Цифрова трансформація сфери адміністративних послуг і ЦНАП: виклики та можливості

Цифрова трансформація сфери адміністративних послуг і ЦНАП: виклики та можливості

Укрінформ
23 лютого, 10:00 - пресконференція на тему: «Цифрова трансформація сфери адміністративних послуг і ЦНАП: виклики та можливості»

Організатор:  Програма «U-LEAD з Європою».

Учасники: Михайло Федоров - віцепрем’єр-міністр, міністр цифрової трансформації України; Наталія Старостенко - керівник сектору місцевого розвитку Представництва ЄС в Україні; Сусанна Делланс - директор Програми «U-LEAD з Європою» від Sida; Сара Лідбаум - експертка з електронного урядування та державного сектору, м. Стокгольм, Швеція; Марі Педак - керівниця проєкту EGOV4UKRAINE; Денис Іванов - керівник експертної групи впровадження та оцінки якості надання електронних послуг Директорату розвитку електронних послуг Міністерства цифрової трансформації України; Богдан Питель - керівник Центру надання адміністративних послуг, м. Івано-Франківськ; Роман Матвійчук - старший експерт з адмінпослуг Програми «U-LEAD з Європою».

Коротко. Під час пресконференції будуть представлені Пропозиції Програми щодо окремих напрямків державної політики з цифрової трансформації сфери надання адміністративних послуг та ЦНАП, а також презентовано Шведський досвід у сфері цифрової трансформації сфери публічних послуг. 

Захід проходитиме у рамках реалізації напряму з покращення якості надання адмінпослуг для населення Програми «U-LEAD з Європою».

Акредитація представників ЗМІ обов’язкова  до 19:00 22 лютого за електронною адресою: olena.molodtsova@ulead.org.ua (Олена Молодцова), victoriia.zalozna@ulead.org.ua (Вікторія Залозна). 

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід до зали тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

У Мінцифри дві ключові цілі з розвитку мережі ЦНАП до 2023 року - Федоров

Міністерство цифрової трансформації планує розвинути мережу Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП), для чого має виконати дві ключові цілі до 2023 року. Про це сказав віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час пресконференції в Укрінформі.

"Наша мета розвинути мережу ЦНАП і максимально спростити процес надання адмінсервісів. Тому в нас є дві ключові цілі, які плануємо втілити до 2023 року", - зазначив Федоров.

Він додав, що Мінцифри до 2023 року прагне зробити адмінпослуги максимально близькими та доступними для жителів селищ і маленьких містечок. Планується, що найближчий ЦНАП знаходитиметься на відстані 14 кілометрів від будь-якого населеного пункту.

Віцепрем'єр зауважив, що таким чином 9,5 млн українців будуть вперше забезпечені доступними державними сервісами.

Крім цього, до 2023 року відомство хоче запровадити принцип єдиного вікна, що дозволить отримати усі без винятку адмінпослуги у ЦНАП. Також одним із пріоритетів Мінцифри є навчання та підвищення кваліфікації всіх працівників ЦНАП. Зокрема в міністерстві працюють над тим, щоб забезпечити якісним освітнім контентом кожного працівника незалежно від його місця знаходження.

Як повідомляв Укрінформ, у 2020 році українці отримали близько 14 мільйонів адмінпослуг у центрах надання адміністративних послуг.

Всі адмінпослуги мають бути в електронному форматі з уніфікованими назвами - експерти

Всі адміністративні послуги має бути переведено в електронний формат і мати уніфіковані назви.

На цьому наголосили учасники прес-конференції в Укрінформі на тему: «Цифрова трансформація сфери адміністративних послуг і ЦНАП: виклики та можливості».

Головною метою реформування системи надання адміністративних послуг в Україні має стати їхня стовідсоткова цифровізація, до якої буде прив’язано паперовий формат. На цьому наголосив керівник експертної групи впровадження та оцінки якості надання електронних послуг директорату розвитку електронних послуг Міністерства цифрової трансформації України Денис Іванов.

«Одна з ключових цілей Міністерства цифрової трансформації – стовідсоткове переведення надання адміністративних послуг в електронний формат. Більш того, основна мета – якщо послуги немає в онлайн-форматі, то її не може бути в паперовому форматі. З вересня ми маємо перейти на технологію «пейперліз» - це все, що стосуватиметься взаємодії громадянина й держави. Це стосується й центрів надання адміністративних послуг, бо це одна з основних точок комунікації громадян з державою на місцевому рівні», - сказав Іванов.

Старший експерт з адмінпослуг Програми «U-LEAD з Європою» Роман Матвійчук відзначив надзвичайно швидкі темпи цифровізації надання адмінпослуг, наступним етапом якого має стати уніфікація назв послуг, які все ще називаються по-різному.

«Декілька років тому ми навіть уявити не могли, що будуть такі швидкі темпи розвитку цієї сфери. Маємо єдиний державний портал електронних послуг, мобільний застосунок «Дія», електронні документи, які надзвичайно швидко були запроваджені, хорошу технологію поширення, яка переходить в практичну площину. Але немає правильних назв послуг, коли одна послуга має різні назви і запровадження ідентифікатора в гіді понад 1600 державних послуг у перспективі дозволить впорядкувати це. Треба провести величезну роботу», - наголосив Матвійчук.

Під час заходу, зокрема, обговорювалися окремі напрямки державної політики з цифрової трансформації сфери надання адміністративних послуг та ЦНАП у рамках реалізації напряму з покращення якості надання адмінпослуг для населення Програми «U-LEAD з Європою».

Як відомо, в Україні нині працює існує 935 ЦНАПів. Передбачається, що у 2022 році їх кількість може бути доведена 1469 (залежно від об’єднання територіальних громад), і всі вони мають бути інтегровані в єдину систему.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-