Нова хвиля злочинів ненависті: чому на ЛГБТ-активістів досі нападають та що має вдіяти держава

Нова хвиля злочинів ненависті: чому на ЛГБТ-активістів досі нападають та що має вдіяти держава

Укрінформ
29 липня, 11:00 - пресконференція на тему: “Нова хвиля злочинів ненависті: чому на ЛГБТ- активістів досі нападають та що має вдіяти держава” 

Організатор: Центр прав людини ZMINA.

Учасники: Олег Альохін - керівник Асоціації ЛГБТ “Ліга”; Оксана Гузь - адвокатка ЛГБТ-організації “Інсайт”; Яна Салахова - аналітикиня з питань злочинів на ґрунті ненависті Конгресу національних громад України та голова ГО “Театр змін”; Євген Білоцький - менеджер Мережі параюристів;  Людмила Янкіна - координаторка проєктів Центру прав людини ZMINA, модераторка.

Коротко. За останні декілька місяців почастішали випадки переслідування ЛГБТ-активістів по Україні – на них та офіси ЛГБТ-організацій зухвало нападають, зривають тематичні події, оприлюднюють особисті дані активістів та погрожують розправою.

Хто і за що переслідує ЛГБТ-активістів? Як реагує поліція на злочини проти ЛГБТ та що має зробити держава, аби запобігти насильству? І чому влада мусить ухвалити законопроєкт №5488, який підтримує правозахисна спільнота?

Довідково. Захід проводиться за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Democracy Grants Program of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.

Мова заходу: українська.

Акредитація для представників ЗМІ: Ірина Іванченко (099-772-56-67; ii@humanrights.org.ua)

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV та на фейсбук-сторінці ZMINA: https://www.facebook.com/zmina.ua

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід у зал тільки у масках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Правозахисники констатують збільшення кількості нападів на ЛГБТ-активістів та вимагають ефективної системи покарання за злочини нетерпимості

Правозахисники заявляють, що впродовж останніх кількох місяців почастішали випадки переслідування ЛГБТ-активістів в Україні.

Про це вони повідомили на пресконференції в Укрінформі на тему: “Нова хвиля злочинів ненависті: чому на ЛГБТ- активістів досі нападають та що має вдіяти держава”.

Як зазначила координаторка проєктів Центру прав людини ZMINA Людмила Янкіна, ЛГБТ-активістам зривають заходи, нападають на них та їхні офіси, переслідують і погрожують у соціальних мережах, оприлюднюють їхню особисту та контактну інформацію.

“Усі випадки переслідування скоїли представники ультраправих угруповань, які відкрито у своїх соціальних мережах та телеграм-каналах оголошували про насильницькі наміри”, - зауважила Янкіна.

У ЛГБТ-спільноті повідомили, що за пів року особливого тиску та залякувань зазнали їхні організації у Миколаєві та Одесі, а саме: представники Асоціації ЛГБТ “Ліга”, які стикаються з погрозами ще з минулого року. Так, ввечері 29 травня в Одесі група з семи молодиків атакувала офіс асоціації та розбила вікна.

Як розповів керівник організації Олег Альохін, невідомі приходили й розповідали орендарям сусідніх офісних приміщень, зокрема закладу харчування, що будуть щось робити, аби позбавити їх сусідства з ЛГБТ-організацією. До цього декілька разів Асоціація ЛГБТ “Ліга” отримувала листи з погрозами підриву їхнього офісу в Миколаєві. За його словами, часто у цих діях беруть участь неповнолітні.

“Доки Національна поліція України буде вибірково дивитися на злочини крізь пальці, нашу країну чекатиме далеко не світле майбутнє. Хто стоїть за діями цих дітей, котрі приходять до нас вчиняти злочин? Хто покриває ці злочини, ховаючи справи “у стіл” та всіма силами зупиняючи розслідування?” - обурюється Альохін.

Також зазначалося, що 29 травня 2021 року у Києві група агресивних людей із 25-30 осіб, перелізши через паркан, незаконно проникла на захід, що відбувався на подвір’ї ЛГБТ-організації “Інсайт”, і намагалися його зірвати. У декого з них були при собі металеві палиці, вони вигукували гомофобні образи й погрози. А в Одесі група осіб намагалася зірвати феміністичну дискусію, організовану “Інсайдом”.

“Радикальні угруповання, відчуваючи свою безкарність, активізувалися. Більше того, вони відкрито оприлюднюють у своїх соцмережах “звіти” про напади. Під час нашої останньої зустрічі з поліцією на наше запитання, що можна зробити, аби зменшити кількість нападів, ми почули: “ скажіть тим, хто зазнає нападів, щоб не ходили в місця, де б’ють”, - розповіла адвокатка “Інсайту” Оксана Гузь.

Постраждалі активісти стверджують, що поліція реєструє заяви про злочини як звернення громадян, не починаючи провадження, або закриває провадження, бо не може встановити особи нападників. Крім того, за словами активістів, гомофобні напади поліція не хоче кваліфікувати за статтею 161 (порушення рівноправності громадян), яка передбачає відповідальність за злочини на грунті ненависті, а якщо й починає таке провадження, то велика ймовірність, що воно “зависне в повітрі”.

“Стаття 161 майже “мертва”: у 2020 році поліція зареєструвала 97 справ і лише у семи з них винесено підозри. З одного боку у правоохоронців немає інструментів для розслідування злочинів ненависті, тому гомофоби продовжують скоювати напади на вулиці на людей, які мають “інший” вигляд, та на ЛГБТ-організації”, - прокоментував представник Мережі параюристів Євген Білоцький.

Правозахисники наголошують, що влада має створити ефективну систему покарання за скоєння злочинів на грунті нетерпимості, зокрема, ухваливши законопроєкт №5488.

“Цей законопроєкт закладає важливі умови для ефективного реагування та притягнення до відповідальності за скоєння злочинів ненависті, зокрема, за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. Ухвалення документа розширить перелік категорій злочинів, які можуть кваліфікуватися як злочини нетерпимості, та зможе стати точкою відновлення довіри дискримінованих груп до правоохоронної системи та системи правосуддя в Україні”, - вважає аналітик з питань злочинів на грунті ненависті Конгресу національних громад України та голова ГО “Театр змін” Яна Салахова.

Захід відбувся за підтримки Фонду сприяння демократії посольства США в Україні.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-