Щодо вакцин проти COVID-19, роботу лікарень під час третьої хвилі вірусу та ситуацію з коронавірусною хворобою в Україні

Щодо вакцин проти COVID-19, роботу лікарень під час третьої хвилі вірусу та ситуацію з коронавірусною хворобою в Україні

Укрінформ
19 квітня, 11:30  - пресконференція на тему: "Про вакцини проти COVID-19, роботу лікарень під час третьої хвилі вірусу та ситуацію з коронавірусною хворобою в Україні"

Учасники: Наталія Виноград - епідеміолог, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, головний спеціаліст МОЗ за спеціальністю «Епідеміологія»; Роман Родина - генеральний директор Центру громадського здоров’я України.

Коротко. Метою заходу є інформування українців про ситуацію з коронавірусною хворобою в Україні та запобігання поширенню неправдивої інформації, фейків на тему імунізації.

Захід відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM.

Представники ЗМІ можуть надсилати запитання спікерам до 20:00 18.04.2021 на електронну адресу: danilova95tania@gmail.com

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Заповненість лікарень хворими на COVID-19 становить 57% - ЦГЗ

У середньому по Україні наповненість лікарень хворими на COVID-19 та з підозрою на цю хвообу становить 57%.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив генеральний директор Центру громадського здоров’я Роман Родина.

«Заповненість ліжок залишається високою в деяких регіонах. У цілому по Україні вона складає 57% - це заповненість хворими з COVID-19 та пацієнтами з підозрою. Зараз на ліжках знаходяться 5,5 тисяч пацієнтів із підозрою на COVID-19 і майже 39 тисяч пацієнтів, у яких підтверджений діагноз», - сказав Родина.

Найменша завантаженість ліжок у лікарнях Закарпатської, Івано-Франківської та Кіровоградської областей. Найвища у Києві, де заповнено більше 65% відведених під госпіталізацію місць.

Родина повідомив, що всього під прийом хворих на коронавірусну інфекцію відведено більше 550 лікарень, у яких розміщено 77 690 ліжок. Майже 87% із відведених ліжок забезпечені подачею кисню. «Деякі регіони мають всі 100% ліжок, забезпечених киснем. Це Луганська, Кіровоградська та Харківська області», - сказав Родина.

Він запевнив, що медична система підготовлена до прийому хворих із COVID-19.

Як повідомлялося, в Україні минулої доби зареєстровано 6 506 випадків зараження коронавірусом, летальних випадків – 214; одужали – 5 598 осіб. За весь час пандемії в Україні захворіли 1 953 016 осіб, одужали – 1 487 677, померли 40 000 людей.

Вакцину Pfizer будуть розвозити на регіональні склади кожні п'ять днів - ЦГЗ

Вакцину проти коронавірусу розробки Pfizer-BioNTech із національного складу будуть розвозити на регіональні склади кожні 5 днів. Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив генеральний директор Центру громадського здоров’я Роман Родина.

"Таким чином побудована логістика, що кожні 5 днів буде здійснюватися розвезення цієї вакцини. Далі з обласних складів, де вона буде зберігатися протягом цих 5 днів в умовах сухого льоду, мобільні бригади, які вакцинують визначені групи, будуть забирати необхідну кількість вакцини згідно зі списками", - сказав Родина.

Вакцинація препаратом від Pfizer-BioNTec розпочалася 18 квітня. За словами Родини, ним уже вакциновано 366 людей, а відсьогодні цю вакцину починають використовувати всі області.

Також Родина зазначив, що бригади, які проводять вакцинацію препаратом від Pfizer-BioNTec, пройшли спеціальне навчання.

Як повідомлялося, в Україні 18 квітня щеплено проти коронавірусу 1 453 особи. Всього вакциновано 450 647 осіб, 5 із них отримали другу дозу вакцини.

В Україні щеплення від коронавірусу розпочалося 24 лютого ц.р. 23 лютого в Україну прибула партія із 500 тис. доз вакцини проти COVID-19 Covishield, яка розроблена Оксфордським університетом та компанією AstraZeneca.

25 березня до України прибула перша партія вакцини китайської компанії Sinovac Biotech, використовувати її почали 13 квітня.

16 квітня в Україну доставлено першу партію вакцини проти коронавірусу розробки Pfizer-BioNTech.

Реальна ефективність вакцини Pfizer становить 98% - епідеміолог

Реальна ефективність вакцини проти коронавірусу розробки Pfizer-BioNTech за результатами використання становить 98%.

Про це повідомила головний спеціаліст МОЗ за спеціальністю "Епідеміологія" Наталія Виноград на пресконференції в Укрінформі.

"На початку давали ефективність вакцини 95%, реальна ефективність її в країнах, які використовують, - 98%. Тобто показник кращий, але це є характерно і для інших вакцин", - сказала Виноград.

Епідеміолог підкреслила, що ця вакцина використовує нову технологію. Так, на відміну від інших вакцин, вона не містить у своєму складі антигену, на який організм повинен напрацювати імунітет. "Це є генетична інформація, яка запустить синтез антигену у вакцинованої особи, на який утворюються антитіла", - пояснила Виноград.

За її словами, вакцина Pfizer-BioNTech здатна швидко реагувати на мутації, які виникають у коронавірусі. Також вона повідомила, що несприятливі події, які виникали після використання цього препарату, не відрізнялися від зазначених виробником.

Як повідомлялося, в Україні 18 квітня щеплено проти коронавірусу 1 453 особи. Всього вакциновано 450 647 осіб, 5 із них отримали другу дозу вакцини.

Україна почала вакцинувати населення від коронавірусу 24 лютого ц.р. 23 лютого в Україну прибула партія із 500 тис. доз вакцини проти COVID-19 Covishield, яка розроблена Оксфордським університетом та компанією AstraZeneca.

25 березня до України прибула перша партія вакцини китайської компанії Sinovac Biotech, використовувати її почали 13 квітня.

16 квітня в Україну доставлено першу партію вакцини проти коронавірусу розробки Pfizer-BioNTech.

В Україні минулої доби зареєстровано 6506 випадків зараження коронавірусом, летальних випадків – 214; одужало – 5 598 осіб. За весь час пандемії в Україні захворіло 1 953 016 осіб, одужало – 1 487 677, померло 40 000 людей.

Епідеміолог: є дві стратегії стримування COVID-19 - нагляд і вакцинація

Головний спеціаліст МОЗ за спеціальністю "Епідеміологія" Наталія Виноград вважає. що на сьогодні є дві головні стратегії стримування COVID-19 - це епідемічний нагляд та вакцинація.

Про це вона повідомила на пресконференції в Укрінформі.

"На сьогодні ми володіємо двома дуже серйозними стратегіями, які використовує кожна держава у боротьбі з COVID-19. Перше - це організація епідеміологічного нагляду. Друга технологія, ми про це зараз найбільше говоримо, - це вакцинація", - сказала Виноград.

При цьому, за її словами, базовим все-таки є епіднагляд. Його важливою складовою є надання достовірної інформації населенню та контроль за виконанням впроваджених заходів. Епідеміолог відзначила, що у багатьох державах гарно працюють ІТ-технології для відслідковування контактів із інфікованими особами, що дає можливість раннього виявлення. "Ця складова є важливою і для прогнозування, і для реагування, і для розуміння ситуації. І її потрібно впроваджувати більш широко в Україні", - прокоментувала Виноград.

Щодо вакцинації лікарка зазначила, що у світі розроблено три підходи до кампанії: вакцинація груп ризику; вакцинація найбільш активних груп населення та масова вакцинація. Масову вакцинацію проти коронавірусу на сьогодні розпочали тільки 3 країни.

Водночас Виноград відзначила важливість індивідуального захисту. "Кожна особа відповідає за своє здоров'я і повинна захищати себе шляхом дотримання рекомендованих заходів", - сказала епідеміолог.

Вона повідомила, що лише 2 країни скасували масковий режим, але із можливістю повернення цього заходу в разі погіршення епідситуації.

Як повідомлялося, в Україні минулої доби зареєстровано 6 506 випадків зараження коронавірусом, летальних випадків – 214; одужали – 5 598 осіб. За весь час пандемії в Україні захворіли 1 953 016 осіб, одужали – 1 487 677, померли 40 000 людей.

Поява вакцин проти коронавірусу поліпшила прогноз розвитку пандемії - епідеміолог

Поява вакцин проти коронавірусної інфекції поліпшила прогнози розвитку пандемії; ВООЗ очікує стабілізації у найближчі півтора року. Про це повідомила головний спеціаліст МОЗ за спеціальністю "Епідеміологія" Наталія Виноград на пресконференції в Укрінформі.

"Прогноз набагато кращий з огляду на те, що з'явилася ціла лінійка дуже різнопланових вакцин. Їх зараз із тих, що офіційно використовують на планеті, є 13. Якщо буде нарощення випуску цих вакцин із більшим охопленням населення планети, то сьогодні складений прогноз, який свідчить, що була найбільша, третя, хвиля", - сказала Виноград.

За її словами, ВООЗ прогнозує стабілізацію ситуації у найближчі півроку із виведенням COVID-19 у сезонне захворювання. Водночас вона підкреслила, що прогноз залежить від адекватного використання технологій стримування пандемії різними країнами.

Виноград поінформувала, що, виходячи з наявних даних, створився прошарок людей, які мають захист за рахунок постінфекційного імунітету. Загалом до кінця цього року 100 країн планують досягнути показника наявності імунітету проти COVID-19 у 60% населення.

Як повідомлялося, станом на ранок понеділка в світі загалом із початку пандемії підтверджено 142 017 767 випадків COVID-19, зокрема 3 033 003 летальних. До першої трійки за числом заражених входять США (32 404 454), Індія (15 061 919) та Бразилія (13 943 071).

Повторне зараження коронавірусом фіксується в середньому за 3-4 місяці - ЦГЗ

У середньому повторне зараження коронавірусом фіксується за 3-4 місяці після перенесеного захворювання. Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив генеральний директор Центру громадського здоров’я Роман Родина.

"Ми запитали в епідеміологів, який період між першим та другим захворюванням. Відповіді були в основному, що цей період був 3-4 місяці, до 5. Але були одиничні відповіді, що це було півтора місяця", - сказав Родина.

Він повідомив, що ЦГЗ розробив проєкт наказу про епідеміологічний нагляд за COVID-19. У проєкті документа, який уже направлений до Міністерства охорони здоров'я, установа прописала визначення повторного випадку зараження, що дасть змогу налагодити отримання інформації про такі випадки.

Родина зазначив, що ЦГЗ має інформацію про понад 1,2 тис. повторних випадків COVID-19.

Як повідомлялося, в Україні минулої доби зареєстровано 6506 випадків зараження коронавірусом, летальних випадків – 214; одужало – 5 598 осіб. За весь час пандемії в Україні захворіло 1 953 016 осіб, одужало – 1 487 677, померло 40 000 людей.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-