Пошук шляхів адаптації громад до зміни клімату

Пошук шляхів адаптації громад до зміни клімату

Укрінформ
11 березня, 11:00 - «круглий стіл» на тему: «Пошук шляхів адаптації громад до зміни клімату»

Організатор: Всеукраїнська Асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад».

Учасники: Шівон Райт - другий секретар Посольства Великої Британії в Україні; Валентина Полтавець - виконавчий директор Асоціації ОТГ; Олексій Рябоконь - заступник голови Асоціації ОТГ; Веніамін Сітов - голова секторальної платформи Асоціації ОТГ «Безпека та ЖКГ», голова Мереф’янської громади Харківської області; Вікторія Яшкіна - національна координаторка проєкту ЄС/ПРООН EU4Climate; Михайло Чиженко - начальник відділу адаптації до зміни клімату та кліматичної звітності, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів; Людмила Циганок - президент професійної Асоціації екологів України; Тетяна Рудченко - головний спеціаліст Департаменту комунальних послуг та комунального обслуговування Міністерства розвитку громад  та територій України; представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України; експерти міжнародних проєктів та екологічних громадських організацій; голови територіальних громад.  

Коротко. Під час круглого столу буде презентовано проєкт Стратегії екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату до 2030 року. Запрошені представники органів виконавчої влади, міжнародних проєктів, громадських організацій, голови громад обговорять як територіальні громади можуть бути долучені до Стратегії екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату до 2030 року.

Довідково. Захід відбудеться в рамках проєкту «Посилення ролі громад у питаннях адаптації та боротьби зі зміною клімату», який реалізує Асоціація ОТГ за підтримки Посольства Великої Британії в Україні.

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

на Facebook-сторінці Асоціації ОТГ: https://www.facebook.com/LSGA.ATC

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Територіальні громади є ключовими учасниками Стратегії екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату до 2030 року - проєкт

Ключовими учасниками для реалізації стратегії екобезпеки та адаптації до зміни клімату є територіальні громади.

Таку думку висловили учасники круглого столу в Укрінформі «Пошук шляхів адаптації громад до змін клімату», представляючи проєкт Стратегії екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату до 2030 року.

Місцеві громади є ключовими стейкхолдерами у реалізації проєкту, наголосила національний координатор проєкту ЄС\ ПРООН EU4Climate Вікторія Яшкіна.

 «Вразливість міст та територіальних громад до зміни клімату є наскрізним питанням, оскільки їм також згодом доведеться адаптуватися до впливу зміни клімату на такі сектори, як енергетика, житлове господарство, інфраструктура, сільське господарство, управління водними ресурсами. Громади можуть особливо страждати від нестачі питної води, посух та явищ теплового стресу, неготовності наявної інфраструктури до стихійного лиха. Включення питання адаптації до зміни клімату на етапі планування розвитку громад є ключовим для ефективного реагування та готовності до цих явищ», - розповіла Яшкіна.

Як зазначила виконавчий директор Асоціації ОТГ Валентина Полтавець, опитування в 1469 громадах показало зацікавленість більшості з них у впровадженні проєкту. «Ми ставимо амбітну ціль - вибудувати системну роботу в громадах, щоб кожна міська, сільська, селищна громада запобігала змінам клімату й адаптувалася до змін клімату. Ми зараз відбираємо пілотну громаду, в якій розробимо програму дій», - повідомила Полтавець.

Проєкт щодо адаптації до змін клімату в Україні та участь у ньому територіальних громад підтримує уряд Великої Британії. «У цій тематиці місцеве самоврядування перебуває на передовій боротьби зі зміною клімату. Саме місцеві політики розвиватимуть тему адаптації до змін клімату й започатковуватимуть діалог щодо залучення місцевих громад до цієї діяльності», - наголосила другий секретар посольства Великої Британії в Україні Шівон Райт.

Проєкт Стратегії екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату до 2030 року впроваджується в 6 країнах Східного партнерства ЄС, це - Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Молдова та Україна. Проєкт передбачає: оновлення та впровадження національних визначених внесків до Паризької угоди ООН про зміну клімату, розроблення довгострокових стратегій сталого розвитку, гармонізацію законодавства з Євросоюзом у сфері змін клімату та захисту озонового шару, кліматичні інвестиції та включення кліматичних питань до інших секторальних політик.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-