Результати Індексу DCI: Чи став «Укроборонпром» прозорішим?

Результати Індексу DCI: Чи став «Укроборонпром» прозорішим?

Укрінформ
12 лютого, 14:00 - оприлюднення результатів глобального «Індексу оборонних компаній» (DCI) програми Transparancy International Defence and Security

Організатор: Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО).

Учасники: Дмитро Наталуха - голова Комітету ВРУ з питань економічного розвитку; Світлана Панаіотіді - заступниця міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України; Юрій Гусєв - генеральний директор ДК «Укроборонпром»; Роман Бондар - перший заступник генерального директора ДК «Укроборонпром»; Олександр Калітенко - юридичний радник Transparency International Україна; Олена Трегуб - виконавча директорка Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони (НАКО).

Модератор: Севгіль Мусаєва - головна редакторка Української правди.

До участі запрошені:  представники Кабінету Міністрів та незалежні експерти.

Коротко. Під час публічної презентації Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони підбиватиме підсумки Індексу DCІ. Зокрема, спікери будуть говорити про те, чи вдалося Укроборонпрому підвищити свою прозорість протягом останніх років, і що робити далі, щоб мінімізувати корупційні ризики у концерні?

Довідково. Світові військові витрати в 2019 році складали понад $1,9 трлн. Відтак, оборонна промисловість є основною мішенню для корупції через величезну кількість залучених грошей, тісні зв'язки між оборонними контрактами і політикою, а також надмірну секретність, в рамках якої працює сектор.

Індекс оборонних компаній (DCI) розроблений глобальною антикорупційною програмою Трансперенсі Інтернешнл Оборона та Безпека (TI-DS). Він  вимірює прозорість і якість етичних та антикорупційних програм у найбільших світових оборонних компаніях, а також аналізує публічні зобов’язання відкритості, політик та процедур оборонних компаній у 134 найбільших світових оборонних компаніях.

Державний концерн «Укроборонпром» – єдина українська оборонна компанія, представлена в Індексі.

Подія на Фейсбук-сторінці Незалежного антикорупційного комітету  з питань оборони за посиланням: https://www.facebook.com/events/819482668604953/

Контактна особа: контентна асистентка Вишнівська Вікторія, e-mail: vVyshnivska@transparency.org, тел.: +38-050-880-41-25

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місця обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Антикорупційні індекси Укроборонпрому не можуть бути високими, поки не відбудеться комплексна реформа - НАКО

Невисокі антикорупційні індекси Державного концерну "Укроборонпром", які компанія отримала за підсумками оцінювання DCI (Індекс оборонних компаній) у 2020 році, за окремими розділами цього оцінювання не можуть бути вищими, поки не відбудеться комплексна реформа оборонно-промислової сфери.

Про це заявила виконавча директорка Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони (НАКО) Олена Тригуб під час пресконференції "Результати Індексу DCI: Чи став «Укроборонпром» прозорішим?" в Укрінформі.

В Індексі оборонних компаній, розробленому глобальною антикорупційною програмою Трансперенсі Інтернешнл Оборона та Безпека (TI-DS), брало участь 134 найбільших світових оборонних компаній, серед яких одна українська компанія - ДК "Укроборонпром". У ході визначення індексу вимірювалася прозорість і якість етичних та антикорупційних програм цих компаній.

Участь українського підприємства в DCI у 2020 році Олена Тригуб назвала більш вдалою, ніж першу спробу - у 2015 році, коли країну представляло ДП "Антонов". Вона назвала ту спробу невдалою, через відсутність на той час необхідної інформації про підприємство, яким чином здійснювалися антикорупційні заходи та забезпечення прозорості підприємства.

У 2020 році Україна в особі ДК "Укроборонпром" мала більш вагомі результати в рамках DCI.

Загалом, за словами Тригуб, зі 134 компаній, які також брали участь в оцінюванні, 97 отримали незадовільний індекс оцінки щодо прозорості і боротьби з корупцією.

"У цей блок більшості компаній потрапив і наш вітчизняний Укроборонпром. Підприємство отримало загалом 28 балів зі 112. Це низький рівень (низький рівень боротьби з корупцією і забезпечення прозорості - ред.). Але все одно, вже є певний прогрес", - зазначила вона.

Найкращі бали отримали компанії Leonardo S/p/A, Італія - 103 та RayTheon Technologies, США - 85 балів.

Аутсайдерами стали: CEA Technologies, Австралія - 0 та напівдержавна Zastava Arms, США - 2 бали.

Щодо участі в рейтингу ДК "Укроборонпром" Тригуб зазначила, що є фактори, які об'єктивно занижують оцінку Укроборонпрому.

Так, у ході DCI оцінювалися: керівництво і організаційна структура компанії, чи перебуває керівництво компанії під антикорупційним контролем, чи здійснюється в компанії ефективний та етичний нагляд та чи застосовується комплексна політика боротьби з корупцією.

Вона наголосила, що Укроборонпром отримав практично найвищу оцінку щодо таких критеріїв як антикорупційний контроль над керівництвом компанії.

"Це такий рівень - державний. І оскільки в нашій країні дуже багато впровадили антикорупційних різних процедур, політик, то, звичайно, тут в Укроборонпрому найвища оцінка. Наші колеги оцінили, що керівництво компанії перебуває під антикорупційним контролем", - зазначила Тригуб.

Водночас, за її словами, щодо решти факторів Укроборонпром не завжди міг показати реальний стан справ.

"Другий параметр - це внутрішній контроль. Тут уже гірша оцінка, помірний рівень. Тут оцінювалося, чи є на підприємстві антикорупційна програма. В Укроборонпрому, звичайно, вона є. Але тут питання не до Укроборонпрому, а до того, як взагалі працює в державі інститут державної таємниці, як регулюється ця діяльність. І, звичайно, вона є дуже закритою, і буде такою, поки не буде комплексної реформи", - наголосила Тригуб.

Водночас вона звернула увагу на низький індекс щодо підтримки в Укроборонпромі співробітників - щодо навчання основам антикорупційної етики, захисту від тиску, наскільки працює система викривачів корупції. Крім того, за її словами, низьким залишається індекс Укроборонпрому щодо конфлікту інтересів. Це, за її словами, викликано недостатністю процедур з перевірки таких конфліктів.

Індекс оборонних компаній (DCI), який був розроблений глобальною антикорупційною програмою Трансперенсі Інтернешнл Оборона та Безпека (TI-DS), вимірюючи прозорість і якість етичних та антикорупційних програм у найбільших світових оборонних компаніях, аналізує публічні зобов’язання відкритості, політик та процедур оборонних компаній.

Світові військові витрати у 2019 році склали понад $1,9 трлн. Вважається, що оборонна промисловість є однією з ризикових сфер для корупції через величезну кількість залучених грошей, тісні зв’язки між оборонними контрактами і політикою, а також надмірну секретність, в умовах якої працює сектор.

«Укроборонпром» покращив свій антикорупційний рейтинг – глобальний Індекс

Державний концерн "Укроборонпром" покращив свій антикорупційний рейтинг згідно з глобальним "Індексом оборонних компаній" (DCI).

Про це повідомила виконавча директорка Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони (НАКО) Олена Трегуб, яка оприлюднила в Укрінформі результати глобального «Індексу оборонних компаній» (DCI) програми Transparancy International Defence and Security.

«За результатами індексу можемо побачити, що зі 134 компаній 97 мають незадовільні результати – у них є низький рівень прозорості й боротьби з корупцією. І в цей перелік потрапив український Укроборонпром, отримавши 28 балів зі 112. Це низький рівень у світовому масштабі, але все одно це певний прогрес», - сказала виконавча директорка Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони (НАКО) Олена Трегуб.

Згідно з рейтингом, за останній рік Укроборонпром покращив свою позицію на 3 пункти і досягнув найкращого показника за весь час свого існування. Представниця НАКО розповіла, за якими пунктами оцінювався концерн.

«По-перше, перевіряють, чи є керівництво компанії під антикорупційним контролем, чи є комплексна політика з боротьби з корупцією. Оскільки у нашій державі, принаймні на папері, запровадили багато різних антикорупційних процедур, то тут в Укроборонпрому дуже висока оцінка й рівень. Другий параметр – це внутрішній контроль, і тут у концерну гірша оцінка, помірний рівень. Тут йдеться, чи є антикорупційна програма в Укроборонпрому, і вона, звичайно, є, але оцінюється, чи є вона складовою культури організації, і наскільки компанія сама повідомляє правоохоронні органи у випадках корупції», - розповіла Трегуб.

Також, за її словами, оцінювалася публічна інформація про оборонних замовників і клієнтів та як компанія висвітлює свою співпрацю з країнами, які мають високі корупційні ризики.

«Ми знаємо, що Укроборонпром якраз і працює на ринках з такими ризиками. Але варто зазначити, що це питання більше до того, як працює в Україні інститут державної таємниці і як взагалі регулюється, зокрема, експортна діяльність, а вона є дуже закритою в Україні», - зазначила Трегуб.

Крім того, оцінювався рівень підтримки концерном своїх співробітників, зокрема, захист викривачів корупції, де Укроборонпром показав низький рейтинг.

«Важливий блок – це підтримка співробітників, наскільки в Укроборонпромі відбувається навчання співробітників основам антикорупційної етики, розуміння антикорупційної політики, чи є в концерні система захисту викривачів корупції. Тут низький рівень, але це пояснюється тим, що донедавна в Укроборонпромі взагалі не було кодексу етики, де описувався б цей блок, і в державній антикорупційній програмі недостатньо добре описано цей аспект», - зазначила представниця НАКО.

У свою чергу, генеральний директор ДК «Укроборонпром»; Юрій Гусєв повідомив, що днями у концерні затвердили кодекс етики.

«У нас багато зроблено вже після того, як було оприлюднено цей рейтинг. Наприклад, цього тижня було затверджено кодекс етики, який розробляли разом з НАКО, і ми запускаємо систему compliance усередині нашої непростої організації державного концерну. І це буде ще один крок назустріч тому, щоб рейтинг Укроборонпрому, який сьогодні є найкращий за всю його історію в системі антикорупційних оцінок Transparency International, ставав ще кращим», - наголосив Гусєв.

Він також висловив сподівання на якнайшвидше ухвалення закону про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності, який відкриває шлях до корпоратизації концерну.

«29 січня в першому читанні було ухвалено законопроєкт №3822, який створює всі необхідні підстави, щоб відбулася корпоратизація Укроборонпрому, про яку не просто говорять, а й про яку написано в цілій низці стратегічних документів нашої держави. Я сподіваюся, що протягом двох тижнів комітет розгляне всі правки, і переконаний, що наприкінці лютого або в березні закон буде схвалено в цілому, і я переконаний, його підпише Президент. І це якраз створить ту необхідну законодавчу основу, щоб концерн, створений в 2010 році за часів Януковича, перестав існувати в тій організаційній структурі, в якій він зараз існує згідно з чинним законодавством», - сказав гендиректор.

Як нагадав юридичний радник Transparency International Україна Олександр Калітенко, рекомендації щодо зниження рівня корупції передбачають, крім іншого, реформу корпоративного управління, корпоратизацію державних підприємств, їхню приватизацію.

«Те, що державні підприємства у нас залишаються одним із джерел корупції, робить цю рекомендацію і надалі актуальною. Тому що ті країни, які посідають низькі сходинки в індексі сприйняття корупції, сприймаються як більш корумповані, і за нашими дослідженнями, в них наявний нерівномірний баланс сил – коли влада дослухається насамперед до впливових, заможних гравців, включаючи олігархічний, політичний вплив, а не до інтересів суспільства. Процес, коли враховуватимуться різні точки зору – це саме та риса, яка притаманна країнам з високим рівнем сприйняття корупції», - наголосив представник Transparency International.

Учасники заходу зазначили, що світові військові витрати в 2019 році становили понад $1,9 трлн. Відтак, оборонна промисловість є основною мішенню для корупції через величезну кількість залучених грошей, тісні зв'язки між оборонними контрактами і політикою, а також надмірну секретність, в рамках якої працює сектор.

Індекс оборонних компаній (DCI) розроблений глобальною антикорупційною програмою Трансперенсі Інтернешнл Оборона та Безпека (TI-DS). Він вимірює прозорість і якість етичних та антикорупційних програм у найбільших світових оборонних компаніях, а також аналізує публічні зобов’язання відкритості, політик та процедур оборонних компаній у 134 найбільших світових оборонних компаніях. Державний концерн «Укроборонпром» – єдина українська оборонна компанія, представлена в Індексі.

Відео (українська версія):

Відео (англійська версія):

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-