Перспективи України: інфекційна епідемія, що дихає в потилицю коронавірусу – ТУБЕРКУЛЬОЗ

Перспективи України: інфекційна епідемія, що дихає в потилицю коронавірусу – ТУБЕРКУЛЬОЗ

Укрінформ
19 листопада,  11:00  -  пресконференція на тему «Перспективи України: інфекційна епідемія, що дихає в потилицю коронавірусу – ТУБЕРКУЛЬОЗ»

Організатори: БО «Фундація «Громадський рух «Українці проти туберкульозу»; Експертна спільнота пацієнтів України; Всеукраїнська асоціація людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ»; Всеукраїнська Коаліція організацій «Зупинимо туберкульоз разом»

Учасники: Віталій Руденко - голова Правління БО «Українці проти туберкульозу»; Юлія Сенько - кандидат медичних наук, старший науковий співробітник відділу хіміорезистентного туберкульозу ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології імені Ф. Г. Яновського Національної академії медичних наук України», лікар – фтизіатр; Ігор Горбасенко - голова Правління ГО «Експертна спільнота пацієнтів України»; Сергій Борткевич - співголова Коаліції організацій «Зупинимо туберкульоз разом»; Олена Федоровська - заступник голови Правління Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ».

Питання до обговорення:

- Драматична заява ВООЗ: необхідні термінові дії та фінансування у боротьбі з туберкульозом, інакше головні цілі по подоланню туберкульозу не будуть досягнуті;

- Тривожні висновки Рахункової палати: протидія туберкульозу в Україні неефективна…;

- Пацієнтські протитуберкульозні організації: нова сторінка страждань пацієнтів, хворих на туберкульоз, в умовах медичної реформи та пандемії COVID-19, що далі?;

- Дитяча захворюваність і смертність від туберкульозу – найвірніший міжнародний індикатор, що в змозі перекреслити загальну статистику на ТБ.

- Державна політика протидії туберкульозу потребує реформ. Розроблена неурядовими експертами Концепція міжвідомчої та міжсекторальної підтримки переходу на модель лікування туберкульозу, орієнтовану на потреби людини направлена Президенту України, Кабінету Міністрів України та Верховній Раді України. Громадські організації вимагають її впровадження на національному рівні.

- Створення Дитячого фонду боротьби з туберкульозом.

Контактна особа: Віталій Руденко тел: (044) 242-23-29, e-mail: stoptb@ukr.net; http://www.stoptb.org.ua/

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Акредитація журналістів ЗМІ за електронною адресою: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

В Україні за рік туберкульоз виявляють у близько 1000 дітей - експерти

В Україні за рік на туберкульоз захворює біля 1000 дітей.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказала заступниця голови правління Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ» Олена Федоровська.

“В Україні за рік на туберкульоз захворює біля 1000 дітей, на жаль 10 з них ми втрачаємо від цього захворювання”, - сказала Федоровська.

За її словами, ВООЗ ще у 2017 році звернуло увагу на туберкульоз у дітей, оскільки в країнах з високим рівнем туберкульозу інфікування мікобактеріями туберкульозу відбувається ще в дитинстві, тому необхідний контроль за латентною туберкульозною інфекцією, оскільки саме діти є індикаторами розповсюдження туберкульозу.

На сьогодні, за словами Федоровської, в Україні є 19 шкіл для дітей з малими формами туберкульозу, регіональні дитячі протитуберкульозні диспансери, центри для надання меддопомоги дітям з активним формами туберкульозу.

Але за твердженням Федоровської, ці медзаклади скорочуються, і постає питання, хто буде супроводжувати таких дітей. На думку Федоровської, покладання таких обов’язків на сімейного лікаря недоцільне, через велике навантаження на лікарів первинної ланки. Тому незрозуміло як і де таким дітям будуть надавати медичну допомогу.

За даними ВООЗ, які озвучив на пресконференції голова правління ГО «Експертна спільнота пацієнтів України» Ігор Горбасенко, Україна займає 4 місце в світі за рівнем захворюваності на туберкульоз дорослих, і п'яте місце за рівнем захворюваності дітей серед 53 регіонів, які контролюються Європейським бюро ВООЗ. Середній розрахунковий показник ВООЗ щодо захворюваності дітей дорівнює 37,4 на 100 тис дітей, і перевищує офіційний показник в 4,5 рази.

Також, за його словами, охоплення дітей профоглядами на туберкульоз зменшилося з 90% до 36%.

"Це призвело до колосального недовиявлення як туберкульозу серед дорослих, так і груп ризику з латентною туберкульозною інфекцією серед дітей. Наразі туберкулінодіагностика дітям взагалі відміняється, а є загальний опитувальник. Але що діти скажуть? Це призводить до накопичення в популяції осіб з потенційним туберкульозом", - сказав Горбасенко.

Як повідомив на пресконференції голова правління БО «Українці проти туберкульозу» Віталій Руденко, громадські організації виступили з ініціативою створити Дитячий фонд боротьби з туберкульозом.

“Ми проголошуємо створення Дитячого фонду для боротьби з туберкульозом. В умовах скорочення протитуберкульозних центрів, закладів медичних, де лікувалося і проходили реабілітацію діти, хворі на туберкульоз, постає питання, що далі з цими дітьми. Тому ми вважаємо що це питання є одним з найголовніших і ми ставимо собі на меті створення програми реформ подолання дитячого туберкульозу в Україні і сприяння її імплементації в життя, також дослідити реальний стан поширення туберкульозу серед дітей та підлітків, встановити потреби кожної дитини”, - сказав Руденко.

Як повідомляв Укрінформ. Кабінет міністрів с затвердив план заходів щодо реалізації Державної стратегії розвитку протитуберкульозної медичної допомоги до 2023 року.

Серед іншого в плані заходів передбачається забезпечення безперервності лікування та діагности туберкульозу в умовах пандемії COVID-19 у 2021 році, та за потреби у 2022, та 2023 роках, заходи з реорганізації регіональних протитуберкульозних закладів, створення єдиної системи протитуберкульозної меддопомоги населенню, системи реабілітації хворих на туберкульоз, удосконалення нормативно-правової бази по забезпеченню профілактики, виявлення, діагностики лікування туберкульозу та супроводження хворих на туберкульоз тощо.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-