Нові інструменти для регуляторної та антикорупційної експертизи

Нові інструменти для регуляторної та антикорупційної експертизи

Укрінформ
2 липня, 10:30 - пресконференція на тему: «Презентація нових інструментів для проведення регуляторної та антикорупційної експертизи»

Організатори: ГО “Аналітично-адвокаційний центр “Львівський регуляторний хаб”.

Спікери: Олексій Кучер - голова Державної регуляторної служби України; Олє Егберг Міккельсен - Посол Королівства Данії в Україні; Олександр Новіков - голова Національного агентства з питань запобігання корупції; Катерина Шуварська - керівник проєкту «Економічний добробут громад через регуляторну та антикорупційну експертизу місцевих рішень», менеджер проектів і програм Львівського регуляторного хабу; Тарас Хавунка - керівник аналітично-адвокаційного центру "Львівський регуляторний хаб"; Сергій Деркач - керівник департаменту запобігання та виявлення корупції Національного агентства з питань запобігання корупції, модератор. 

Питання для обговорення:

Презентація двох документів:

1. Методики проведення регуляторної та антикорупційної експертизи рішень та проєктів рішень ОМС, розробленої ЛРХ 

2. Настанови візування антикорупційним уповноваженим проєктів актів організації публічного сектору, розробленої НАЗК.

Коротко. Відбудеться презентація Методики проведення регуляторної та антикорупційної експертизи рішень та проєктів рішень ОМС, розробленої аналітично-адвокаційним центром «Львівський регуляторний хаб» та Настанови візування антикорупційним уповноваженим проєктів актів організації публічного сектору, розробленої Національним агентством запобігання корупції.

Методика допоможе перевірити та верифікувати внутрішні процедури та рішення місцевих рад на предмет дотримання принципів законності, прозорості та доцільності, які безпосередньо впливають на ведення підприємницької діяльності та формують імідж інвестиційної привабливості міста, а також містить рекомендовані форми супровідних документів. В результаті, місцеві ради та виконавчі комітети прийматимуть раціональніші та ефективніші рішення. Бізнес-середовище отримає спрощені умови ведення бізнесу, прозорість процесів та зменшення витрат. Представники громади, в той самий час, прозорішу, стійкішу до корупційних викликів систему місцевого самоврядування.

Проєкт реалізується за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС (EUACI) – провідна антикорупційна програма підтримки в Україні, що фінансується ЄС, співфінансується і впроваджується Міністерством закордонних справ Данії.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місця обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV, а також ДРС, ЛРХ та НАЗК.

Додатково інформація буде поширена серед бази-даних національних та регіональних ЗМІ, які працюють у економічній та антикорупційній сферах.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі презентували інструменти для регуляторної та антикорупційної експертизи

Методика проведення регуляторної та антикорупційної експертизи рішень та проєктів рішень органів місцевого самоврядування, розроблена аналітично-адвокаційним центром «Львівський регуляторний хаб» та Настанова візування антикорупційним уповноваженим проєктів актів організації публічного сектору, розроблена Національним агентством запобігання корупції, допоможуть органам місцевого самоврядування якісно готувати свої рішення.

Про це сказав керівник департаменту запобігання та виявлення корупції Національного агентства з питань запобігання корупції Сергій Деркач під час пресконференції в Укрінформі, на якій презентували інструменти для регуляторної та антикорупційної експертизи.

“Сьогодні ми говоримо про спільний проєкт, відповідно до якого ми розробили методику з проведення регуляторної та антикорупційної експертизи актів органів місцевого самоврядування, а також окремі методичні настанови для візування актів локального рівня для саме уповноважених з питань запобігання та виявлення корупції. Ці два документи допоможуть органам місцевого самоврядування якісно підходити до підготовки тих рішень та актів, які в органах місцевого самоврядування створюються”, - сказав Деркач.

Він уточнив, що підготовлені документи можна побачити на веб-сайтах “Львівського регуляторного хабу” та НАЗК.

Як зазначив керівник аналітично-адвокаційного центру "Львівський регуляторний хаб" Тарас Хавунка, “ці інструменти, методика та настанови однозначно дадуть змогу якісніше, вмотивованіше ставитися до проєктів регуляторних актів і не створювати додатково регуляторного та адміністративного навантаження на бізнес, превентивно реагувати, превентивно діяти, оцінювати вплив, оцінювати наявність певних корупційних ризиків”.

“Ці інструменти, я переконаний, дадуть змогу це зробити, адже ми орієнтувалися на конструктивний збалансований, лаконічний інструмент. Ця методична інструкція, якщо говорити про методику проведення регуляторної антикорупційної експертизи, вона є доступною з точки зору і об’єму свого, і з точки зору мови, якою вона написана. Ми максимально намагалися цей документ адаптувати до тих заходів, які є сьогодні в різних органів місцевого самоврядування”, - поділився Хавунка.

За його словами, упродовж наступного року будуть відібрані міста, де поширюватимуться презентовані практики.

“Звісно, в нас будуть пілотні проєкти та пілотні органи місцевого самоврядування, але знову ж таки - ми відкриті для всіх і зможемо надавати консультації та навчання і для інших органів місцевого самоврядування”, - додав він.

Своєю чергою голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков нагадав, що одна з головних цілей НАЗК - “забезпечити, щоб корупція була неможливою”.

“І головною метою на цьому шляху в нас є реалізація практик запобігання корупції. Одна із основних таких практик якраз є антикорупційна експертиза. Ми проводимо антикорупційну експертизу проєктів законів, актів Кабінету Міністрів України і, незважаючи на те, що така практика була частиною законодавства ще з 2014 року, лише минулого року в червні НАЗК почало фактично проводити антикорупційну експертизу, чому сприяла якраз зміна й організаційної форми роботи національного агентства, перезавантаження і формування нової команди”, - розповів Новіков.

Він додав, що коли торік така експертиза була чимось новим для країни, і “ уряд і парламент не дослухалися як правило до висновків антикорупційної експертизи, лише 30% таких висновків були імплементовані”, то цього року, за його словами, “процент імплементації висновків антикорупційної експертизи на рівні уряду досяг 100%”.

“Тобто ми досягли того, що 100% актів уряду, щодо яких ми проводимо антикорупційну експертизу, виправляються з точки зору корупційних ризиків. І парламент майже повністю імплементує. 85% у нас зараз виконання висновків антикорекспертизи”, - повідомив голова НАЗК.

Новіков зауважив, що саме цього року постали нові виклики, які полягають у тому, що основні повноваження в ході децентралізації передані громадам, а саме - щодо розпоряджання землями, майном тощо.

“А отже дуже важливим є саме забезпечення антикорупційних процесів та мінімізація антикорупційних ризиків у локальних актах, як нормативних, так й індивідуально-правових”, - наголосив Новіков.

Він відзначив, що для запобігання цим процесам “ є всього два механізми”.

“Це робота уповноважених підрозділів на рівні міських рад, обласних рад, районних рад... І друге - робота уповноважених підрозділів з конкретними методиками. Саме тому НАЗК спільно з антикорупційним хабом і розроблено методичні рекомендації візування антикорупційного уповноваження проєктів актів організації публічного сектору”, - зазначив Новіков.

За його словами, наразі це важливо, “тому що саме в цей момент проводиться децентралізація в Україні, і відсутні будь-які матеріали методичні, на підставі яких відповідні особи можуть оцінити якість регулювання нормативного, індивідуально-правового на місцевому рівні”.

Він наголосив, що презентовані методики - “перший документ в країні, який дасть відповідь, як зробити акти на місцевому рівні некорупційними”.

Новіков додав, що серед наступних кроків - розроблення і проведення серії практичних тренінгів, створення наочних продуктів, плакатів, інфографік тощо.

“Справа не тільки в тому, що посольство Данії імплементує антикорупційні ініціативи ЄС, а в тому, що Данія дійсно може бути прикладом для будь-якої країни світу в мінімізації корупції. Вона стабільно посідає перші місця в рейтингу відсутності корупції. А оскільки корупція є інтернаціональним явищем за своєю суттю, то і відповіді на корупційні практики є інтернаціональні, тому ми з радістю вивчаємо міжнародний європейський досвід боротьби з корупцією”, - зауважив голова НАЗК.

Організатори заходу зазначили, що проєкт реалізується за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС (EUACI) – провідної антикорупційної програми підтримки в Україні, що фінансується ЄС, співфінансується і впроваджується Міністерством закордонних справ Данії.

Як відзначив Посол Королівства Данії в Україні Олє Егберг Міккельсен, “це дуже добрий приклад співробітництва місцевої влади, громадських організацій у боротьбі з корупцією”.

“Ви можете запитати, чим посол Данії може допомогти в боротьбі з корупцією в Україні? Цим мають займатися, мабуть українські політичні інституції. І це звісно так, але Данія ваш союзник у цій боротьбі. Данія імплементує антикорупційну програму Європейського Союзу. І Данія допомагає Україні у процесі реформування. І це так, оскільки успіх у ваших реформах, це наш успіх, і ваша безпека - це наша безпека. Ми маємо тут співпрацювати. Підвищена доброчесність на локальному рівні - звичайно, це дуже добре для тих, хто на цих територіях проживає. Але це також дуже добре для закордонних інвестицій”, - наголосив Посол Данії в Україні.

Методика проведення регуляторної та антикорупційної експертизи рішень та проєктів рішень ОМС розроблена аналітично-адвокаційним центром «Львівський регуляторний хаб» , а Настанова візування антикорупційним уповноваженим проєктів актів організації публічного сектору - Національним агентством запобігання корупції.

Методика допоможе перевірити та верифікувати внутрішні процедури та рішення місцевих рад на предмет дотримання принципів законності, прозорості та доцільності, які безпосередньо впливають на ведення підприємницької діяльності та формують імідж інвестиційної привабливості міста, а також містить рекомендовані форми супровідних документів.

В результаті, місцеві ради та виконавчі комітети прийматимуть раціональніші та ефективніші рішення. Бізнес-середовище отримає спрощені умови ведення бізнесу, прозорість процесів та зменшення витрат. Представники громади, в той самий час, - прозорішу, стійкішу до корупційних викликів систему місцевого самоврядування.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-