(Не)дружня країна: чи безпечна Україна для білорусів, які вимушені тікати від режиму

(Не)дружня країна: чи безпечна Україна для білорусів, які вимушені тікати від режиму

Укрінформ
21 липня, 12:00 - пресконференція на тему “(Не)дружня країна: чи безпечна Україна для білорусів, які вимушені тікати від режиму” 

Організатор: Центр прав людини ZMINA.

Учасники: Максим Буткевич - координатор проєкту “Без кордонів”; Олексій Боленков - білоруський активіст; Паліна Бродік - керівниця Free Belarus Center; Сергій Буров - директор Освітнього дому прав людини в Чернігові; Людмила Янкіна - модераторка, координаторка проєктів Центру прав людини ZMINA.

Питання до обговорення:

Які перепони доводиться долати білорусам, які вимушені приїхати в Україну?

Чи лояльна державна міграційна політика до білоруських активістів?

Де білорусам шукати допомоги та притулку у нашій державі?

За що Україна переслідує та намагається видворити окремих білоруських активістів?

Довідково. Захід проводиться за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Democracy Grants Program of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.

Мова заходу: українська.

Акредитація ЗМІ за тел.: 099-772-56-67 (Ірина Іванченко) або e-mail: ii@humanrights.org.ua

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV та на фейсбук-сторінці ZMINA

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

У липні почалася нова хвиля міграції білорусів, імовірно, через посилення тиску на ЗМІ – експерт

У липні цього року почалася нова хвиля вимушеної міграції громадян з Республіки Білорусь, імовірно, через посилення політичного тиску на засоби масової інформації.

Про це керівник громадської ініціативи Free Belarus Center Паліна Бродік повідомила під час пресконференції "(Не)дружня країна: чи безпечна Україна для білорусів, які вимушені тікати від режиму" в Укрінформі.

"У липні цього року почалася нова хвиля міграції білорусів, яка, імовірно, пов‘язана з тим, що почалися нові репресії, зокрема, до журналістів та представників незалежних ЗМІ. Частина з цих людей сьогодні переїжджають. Звісно, Україна є однією з перших країн, куди вони переїжджають, тому що є безвізовий режим, а також Україна є достатньо безпечною країною для білоруських біженців. Незважаючи на те, що авіасполучення між Україною та Білоруссю зараз припинене, в Україну все одно їдуть все більше і більше людей”, - сказала Бродік.

Вона розповіла, що наразі, за даними білоруського правозахисного центру "Весна", у РБ перебувають 577 політв’язнів, серед яких 33 представники білоруських ЗМІ знаходяться у місцях позбавлення волі. Окрім цього, від початку 2021 року проведено 95 обшуків у редакціях.

Бродік зауважила, що упродовж серпня-грудня 2020 року в Україну прибули 161 тис. білорусів, однак не всі змогли облаштуватися, зокрема тому, що “для більшості з них неможливо легалізуватися в Україні”.

Так, за словами керівника громадської ініціативи, серед головних проблем, які виникають у білорусів в Україні, неможливість отримати легальний статус та ускладнений процес працевлаштування, який “був вирішений для представників IT-сектору, але ми бачимо, що багато представників інших професій з‘являються в Україні, зокрема, журналістів”.

Бродік розповіла, що є проблема продовження перебування громадян Білорусі в Україні. “За даними Міграційної служби України, відомо, що тільки за 2021 рік було “видворено” 16 білорусів на батьківщину або в треті країни”, - зауважила вона і наголосила на необхідності вирішення цього питання.

Окрім того, Бродік повідомила, що упродовж періоду діяльності Free Belarus Center в Україні за гуманітарною, психологічною та правовою допомогою звернулися понад 700 білорусів. “Становище цих людей наразі дуже складне. Тільки міграційна служба може сказати, скільки білорусів залишилися в Україні, але безперечно можна сказати, що тисячі і сотні тисяч змушують виїжджати”, - підсумувала вона.

Як повідомлялося, Free Belarus Center – це незалежна громадська ініціатива, створена для надання гуманітарної підтримки людям, які змушені переїхати з Білорусі, інформування та забезпечення міжнародної реакції на політичні репресії білоруської влади, що почалися в період президентських виборів у 2020 році.

У Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем оголосили Олександра Лукашенка.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-