Застосування ґендерно орієнтованого підходу в бюджетному процесі

Застосування ґендерно орієнтованого підходу в бюджетному процесі

Укрінформ
18 листопада, 13:00 - онлайн-конференція  на тему: «Застосування ґендерно орієнтованого підходу в бюджетному процесі головними розпорядниками коштів держбюджету»

Учасники: Олена Остапчук -  експертка Проєкту ҐОБ, модераторка; Ігор Корховий -  заступник міністра розвитку громад і територій України; Юлія Солянік - заступниця голови Державної аудиторської служби України; Марина Горобейко - генеральна директорка Директорату стратегічного планування та координації Міністерства охорони здоров’я України; Катерина Лубинець - радниця Департаменту фінансування державних та загальнодержавних видатків Міністерства освіти і науки України; Оксана Вовченко - начальниця фінансового управління Рахункової палати України.

До участі запрошені: Катерина Левченко - Урядова уповноважена з питань ґендерної політики; Наталія Алюшина - голова Національного агентства України з питань державної служби.

Коротко. Захід проходить з  нагоди завершення Проєкту «Ґендерне бюджетування в Україні» для обговорення досягнутих результатів, викликів та подальшого розвитку ґендерно орієнтованого бюджетування в Україні.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Гендерно орієнтоване бюджетування сприяє фінансовій прозорості – держслужбовці

Гендерно орієнтоване бюджетування сприяє фінансовій прозорості у бюджетному процесі та більш якісному забезпеченню прав і можливостей людей незалежно від статі.

На цьому наголосили представники державних інституцій на онлайн-конференції в Укрінформі.

«Такий інструмент, як гендерно орієнтоване бюджетування, є важливим для діяльності країни і для забезпечення реалізації всіх прав і можливостей незалежно від статі. Фінансовий контроль з врахуванням гендерного підходу дасть змогу здійснювати аналіз впливу державної політики та законодавства, яким вона регулюється, на соціально-економічний стан чоловіків і жінок у країні», - сказала заступник голови Державної аудиторської служби Юлія Солянік.

Водночас начальник Фінансового управління Рахункової палати Оксана Вовченко наголосила на суспільному запиті щодо експертної оцінки управління публічними коштами та майном і великій ролі у цьому гендерного підходу.

«Наша мета – запровадження в Україні дієвої моделі зовнішнього аудиту публічних коштів та державного майна, які б відповідали міжнародним стандартам. У зв’язку цим ми усвідомлюємо велику роль гендерно орієнтованого підходу для оцінки забезпечення потреб чоловіків і жінок і вважаємо дуже важливим впровадження гендерно орієнтованого підходу у систему фінансового контролю», - зазначила вона.

Як розповіла радниця Департаменту фінансування державних та загальнодержавних видатків Міністерства освіти і науки Катерина Лубинець, в угоді між Міністерством освіти та науки, Мінфіном і Проєктом «Гендерне бюджетування в Україні» є зобов’язання сторін щодо використання гендерного підходу у бюджетному процесі, який сприяє розробленню прозорих та ефективних бюджетів.

«Співпраця в рамках цього проєкту сприяє підвищенню ефективності бюджетних асигнувань з урахуванням різних потреб дівчат і хлопців, жінок і чоловіків, які, звичайно, мають різні потреби шляхом впровадження гендерно чутливого бюджетування в бюджетний процес. Гендерний бюджет в питаннях освіти має враховувати право на освіту, права в процесі навчання, а також створювати можливості, які набуваються через освіту – отримати достойну роботу, гідну заробітну плату, досягати високої посади», - зазначила вона.

Голова Національного агентства з питань державної служби Наталія Алюшина переконана, що гендерний підхід дасть змогу швидше реформувати систему державного управління, органи місцевого самоврядування та здійснити децентралізацію за європейськими стандартами.

«Розуміння державними службовцями й посадовцями місцевого самоврядування гендерних переваг, інтеграція їх у службову діяльність допоможе зробити реформу державного управління й місцевого самоврядування та децентралізацію влади більш ефективною, а також сприятиме її відповідності європейським стандартам належного врядування. Особлива роль у цьому сенсі відводиться навчанню державних службовців, посадовців місцевого самоврядування», - сказала вона.

Конференція відбувається з нагоди завершення Проєкту «Гендерне бюджетування в Україні».

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-