Як захистити дітей в умовах мілітаризованого Росією  Криму

Як захистити дітей в умовах мілітаризованого Росією Криму

Укрінформ
25 листопада, 15:00  - пресконференція на тему: «Як захистити дітей в умовах мілітаризованого Росією  Криму»

Організатор: ГО «Кримська правозахисна група» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». 

Учасники: Ірина Сєдова - дослідниця Кримської правозахисної групи;  Юлія Крилова-Грек - психолінгвістка, кандидатка психологічних наук; Валентина Потапова - голова Центру громадянської просвіти «Альменда»; Ольга Скрипник - голова правління Кримської правозахисної групи.

Коротко. Під час пресконференції  науковці та правозахисники наведуть не тільки факти порушень прав дитини у Криму внаслідок мілітаризації півострову, але й  презентують рекомендації для України для захисту кримської молоді. 

Як повідомляють організатори, кримські діти протягом останніх шести років живуть в окупації. Влада Російської Федерації системно порушує права дітей, що стосується всіх сфер їхнього життя. Це створення штучних загроз здоров’ю під час мілітарі-заходів, примусове громадянство, нав'язування російської ідентичності, позбавлення доступу до незалежних джерел інформації, обмеження в отриманні освіти рідною мовою та постійні перепони у доступі до освітніх закладів на підконтрольній Україні території. Докази цих порушень були зібрані правозахисниками та у листопаді 2020 року передані до Комітету ООН з прав дитини. 

Детальна інформація за тел.: 066-900-68-22

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Росія порушує в Криму кілька статей Конвенції про права дитини - КПГ

Україна повинна, не чекаючи деокупації Криму, відреагувати на те, що Росія мілітаризує дітей в Криму, порушуючи тим самим відразу кілька статей Конвенції про права дитини.

Про це в середу на пресконференції в Укрінформі розповіла дослідниця Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова, передає кореспондент агентства.

"Російська Федерація, мілітаризуючи дітей в Криму, порушує відразу кілька статей Конвенції про захист прав дитини, яку Росія ратифікувала і якої вона повинна дотримуватися. В першу чергу, ми говоримо про статтю 6 Конвенції, яка гарантує дітям захист їх здоров'я і життя", - повідомила Сєдова.

Як вважає дослідниця, не дивлячись на заборону масових заходів у Криму під час пандемії коронавируса, там продовжують організовувати масові пропагандистські збори за участю дітей, яких одягають в форму юнармії і змушують пропагувати службу в російській армії.

"Це ганебне порушення, яке загрожує безпеці дітей, - такі випадки ми реєструємо постійно і вони організовувалися не тільки влітку, коли пандемія трохи вляглася, але і зараз, коли ситуація стає більш загрозливою. На минулих вихідних ми знову зафіксували в Криму участь дітей в таких заходах", - розповіла Сєдова.

За її словами, окупаційна влада порушує і статтю 8 Конвенції про права дитини, яка гарантує право на вибір громадянства.

"Дітей позбавили права вибору громадянства України, хоча формально Росія не може його забрати, але вона робить все, щоб нав'язати своє громадянство не тільки дорослим, але й дітям, особливо тим, хто залишився сиротами. У них взагалі немає вибору", - зазначила експерт.

Вона повідомила, що 29 стаття Конвенції про права дитини, в якій говориться, що дитина повинна виховуватися на принципах поваги до ООН, також порушується Росією.

"Справа в тому, що в документах ООН засуджуються акти агресії однієї держави по відношенню до іншої - це вважається злочином і це записано в документах ООН. Але Росія повністю цим нехтує і виховує в дітях позитивне сприйняття акту агресії і окупації, стверджуючи, що це перемога і досягнення", - підкреслила дослідниця КПГ.

Крім того, додала вона, Росія порушує 38 статтю Конвенції, яка говорить про те, що дитина повинна виховуватися в повазі до норм міжнародного гуманітарного права.

"Міжнародне гуманітарне право забороняє військовий призов в армію країни окупанта і пропаганду служби в армії серед жителів окупованій території, проте Росія не тільки пропагує службу в російській армії, а й закликає на службу дітей в свою армію. І це теж порушення Конвенції прав дитини", - резюмувала Сєдова.

За її словами, всі задокументовані Кримської правозахисною групою факти порушення прав дітей в Криму передані до Організації об'єднаних націй та Міжнародного кримінального суду з метою притягнення винних до відповідальності.

Як підкреслила експерт, Україні необхідно вже сьогодні реагувати на порушення Конвенції прав дитини в Криму, не відкладаючи на майбутнє і не чекаючи деокупації Криму.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-