Перспективи сталого розвитку сільських територій

Перспективи сталого розвитку сільських територій

Укрінформ
17 грудня, 13:15 - “круглий стіл” на тему: «Перспективи сталого розвитку сільських територій» 

Організатор: ГО «Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні».

Учасники: Тетяна Божук - доктор географічних наук, завідувач кафедри географії України і туризму Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка; Володимир Васильєв - голова правління ГО "Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні"; Юлія Дащук - кандидат економічних наук, доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Луцького національного технічного університету; Аліна Кліщевська - депутатка Каховської районної ради, керівниця проєкту "Здиваш-Сиваш"; Сергій Кліщевський - голова Присиваської сільської ради; Наталія Кононенко - депутатка Малобілозерської ОТГ; Ірина Кірина - начальниця відділу з розвитку підприємництва Управління аграрної інфраструктури Міністерства аграрної політики та продовольства України; Віталіна Мартиновська - віцепрезидентка з питань взаємодії з органами державної влади ГС "Національна туристична організація України"; Ірина Околович - заступниця голови правління ГО "Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні"; Сергій Толстіхін - власник садиби "Дім мандрівника"; Олена Хлівна-Андреєва - начальник відділу економічного та агропромислового розвитку та інвестиційної діяльності Новоодеської міської ради; Юрій Жеребцов - головний спеціаліст відділу проєктної та організаційної роботи Державного агентства розвитку туризму України; Олена Бородіна - д. економ. н., професор, зав. відділу економіки і політики аграрних перетворень Інституту економіки та прогнозування НАН України, голова координаційної ради ГС "Українська мережа сільського розвитку".

Коротко. Мета заходу – налагодження діалогу між громадами, центральними органами виконавчої влади та партнерами проєкту «Перспективи сталого розвитку сільських територій» для усунення перепон та створення нових можливостей розвитку громад шляхом підвищення їх туристичного іміджу.

Довідково. На території України проєкт «Перспективи сталого розвитку сільських територій» реалізується ГО «Екодія» разом з ГС «Українська мережа сільського розвитку» та з ГО «Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні», у співпраці із DRA e.V. та за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччини.

Додаткова інформація за тел.: +38 067-25-21-012 (Володимир Васильєв, координатор проєкту); +38 097-31-47-507 (Ірина Околович, менеджер проєкту) або e-mail: info@greentour.com.ua (ГО «Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні»).

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов’язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Відповідно до Постанови МОЗ №-18 від 19 жовтня 2021 року присутність на заході лише за наявності в усіх його учасників Covid-cертифікату або негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години) та обов`язкової наявності засобів індивідуального захисту (захисних масок, респіраторів) за дотримання соціальної дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Глобальні зміни внаслідок COVID-19 змінили ринок зеленого туризму - науковиця

Глобальні зміни у сфері надання послуг зеленого туризму внаслідок пандемії COVID-19 призвели до його поділу на індустріальний і суто сільський зелений туризм.

Про це сказала завідувачка відділу економіки і політики аграрних перетворень Інституту економіки та прогнозування НАН України, голова координаційної ради ГС "Українська мережа сільського розвитку", професорка Олена Бородіна під час круглого столу в Укрінформі, присвяченого зеленому туризму в Україні.

“Відбуваються глобальні зміни у сфері надання послуг зеленого туризму в Україні. Такі зміни обумовлюються наслідками пандемії для сільського зеленого туризму. З одного боку, відкриваються можливості сільським сімейним господарствам розвивати і диверсифікувати свою діяльність, надаючи послуги сільської гостинності. А з другого боку, на сільські території перетікає індустріальний туризм. Таким чином, виникає два види сільського туризму — туризм на сільських територіях і власне сільський туризм”, - зазначила Бородіна.

Вона пояснила, що туризм на сільських територіях - це індустрія туризму, підприємницька діяльність, яка розвивається за законами ринкової економіки. Тим часом, суто сільський туризм - це надання послуг сільської гостинності, як спосіб виживання сільських домогосподарств, і він потребує підтримки.

“Сільський туризм, як надання послуг сільської гостинності, має підтримуватися на рівні територіальних громад, оскільки вони перетворюються на середовище надання й отримання послуг. Відповідно дуже важливо на законодавчому рівні зробити наголос на цих двох видах діяльності. Одна справа — підприємницька діяльність, інша — диверсифікована діяльність для виживання сільських домогосподарств”, - наголосила науковиця.

Вона порадила сільським домогосподарствам у сфері зеленого туризму диверсифікувати свою діяльність - виробляти сільськогосподарську продукцію, надавати гастрономічні й послуги гостинності, продавати нові знання та емоції про сільський розвиток, природу, ландшафт тощо.

Метою заходу було налагодження діалогу між місцевими громадами, центральними органами виконавчої влади та громадськими організаціями для усунення перепон та створення нових можливостей розвитку громад шляхом підвищення їхнього туристичного іміджу.

Організатором заходу виступило ГО «Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні».

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-