про закордонну власність СРСР?

Чи можливо прогнозувати зовнішню російську політику, аналізуючи вектори інформаційної війни?

Акредитація за посиланням: anna@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Ситуація на Азові, спричинена РФ, і далі загострюватиметься — експерт

Ситуація в Азовському морі, спричинена Росією, і далі загострюватиметься, оскільки РФ заявляє свої права на всю його територію.

Таке переконання висловив експерт Центру глобалістики “Стратегія ХХІ” Павло Лакійчук під час дискусії на тему: «Інфодемія ескалації: чи переходимо з червоної зони до помаранчевої?» в Укрінформі.

“Росіяни ставляться до Азова як до своєї власності з самого початку російсько-українського конфлікту. Тут треба згадати бойові дії у приморській смузі в 2014-18 роках, блокаду де-факто наших портів в Маріуполі й Бердянську, яка розпочалася в 2016-18-му і триває досі і зараз перейшла від безпосередньо портів до Керченської протоки. І це стратегія. Цього разу, коли корабель “Донбас” рушив до Керченської протоки, у них уже була напрацьована програма”, - сказав Лакійчук.

Він нагадав про так звану Тузлівську кризу на Азові 2003 року, коли відбулася серйозне загострення, на межі конфлікту, якого вдалося уникнути після підписання президентами Кучмою і Путіним договору про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, який містив компроміс, що Азовське море є внутрішніми водами Росії і України і що державні кордони в Азовському морі визначаються двосторонніми угодами.

Водночас експерт зауважив, що не існує терміну “внутрішні води двох країн” у міжнародному морському праві, Азов - це територія нашої держави.

“Росіяни свою позицію тримали, вигадували різні приводи, аби не було кордону між Україною і Росією в цій акваторії. І до війни ми прийшли за відсутності кордонів зі статусом “внутрішніх вод” Азовського моря. Тепер, коли росіяни роблять будь-що фактично біля берегової смуги Бердянська, чи Генічеська, чи Кирилівки, на запити української сторони вони відповідають: “Це наші внутрішні води. Азовське море — наше”, - зазначив експерт.

За його словами, покласти цьому край здатна денонсація Україною в односторонньому порядку цієї угоди, до чого ми зараз не готові.

“Що ми можемо зробити? Два варіанти. Перший — ми маємо зараз укласти з росіянами угоду про Державний кордон в Азовському морі. На переговори вони навряд чи підуть, але якщо підуть, то зрозуміло, що скажуть. Реальний крок, який ми можемо зробити, - це в односторонньому порядку денонсувати цю угоду. Про денонсацію угоди експерти говорять давно. Але наша державна система не готова йти на такий крок, тому що у випадку денонсації російсько-української угоди в односторонньому порядку нам треба захищати свій Азов, а в нас фактично немає сил і засобів для повноцінного захисту... Отже, без рішучих дій центральної влади України ми не зможемо вирішити цю проблему і ситуація буде іти по наростаючій постійно. Можна казати і по Азовському мору, і по ситуації взагалі, що ми залишаємося в “червоній зоні”, тому що ворог біля воріт і змінювати свої плани він не збирається, відступати не хоче”, - резюмував Лакійчук.

Як повідомляв Укрінформ, під час розмови президентів України та США 9 листопада сайт ФСБ Росії розмістив «інформацію про рух корабля управління «Донбас» ВМС України в акваторії Азовського моря у бік Керченської протоки», у якій було зазначено, що «вказані дії створюють загрозу безпеці мореплавання». Інформацію миттєво підхопили російські ЗМІ, представляючи справу таким чином, що це ледь не початок збройного конфлікту.

Російський «Интерфакс» з посиланням на ФСБ заявив, що нібито український військовий корабель "Донбас" знаходиться у безпосередній близькості від Керченської протоки і "створює загрозу безпеці мореплавання". На це 9 грудня міністр оборони України Олексій Резніков заявив що наше пошуково-рятувальне судно, без озброєння, виконувало свою роботу, знаходилось у 18 морських милях (тобто це більше 33 км) в Азовському морі, яке є морем спільного користування. Тобто ми абсолютно на законних підставах там перебували.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-