Виклики України в 2020 році: тенденції та прогнози на 2021 рік

Виклики України в 2020 році: тенденції та прогнози на 2021 рік

Укрінформ
15 грудня, 11:00 - міжнародний круглий стіл на тему: «Війна на Донбасі, Кримська платформа, справа МН-17, Вашингтон-перезавантаження. Виклики України в  2020 році: тенденції та прогнози на 2021 рік».

Організатори: Благодійний Фонд «Акцент»; Центр суспільних досліджень «Український меридіан»; Громадська ініціатива «Бурштиновий шлях».

До участі запрошені: Михайло Самусь - заступник директора Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань; Євген Гольцов - українсько-канадський журналіст; Альвідас Медалінскас - політолог Університету ім. Миколаса Ромерис (Вільнюс, Литва); Ігар Мельников - білоруський історик, автор сайту «Гісторыя побач»; Едуардс Лініньш - оглядач Латвійського радіо; Ростислав Гольцман - ізраїльський журналіст;  Михайло Гончар - президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ». 

Модератори: Дмитро Левусь - співкоординатор ГІ «Бурштиновий шлях», директор ЦСД «Український меридіан»; Олег Лісний - виконавчий директор БФ «Акцент».

Коротко. Учасники заходу підіб’ють підсумки року для України у світі враженому пандемією, що загострює вже наявні виклики та загрози. Як Україні вдавалося реагувати на виклики та протистояти загрозам національної безпеки, пов’язаними, у першу чергу, з продовженням агресії РФ. Якої стратегії слід дотримуватися у майбутньому. Зокрема, йтиметься про масовані інформаційні кампанії Кремля, які приховують російську відповідальність за знищення МН-17, впровадження української ініціативи з деокупації Криму, продовження війни та переговорного процесу на Донбасі та інші актуальні проблеми у контексті геополітичних зрушень та змін.

Додаткова інформація за тел.: (050) 385 16 03. Контактна особа: Дмитро Левусь.

Захід відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM.                 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Україні потрібно шукати партнерів для військово-політичного союзу в Чорному морі - експерт

Геополітична картина починає змінюватися, і Україні потрібно знайти партнерів, які погодяться увійти з нею до військово-політичного союзу.

Таку думку висловив заступник директора Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань Михайло Самусь на круглому столі експертів в Укрінформі з приводу викликів і прогнозів на 2021 рік.

«Геополітична картина починає змінюватися, і Україні потрібно знайти тих партнерів, які погодяться увійти з нею в реальний військово-політичний союз, коли країни готові воювати одна за одну, як, наприклад, союз, що утворився між Азербайджаном і Туреччиною», - вважає Самусь.

На його думку, саме Туреччина в цьому сенсі відіграє особливу роль, змінюючи розстановку сил на пострадянському просторі.

«Туреччина відіграє абсолютно нову роль, якої не було, можливо, останні сто років, і це дуже сильно змінює розстановку сил на пострадянському просторі. Карабах показав, що якщо з'являється геополітичний гравець, який підтримує одну зі сторін конфлікту на пострадянському просторі, то Росія тихенько відходить вбік. Час Росії закінчується, і це важливий сигнал для України», - підкреслив Самусь.

Він вважає, що підписані Україною з Туреччиною, Великою Британією і США угоди про постачання кораблів та іншої військової техніки здатні змінити баланс сил у Чорному морі.

«Посилення співпраці з Британією, США щодо постачання кораблів вже 2021 року також змінить баланс у Чорному морі. І коли ми змінимо цей баланс, в тому числі за допомогою геополітичного зсуву Туреччини, яка почне відігравати більш активну роль, а ще НАТО, а українські збройні сили отримають нарешті озброєння - тоді можна буде розглядати зміну ситуації»- зазначив Самусь.

На його думку, Україна починає формувати нову геополітику і союзницькі відносини, і в цьому сенсі також слід розглядати Польщу, Румунію і навіть Молдову, яку Росія все ще розглядає як свій форпост на південному фланзі Європи, але з якою Україна також має шанс зближуватися.

На думку Самуся, також необхідно створити міжнародний форум-майданчик під егідою уряду України, на якому генеруватимуться всі зусилля щодо деокупації Криму.

«Потрібен міжнародний форум, майданчик, створений урядом, здатний показати, що Україна налаштована рішуче на деокупацію і повернення Криму, скоординувавши різні напрямки за допомогою недержавних організацій, аналітичних центрів, але займатися цим і фінансувати цей процес повинна саме держава», - підкреслив експерт.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-