Одноразове добровільне декларування — чиста фінансова історія

Одноразове добровільне декларування — чиста фінансова історія

Укрінформ
31 серпня, 14:00 - пресбрифінг на тему: «Одноразове добровільне декларування - чиста фінансова історія» 

Організатор: Міністерство фінансів України.

Учасники: Сергій Марченко - міністр фінансів України; Євген Олейніков - в. о. голови Державної податкової служби України; Данило Гетманцев - голова комітету  ВР України з питань фінансів, податкової та митної політики.

Коротко. З 1 вересня 2021 року громадяни України матимуть можливість подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, із яких не були сплачені податки і збори. Під час заходу Мінфін спільно з ДПС повідомлять про деталі та запуск одноразового добровільного декларування фізичними особами.

Довідково. Запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету передбачено в Законі №1539. Прийнятий закон – це спосіб цивілізовано вивести на світло гроші та активи, які були приховані від оподаткування. Закон створює стимули для виведення з тіні доходів, прихованих від оподаткування, та залучення їх в економіку України.

Закон запроваджує:

- створення прозорих умов для сплати податків громадянами та підвищує рівень їх податкової культури;

- кампанію із добровільного одноразового (спеціального) декларування активів фізичних осіб у період з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року, що передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

У добровільній декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Щодо задекларованих активів, з яких громадянин сплатить збір, держава гарантуватиме йому звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Добровільне декларування стосується незначної кількості українців, які мають неоподатковані статки - Марченко

З 1 вересня громадяни України отримають можливість одноразово задекларувати доходи, нерухоме й рухоме майно, аби у майбутньому уникнути неприємних запитань про їх походження.

Про це на пресбрифінгу в Укрінформі на тему “Одноразове добровільне декларування — чиста фінансова історія” повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко.

За його словами, під дію нового законодавства (Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету", - ред.) потрапляють активи невеликої кількості громадян, які мають значні статки.

"Вони зможуть сплатити невелику компенсацію (від 2,5 до 9%) до державного бюджету і потім спокійно розпоряджатися цими активами", - сказав Марченко.

Він уточнив, що мова йде про легалізацію доходів, з яких не були сплачені податки, або інформація про їх сплату з тих чи інших причин відсутня і громадяни не можуть довести, що такі кошти або придбане за них майно уже оподатковувалися.

Кампанія з добровільного декларування триватиме упродовж року, до 1 вересня 2022-го. Основні сервіси надаватиме Державна податкова служба.

“Якщо потрібно буде додатково врегулювати якісь питання, змінити щось з точки зору нормативно-правової бази, ми активно до цього долучатимемося”, - запевнив глава Мінфіну.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету".

Документ створює стимули для виведення з тіні доходів, прихованих від оподаткування, та сприятиме залученню в економіку додаткових ресурсів.

Процедура декларування – абсолютно добровільна, декларант при цьому не повинен підтверджувати джерела своїх доходів.

Проєкт бюджету-2022 готують на чинній податковій базі - Марченко

Законопроєкт про Держбюджет-2022 не враховуватиме доходів від кампанії з добровільного декларування та податкових змін, що вносяться проєктом №5600.

Про це на пресбрифінгу в Укрінформі на тему “Одноразове добровільне декларування — чиста фінансова історія” повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

За його словами, в Мінфіні вкрай обережно ставляться до будь-яких очікувань. Але фахівці відомства робитимуть все, щоб завдяки інформаційній кампанії, роз’яснювальній роботі, якомога більше українців змогли скористатися правом, наданим державою з добровільного декларування, що стартує 1 вересня.

“Яка кількість громадян скористається такою можливістю, спрогнозувати складно. Нам би справді хотілося в результаті декларування отримати значні кошти до державного та місцевих бюджетів. Але хоча б якісь оцінки можна буде робити вже згодом. Тому у бюджетному законопроєкті на 2022 рік ми не закладаємо відповідних очікувань”, - пояснив Марченко.

Те ж, за його словами, стосується і ймовірного фіскального впливу законопроєкту №5600 ("Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень" - ред.), в липні ухваленого парламентом у першому читанні.

Урядовець наголосив, що перебіг кампанії з добровільного декларування багато в чому залежить від низки психологічних моментів.

“Якщо суспільство відгукнеться на пропозицію і значну частину активів буде легалізовано, вважаю це перемогою держави та здорового глузду”, - підсумував Сергій Марченко

Як повідомлялося, запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету передбачено Законом "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету".

Верховна Рада 1 липня 2021 року ухвалила в першому читанні законопроект №5600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень".

Мета проєкту закону - забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. Законопроєктом передбачено чимало поправок в частині попередження «скруток» і тіньового обороту сільгосппродукції, нові ставки екологічного податку, звільнення від оподаткування ПДФО громадян і підприємців, що користуються державними програмами підтримки "Доступні кредити 5-7-9%" і "Доступна іпотека 7%" тощо.

Добровільне декларування доходів — це можливість, а не примус, - Гетманцев

Податкова амністія — це про можливості, а не про ревізію статків чи перевірку, хто із громадян скільки заробив і чого про них держава не знає.

Про це на пресбрифінгу в Укрінформі на тему “Одноразове добровільне декларування — чиста фінансова історія” сказав голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, Данило Гетманцев.

Він запевнив, що ніхто не приходитиме до людей і не запитуватиме, звідкіля взялося їхнє майно.

“Водночас у майбутньому кожен українець, напевне, здійснюватиме дорогі придбання. Й аби усі свої гроші він міг використовувати без будь-яких обмежень і в Україні, і за кордоном (бо амністія так само поширюється й на будь-які витрати за межами країни), ми й закликаємо співвітчизників взяти участь у добровільному декларуванні”, - сказав Гетманцев.

Він нагадав, що, відповідно до законодавства про одноразове (спеціальне) добровільне декларування, легалізувати майно можна за трьома ставками.

"Загальна ставка — 5% - поширюється на будь-які майно й активи, що зберігаються (розташовані) на території України. Передусім, це гроші. Для того, щоб їх амністувати, НБУ, Мінфін і Податкова передбачили дуже просту процедуру. Береш гроші, приходиш до будь-якого банку, який відкриває спеціальний рахунок. Отримуєш довідку про зарахування туди коштів, яку додаєш до електронної декларації, поданої в ДПС. Й після сплати 5% податку ці гроші вважаються амністованими”, - пояснив Гетманцев. І додав, що одразу ж після отримання довідки від банку кошти можна знімати або переказувати на інші рахунки.

Друга ставка — 2,5%. Це якщо платник податків вирішив інвестувати гроші у цінні папери України— облігації внутрішньої державної позики.

Третя ставка — 7% у першому півріччі (кампанії з добровільного декларування, - ред.) і 9% у другому півріччі — для активів, що зберігаються (розташовані) за кордоном. При цьому людина не зобов’язана повертати такі активи в Україну. Але має додати до декларації підтвердження того, що вони в неї є — приміром, довідку з іноземного банку про стан відкритого там рахунку.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 вересня громадяни України отримають можливість одноразово задекларувати доходи, нерухоме й рухоме майно, аби у майбутньому уникнути неприємних запитань про їх походження.

Кампанія з добровільного декларування триватиме упродовж року, до 1 вересня 2022-го. Основні сервіси надаватиме Державна податкова служба.

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету".

Документ створює стимули для виведення з тіні доходів, прихованих від оподаткування, та сприятиме залученню в економіку додаткових ресурсів.

Процедура декларування – абсолютно добровільна, декларант при цьому не повинен підтверджувати джерела своїх доходів.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-