Аналіз медичних закупівель Міністерства оборони України за 2020 рік

Аналіз медичних закупівель Міністерства оборони України за 2020 рік

Укрінформ
1 липня, 15:30 - презентація аналітичного дослідження на тему: «Аналіз медичних закупівель Міністерства оборони України за 2020 рік»

Організатор: Громадська організація «Незалежна антикорупційна комісія» (НАКО).

Учасники: Світлана Мусіяка - експертка з вироблення політик НАКО; Олена Трегуб - виконавча директорка НАКО, модераторка; Мар’яна Безугла -  заступниця голови Комітету з нацбезпеки, оборони та розвідки (онлайн).

Запрошені: Сергій Назаров - начальник фінансово-економічного відділу – помічник командувача Медичних сил Збройних Сил України; Аліна Михайлова - депутатка Київради, волонтерка «Армії SOS» (TBC); Катерина Приймак - заступниця голови ГО “Жіночий ветеранський рух”; Михайло Загородній - старший офіцер відділу аналізу та координації закупівель управління медичного постачання Командування Медичних сил Збройних Сил України; Тетяна Лук’яненко - головий спеціаліст відділу аналізу та координації закупівель управління медичного постачання Командування Медичних сил Збройних Сил України; Тетяна Тахтуєва - головний спеціаліст відділу підготовки та проведення закупівель за напрямом оперативного, технічного та медичного забезпечення управління проведення закупівель Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України.

Питання до обговорення: 

- Навіщо під час закупівлі лікарських препаратів деякі замовники виписують вимоги з конкретною назвою торгової марки замість назви діючої речовини?

- Які порушення виявили під час “антиковідних” закупівель?

- Чи було притягнуто до відповідальності чиновника, котрого звинувачують у вимаганні хабара за організацію тендера на закупівлю ШВЛ?

Коротко: Експерти НАКО проаналізували публічні закупівлі Міністерства оборони України у 2020 році у медичній сфері, від рутинних процедур до резонансних випадків потенційних зловживань. Аналіз засвідчив, що тендери усіх семи замовників є доволі закритими: в 90% випадків участь у закупівлях брали тільки двоє учасників, а тому економія не перевищувала 5%. Водночас у тендерах з більшою кількістю учасників зниження вартості сягало 18%. Відтак ми вважаємо, що вдосконалення вимог тендерної документації та професіоналізація закупівель можуть істотно підвищити конкурентність та ефективність використання бюджетних коштів.

Контактна особа: менеджерка з комунікацій НАКО Емілія Дєнєжна, тел. + 38 097 431 66 33.

Акредитація представників ЗМІ: pavlorud@nako.org.ua

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Експерти проаналізували медзакупівлі в Міноборони і надали 8 рекомендацій для зменшення корупційних ризиків

Експерти Незалежної антикорупційної комісії (НАКО) проаналізували публічні закупівлі Міністерства оборони у 2020 році у медичній сфері та надали рекомендації, як зменшити корупційні ризики.

Про це повідомила під час презентації в Укрінформі дослідження на тему: «Аналіз медичних закупівель Міністерства оборони України за 2020 рік» експерт з вироблення політик НАКО Світлана Мусіяка.

«Досліджувались закупівлі, які проводило Міністерство оборони та 6 найбільших замовників, які йому підпорядковані, – військово-медичні центри. Задача була виявити корупційні ризики через аналіз конкретних кейсів конкретних процедур закупівель і на цій основі розробити конкретні рекомендації - що ми можемо зробити, щоб покращити процедури їх проведення. По відкритих закупівлях ми відпрацювали понад 120 процедур, із них 9 торгів Міноборони, і по 20 найбільших тендерів у 6 відібраних замовників», - поінформувала Мусіяка.

За її словами, експерти виокремили 3 блоки найбільш поширених порушень під час тендерів: обмеження конкуренції, завищення вартості закупівель та недоброчесна поведінка учасників.

Так, в розділі щодо обмеження конкуренції визначаються такі порушення, як вимога надання гарантійного листа, пряме зазначення торгівельної назви препарату, вимоги до фасування препарату.

Стосовно завищення вартості на торгах, то експерти виявили зайві додаткові витрати та недостатнє вивчення ринку. А в блоці, який стосується недоброчесної поведінки, експерти вказали на номінальну конкуренцію та недоброчесність посадових осіб замовника.

НАКО надав 8 рекомендацій Міністерству оборони, які дозволять зробити процес закупівель більш ефективним та дієвим. Серед них: запровадити професіоналізацію закупівель; удосконалити технічні вимоги до предмета закупівлі, підвищити конкуренцію; не вимагати гарантійних листів; не зазначати конкретне фасування лікарських засобів чи торгівельну назву; здійснювати попередній аналіз ринку; не включати оплату сторонніх консультантів; включити положення про відповідальність постачальника; перевіряти контрагентів і аналізувати попередні договори.

Представники командування Медичних сил ЗСУ своєю чергою наголосили, що рекомендації НАКО будуть вивчені та використані в роботі, аби запобігти корупційним ризикам на майбутнє. Водночас вони наголосили, що наразі у військових частинах дійсно не вистачає кваліфікованих кадрів, які добре були б обізнані з тендерними процедурами. Тому професіоналізація закупівель сьогодні є однією з найгостріших проблем.

Також представники Міноборони звернули увагу, що продукція, яка потрібна Збройним силам України, має специфіку щодо використання, зберігання, тому, деякі моменти, які здаються дискримінаційними під час торгів, є життєво необхідними для забезпечення армії.

Учасники заходу повідомили, що результати аналізу публічних закупівель передано Міністерству оборони, а також будуть надані на ознайомлення до Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Це дозволить, вважають експерти, виправити ситуацію в питанні медичних закупівель Міністерства оборони.

Як повідомлялося, НАКО - це незалежна громадська організація, мета діяльності якої - знизити ризики корупції шляхом проведення якісних досліджень, ефективної адвокації та підвищення обізнаності населення з метою посилення національної безпеки України у політичній, економічній, соціальній, воєнній, науково-технологічній, екологічній, інформаційний та інших сферах.

НАКО аналізує корупційні ризики та інші виклики для доброчесного врядування у сфері національної безпеки України і надає відповідні рекомендації державним органам.

Відео (українська):

Відео (англійська):

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-