Підписання Меморандуму про розвиток відвідування території зони відчуження

Підписання Меморандуму про розвиток відвідування території зони відчуження

Укрінформ
8 лютого, 14:00 - пресконференція з нагоди підписання Меморандуму про розвиток відвідування території зони відчуження

Організатор: Міністерство культури та інформаційної політики України. 

Учасники: Олександр Ткаченко - міністр культури та інформаційної політики України; Роман Абрамовський - міністр захисту довкілля та природних ресурсів України; Мар’яна Олеськів - голова Державного агентства розвитку туризму України; Андрій Пляцко - т. в. о. голови Державного агентства України з управління зоною відчуження.

Коротко. Підписання Меморандуму про співпрацю з метою створення сприятливих умов для подальшого розвитку відвідування території зони відчуження між Міністерством культури та інформаційної політики, Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів, Державним агентством розвитку туризму та Державним агентством з управління зоною відчуження.

Меморандум має сприяти розвитку туристичної привабливості Чорнобильської зони та перетворенню її в туристичний магніт України. Він дасть можливість відвідувачам познайомитися з культурною спадщиною Київського Полісся та  природнім різноманіттям краю. Це має стимулювати відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Також Меморандум стане поштовхом для суспільного обговорення трагедії на національному та міжнародному рівнях.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місця обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

МКІП, Мінекології, Держтуризму та ДАЗВ створюватимуть умови для розвитку туризму у Чорнобильській зоні

Міністерство культури та інформаційної політики, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів, Державне агентство розвитку туризму та Державне агентство з управління зоною відчуження уклали меморандум про співпрацю з метою створення сприятливих умов для розвитку туризму у Чорнобильській зоні.

Документ підписано на пресконференції в Укрінформі.

"Це буде не стільки туристична атракція, скільки місце пам'яті та переосмислення. Усім раджу туди поїхати та подивитися, тому що коли ви на місці, то зовсім інакше починаєте сприймати те, про що ми говоримо. Варто пам'ятати, що саме Чорнобиль давав поштовх для початку розвалу Радянського Союзу, і в першу чергу тому, що він показав, яким чином не варто знецінювати людське життя", - наголосив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Водночас він наголосив, що через 35 років після катастрофи об'єкти у цій зоні очевидно потребують консервації.

"Саме тому ми думаємо, що початок роботи по внесенню деяких об'єктів до спадщини ЮНЕСКО дозволить розпочати цю роботу", - зазначив він.

Ткаченко не виключає, що до списку ЮНЕСКО можуть згодом потрапити "Дуга", деякі об'єкти у Прип'яті, церкви.

"Нам важливо мати не тільки інформацію для світу про те, що ці об'єкти внесені у списки ЮНЕСКО, а й розпочати роботу над їх консервацією, бо деякі з них вже в такому стані, що там ще декілька років - і показувати буде нічого. Ми зараз працюємо над цим списком", - підкреслив глава МКІП.

На його переконання, якщо у Чорнобильській зоні буде вся необхідна для туристів інфраструктура — музеї, місця, де можна поїсти, переночувати, достатня кількість персоналу, - це сприятиме активному притоку відвідувачів.

"Важливо Зону зробити не просто яскраво, а із сенсами, розумінням того, про що ця Зона, про що ми говоримо", – підкреслив міністр культури та інформполітики.

Своєю чергою міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський наголосив, що головна функція зони відчуження – бар'єрна. Вона полягає в недопущенні витоку радіонуклідів з території первинного розповсюдження.

"Плюс це Чорнобильський радіаційно- екологічний біосферний заповідник, де відновлюється природа без втручання людини, де збільшується біорізноманіття. Це дуже корисно з науковою метою, задля споглядання за тваринним світом. Крім того, є індустріальні об’єкти, які використовуються частково, але приваблюють до себе багато туристів. І ми постійно збільшуємо цей потік", - сказав Абрамовський.

Він додав, що потік туристів торік зменшився через пандемію коронавірусу, але вона закінчиться, а зацікавленість людей залишиться.

"Нам дуже важливо використовувати компетенції наших колег з Міністерства культури та інформаційної політики, (щоб) зробити відвідування Зони цікавим. Створити або відновити об’єкти, які могли б стати улюбленим місцем для туристів, які будуть нести не тільки складову туристичну в сенсі огляду об’єктів, а й історичну і культурну компоненту... В цілому, за рахунок правильної логістики зробити Зону такою, що буде постійно приваблювати туристичні потоки, а також зробити, щоб ми могли ці потоки приймати", - підкреслив урядовець.

За його словами, Мінекології зосередиться на складових індустріальних, біосферних, а МКІП буде опікуватися туристичною.

Водночас т.в.о. голови Державного агентства з управління зоною відчуження Андрій Пляцко наголосив, що Чорнобиль - це є своєрідний ідентифікатор України у світі. "Коли ми говоримо про Чорнобиль, то всі розуміють, про що йдеться, що йдеться про Україну. Всі розуміють ту трагедію, яка сталася 35 років тому... Тому для нас дуже важливо співпраця у тому ключі, щоб інформувати суспільство про те, що зона відчуження – це не якась покинута територія. Це територія з новими смислами, в якій розвивається виробництво, в якій розвивається науковий потенціал, відбуваються процеси, спрямовані у першу чергу на безпеку, на роботу з бар'єрною функцією», - наголосив Пляцко.

Натомість голова Державного агентства розвитку туризму Мар’яна Олеськів висловила переконання, що для її відомства та ДАЗВ цей меморандум є великим кроком, який дасть змогу об‘єднати зусилля в розвитку туристичної галузі. "Тільки за 2019 рік Чорнобильську зону відчуження відвідали 124 тис. туристів. Упевнена, що меморандум збільшить ці показники", - сказала вона.

Підписаний меморандум має сприяти розвитку туристичної привабливості Чорнобильської зони та перетворенню її на туристичний магніт. Він дасть змогу відвідувачам ознайомитися з культурною спадщиною Київського Полісся та природним різноманіттям краю, що має стимулювати відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Документ також стане поштовхом для суспільного обговорення трагедії на національному та міжнародному рівнях.

У Чорнобильській зоні планується створити пожежний загін - Абрамовський

Кабінет Міністрів розробив стратегію запобігання ландшафтним пожежам та планує у Чорнобильській зоні відчуження створити окремий загін «Північна пуща» для оперативного реагування на пожежну небезпеку.

Про це розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський на пресконференції в Укрінформі після підписання Меморандуму про розвиток відвідування території зони відчуження.

«Ми підійшли ... системно і розробили стратегію запобігання ландшафтним пожежам, в тому числі в зоні відчуження. Зараз на уряд поданий план заходів щодо створення відокремленого загону пожежної охорони «Північна пуща» – це структура зони відчуження для того, щоб оперативно реагувати на будь-які виклики, в тому числі на пожежну небезпеку, яка щороку виникає», - сказав Абрамовський.

За його словами, необхідно також створити інфраструктуру доступу до кварталів, де пожежна небезпека максимально виражена. Зокрема, заплановано створення пожежних водойм на території зони відчуження.

«Такий план буде затверджений на засіданні уряду. Він уже підготовлений, в нас ідуть дискусії щодо фінансування заходів. Ми закінчимо роботу на цьому тижні. В цьому році ми покажемо вже наочно, що готові до таких викликів», - сказав Абрамовський.

Як повідомляв Укрінформ, пожежа в Чорнобильській зоні виникла 4 квітня 2020 року і тривала до 14 квітня.

8 лютого 2021 року Міністерство культури та інформаційної політики, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів, Державне агентство розвитку туризму та Державне агентство з управління зоною відчуження уклали меморандум про співпрацю з метою створення сприятливих умов для розвитку туризму у Чорнобильській зоні.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-