Щодо питань житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб

Щодо питань житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб

Укрінформ
3 червня, 14:00 пресконференція на тему: “Питання житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб” 

Організатори: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України; Проєкт Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень. ІІ фаза»; БФ «Право на захист» за підтримки Управління Верховного комісара ООН у справах біженців; Асоціація сільських, селищних рад та об’єднаних громад України.

Учасники: Лілія Гретарсдоттір – Голова тактичної групи з трансверсійних викликів та багатосторонньої співпраці, Генеральний директорат з прав людини та верховенства права, Рада Європи, м. Страсбург; Інна Драганчук – заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України; Максим Алексєєнко-Лемовський – начальник відділу з питань формування та реалізації житлової політики Департаменту соціально-гуманітарної політики та внутрішньо переміщених осіб Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій; Ганна Христова – керівниця Проєкту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень. ІІ фаза»; Олександр Галкін - президент БФ "Право на Захист"; Наталія Ключник – виконавчий директор Асоціації сільських, селищних рад та об’єднаних громад України; Микола Бакшеєв - голова Первомайської громади Харківської області; Лідія Денисенко - заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів  Іларіонівської громади Дніпропетровської області.

Питання до обговорення:

-доступ до житлових прав внутрішньо переміщених осіб та інших осіб, які постраждали від збройного конфлікту, а також впровадження програм забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб з урахуванням стандартів Ради Європи;

- стан реалізації надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України, зокрема на вирішення житлових проблем внутрішньо переміщених осіб;

- результати проведення серії консультаційних семінарів для представників територіальних громад з питань надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо формування фонду житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб (квітень – травень 2021).

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місця обмежена. 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Понад 1 тис. ВПО отримають житло за підтримки Німеччини і Туреччини - Мінреінтеграції

З-поміж внутрішньо-переміщених осіб (ВПО) близько 680 родин отримають житло за спрощеною програмою кредитування за підтримки уряду Німеччини та понад 500 сімей кримських татар за підтримки президента Туреччини.

Про це повідомила заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Драганчук на пресконференції в Укрінформі, присвяченій проблемам забезпечення житлом ВПО.

Першу програму, за словами Драганчук, буде реалізовано у вигляді спрощеного кредитування для ВПО і за підтримки уряду Німеччини.

«Найближчим часом розпочнеться програма зі спрощеного кредитування для ВПО, за підтримки уряду Німеччини. Завдяки цій програмі ми зможемо забезпечити житлом близько 680 родин ВПО під 3% кредит протягом 20 років. Це черговий приклад наших європейських партнерів з подолання викликів разом», - сказала Драганчук.

Другу програму, за її словами, розраховано на кримських татар ВПО у трьох містах України і за підтримки президента Туреччини.

«Надає оптимізму програма за підтримки президента Туреччини на забезпечення житлом кримських татар. Є домовленість, що близько 500 сімей кримських татар зможуть отримати житло, яке буде спеціально побудоване для них у трьох містах України. Зараз ми вже перейшли від декларативних форм домовленостей до технічного виконання цих угод», - зазначила заступник міністра.

На пресконференції також повідомили, що з 2017 по 2020 рік загальна сума коштів, передбачених бюджетом на тимчасове житло, становила 105 млн грн. Всього за бюджетні кошти за три роки було придбано 271 квартиру та 2 житлових будинки. На 2021 рік для надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України, зокрема, на вирішення житлових проблем переселенців, виділено 125 млн грн. 

Відео: (українська версія) 

Відео (англійська версія)

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-