Результати спостереження ОПОРИ та порушення під час другого туру місцевих виборів 15 листопада

Результати спостереження ОПОРИ та порушення під час другого туру місцевих виборів 15 листопада

Укрінформ
16 листопада, 11:00 - пресконференція на тему: «Результати спостереження ОПОРИ та порушення під час другого туру місцевих виборів 15 листопада»

Організатор: Громадянська мережа ОПОРА.

Спікери: Ольга Айвазовська - голова правління Громадянської мережі ОПОРА; Олександр Клюжев - старший аналітик Громадянської мережі ОПОРА.

Коротко. Як минув день голосування та ніч підрахунку голосів? З якими проблемами за останню добу зіштовхнулися суб’єкти виборчого процесу, які беруть участь у повторному голосуванні за кандидатів на посаду міського голови в 7 містах? Про це розкажуть представники Громадянської мережі ОПОРА під час пресконференції.

Також вони розкажуть про зафіксовані порушення виборчого законодавства у день голосування та під час підрахунку голосів 15 листопада. Експерти також дадуть оцінку виборчому процесу та презентують результати проведеного спостереження на основі соціологічно обґрунтованої вибірки по 7 містам, де відбуватиметься так званий «другий тур».

Як зазначають організатори, 15 листопада повторне голосування за кандидатів на посаду міського голови в громадах із кількістю виборців більше 75 тисяч (так званий «другий тур») відбудеться в містах:

- Кам'янець-Подільський Хмельницької області (самовисуванець Володимир Мельниченко та Михайло Посітко від партії ВО «Свобода»);

- Краматорськ Донецької області (два самовисуванці Олександр Гончаренко та Андрій Панков, який є чинним міським головою);

- Луцьк Волинської області (Ігор Поліщук від партії «За майбутнє» та Богдан Шиба самовисуванець);

- Одеса Одеської області (чинний міський голова Геннадій Труханов від партії «Довіряй ділам» та народний депутат Микола Скорик від «Опозиційної платформи – За життя»);

- Суми Сумської області (чинний міський голова Олександр Лисенко від партії ВО «Батьківщина» та Вадим Акрєпов від «Європейської Солідарності»);

- Херсон Херсонської області (народний депутат Ігор Колихаєв від «Партії  Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!» та Володимир Сальдо від партії «Блок Володимира Сальдо»).

Також на 15 листопада призначене повторне голосування з виборів міського голови в місті Українка Київської області з кількістю виборців до 75 тисяч, адже за підсумками голосування 25 жовтня два кандидати отримали однакову кількість голосів виборців. Так, за місце міського голови змагатимуться Оксана Кирилюк від партії «Слуга народу» та Олександр Туренко від «Європейської Солідарності».

Довідково. Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

За коментарями звертайтеся за тел.: 044 591 44 44, e-mail: info@opora.org.ua .

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Другий тур місцевих виборів пройшов на належному рівні, без кричущих порушень - ОПОРА

Другий тур місцевих виборів, який відбувся 15 листопада у семи містах України, пройшов на належному рівні, без кричущих порушень.

Про це розповіла голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська на пресконференції в Укрінформі.

"Загалом відзначаємо, що день голосування пройшов організаційно на належному рівні. Не виникало кричущих порушень, які б могли вплинути на кінцевий результат виборів. Порушення, які фіксувалися, мали ознаки досить типових, і їх чисельність та відсоток дільниць, де зафіксовані ці порушення, мало відрізняється від загальних виборів, які були проведені і 25 жовтня цього року, і на місцевих виборах у 2015 році", - сказала Айвазовська.

Вона розповіла, що явка виборців під час повторного голосування становила 24%, і процес підрахунку голосів на виборчих дільницях був досить стиснутий у часі.

Айвазовська зазначила, що спостерігачі ОПОРИ працювали на 133 дільничних виборчих комісіях і досліджували весь процес виборів. На даний час представники ОПОРИ продовжують працювати на рівні ТВК на етапі прийому документів від ДВК і в перспективі працюватимуть під час оголошення кінцевих результатів виборів.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 15 листопада, повторне голосування на виборах міського голови відбулося у Луцьку, Краматорську (Донецька область), Українці (Київська область), Одесі, Сумах, Херсоні та Камʼянці-Подільському (Хмельницька область).

Повторне голосування з виборів міського голови, так званий другий тур, призначається у територіальних громадах із кількістю виборців більше 75 тисяч, де в першому турі жоден з кандидатів не набрав понад 50% голосів виборців.

Зниження явки виборців під час другого туру місцевих виборів є закономірним - ОПОРА

Зниження явки виборців під час другого туру місцевих виборів, який відбувся 15 листопада у семи містах, є закономірним, що підтверджує статистика за попередні роки голосування.

Про це заявила голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська на пресконференції в Укрінформі.

"Щодо явки на виборах, дискусія стосовно якої розгортається кожного дня голосування, то ми хочемо відзначити, що порівняно з 2015 роком, коли також проходив другий тур голосування на місцевих виборах, то явка між першим і другим туром тоді відрізнялася на 12% у бік зменшення. Фактично, на цих виборах відбулося те ж саме: під час першого туру голосування 25 жовтня явка була 37%, а на повторному голосуванні - майже 24%. Відповідно, ми бачимо той самий тренд зниження активності виборців під час повторного голосування", - сказала Айвазовська.

За її словами, причинами такого зниження явки виборців під час другого туру є зменшенням агітаційної активності кандидатів, а в окремих територіальних громадах це пов'язано і з карантинними обмеженнями та побоюванням громадян захворіти.

"Тому ми не бачимо в цьому особливої трагедії, хоча проблема залишається - це низька участь громадян у виборах і низький інтерес їх до обрання органів місцевого самоврядування. Але законодавство не передбачає порогової явки для легітимно обраних голів територіальних громад. Відповідно, все відбувається в межах закону", - підкреслила Айвазовська.

Вона розповіла, що 15 листопада найбільша явка була зафіксована у невеликих територіальних громадах, серед яких - Кам'янець-Подільський Хмельницької області і Українка Київської області. Найнижча явка зафіксована у Сумах. За словами Айвазовської, це можна пов'язувати з тим, що ця тергромада давно перебуває у червоній зоні щодо карантинних обмежень.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 15 листопада, повторне голосування на виборах міського голови відбулося у Луцьку, Краматорську (Донецька область), Українці (Київська область), Одесі, Сумах, Херсоні та Камʼянці-Подільському (Хмельницька область).

Повторне голосування з виборів міського голови, так званий другий тур, призначається у територіальних громадах із кількістю виборців більше 75 тисяч, де в першому турі жоден з кандидатів не набрав понад 50% голосів виборців.

Під час другого туру місцевих виборів ОПОРА зафіксувала 96 порушень - Айвазовська

Під час другого туру місцевих виборів, який відбувся 15 листопада у семи містах України, спостерігачі Громадської мережі ОПОРА зафіксувала 96 порушень.

Про це розповіла голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська на пресконференції в Укрінформі.

"Протягом дня голосування нашими спостерігачами зафіксовано 96 інцидентів. 22 - це ті, які стосуються недостатньо якісного матеріально-технічного забезпечення безпосередньо ДВК, приміщень для голосування. 7 інцидентів пов'язано з перешкоджанням з боку членів виборчих комісій роботи спостерігачів, в тому числі і мережі ОПОРА. Також зафіксовано випадки видачі бюлетенів без паспортів або без належної перевірки ідентифікації особи, яка отримує бюлетені", - сказала Айвазовська.

Окремі інциденти, за її словами, "мали ознаки фотографування виборчого бюлетеня", що, з одного боку пояснюється бажанням виборців залишити собі на пам'ять результати свого волевиявлення, але, з іншого боку, може свідчити і про контрольоване голосування.

"Таких випадків спостерігачами зафіксовано небагато, але ми вважаємо, що про це потрібно говорити і активно реагувати, тому що фотографування бюлетенів можливо і не несе великої суспільної шкоди, але може свідчити про інші більш серйозні порушення", - зауважила Айвазовська.

Окрім цього, за інформацією Айвазовської, спостерігачі також фіксували порушення процедур щодо ведення протоколу ранкового засідання про підрахунок голосів. Мова йде про те, що протокол ранкового засідання не вівся зовсім, або коли протокол про підрахунок був підписаних понеділком, хоча завершено процес підрахунку ще ввечері в неділю. "Це пов'язано з тим, що члени виборчих комісій, які підписують протокол вже понеділком, отримують компенсацію за свою роботу за 2 дні, а не за один, якби цей проток був підписаний 15 листопада", - пояснила вона.

У свою чергу старший аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев зазначив, що, аналізуючи структуру та інтенсивність порушень у процесі голосування, значних відмінностей у порівнянні з 25 жовтнем, спостерігачі не зафіксували. "На 10% дільниць зафіксовані незначні порушення виборчого законодавства у порівнянні з першим туром голосування, де такий показник був на рівні 9,4% виборчих дільниць, охоплених дослідженням громадянської мережі ОПОРА", - сказав він.

За його словами, під час другого туру також була невелика кількість безпосередньої фальсифікації результатів голосування.

"Такі інциденти зафіксовані на 0,76% виборчих дільниць. Цей показник співвідноситься із показником 25 жовтня, й відсутність масових спроб фальсифікувати результати голосування є певним таким позитивним сигналом. Поки можемо говорити про те, що кандидати не вийшли за межі прийнятного", - сказав Клюжев.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 15 листопада, повторне голосування на виборах міського голови відбулося у Луцьку, Краматорську (Донецька область), Українці (Київська область), Одесі, Сумах, Херсоні та Камʼянці-Подільському (Хмельницька область).

Повторне голосування з виборів міського голови, так званий другий тур, призначається у територіальних громадах із кількістю виборців більше 75 тисяч, де в першому турі жоден з кандидатів не набрав понад 50% голосів виборців.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-