Виборча кампанія напередодні другого туру місцевих виборів

Виборча кампанія напередодні другого туру місцевих виборів

Укрінформ

13  листопада об 11:00 відбудеться пресконференція щодо спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборчою кампанією місцевих виборів напередодні повторного голосування за кандидатів на посаду міського голови (Зала 1).

Організатор: Громадянська мережа ОПОРА.

Спікери: Ольга Айвазовська - голова правління Громадянської мережі ОПОРА; Олександр Клюжев -  старший аналітик Громадянської мережі ОПОРА.

Коротко. Під час заходу експерти ОПОРИ дадуть оцінку процесу встановлення підсумків та результатів голосування на місцевих виборах в Україні 25 жовтня: зазначать ключові проблеми, фальсифікації, прецеденти, судові процеси. Також вони розкажуть про передвиборчу активність кандидатів-учасників других турів на виборах міських голів із врахуванням активності партій на їхню підтримку, основні порушення на повторному голосуванні та перешкоджання кандидатам, а також про діяльність ТВК і ДВК напередодні других турів і виготовлення виборчих бюлетенів для повторного голосування.

Крім того, представники ОПОРИ дадуть оцінку діяльності Центральної виборчої комісії та розкажуть про динаміку відкриття кримінальних проваджень і складання протоколів про адміністративну відповідальність. Також експерти розкажуть про витрати кандидатів і політичних партій у соціальних мережах та звітування суб’єктів виборчого процесу щодо власних виборчих фондів. А ще проінформують про протиепідеміологічні заходи для проведення повторного голосування в умовах пандемії COVID-19.

Як повідомляють організатори, 15 листопада повторне голосування за кандидатів на посаду міського голови в громадах із кількістю виборців більше 75 тисяч (так званий «другий тур») відбудеться в містах:

- Кам'янець-Подільський Хмельницької області (самовисуванець Володимир Мельниченко та Михайло Посітко від партії ВО «Свобода»);

- Краматорськ Донецької області (два самовисуванці Олександр Гончаренко та Андрій Панков, який є чинним міським головою);

- Луцьк Волинської області (Ігор Поліщук від партії «За майбутнє» та Богдан Шиба самовисуванець);

- Одеса Одеської області (чинний міський голова Геннадій Труханов від партії «Довіряй ділам» та народний депутат Микола Скорик від «Опозиційної платформи – За життя»);

- Суми Сумської області (чинний міський голова Олександр Лисенко від партії ВО «Батьківщина» та Вадим Акрєпов від «Європейської Солідарності»);

- Херсон Херсонської області (народний депутат Ігор Колихаєв від «Партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!» та Володимир Сальдо від партії «Блок Володимира Сальдо»).

Також на 15 листопада призначене повторне голосування з виборів міського голови в місті Українка Київської області з кількістю виборців до 75 тисяч, адже за підсумками голосування 25 жовтня два кандидати отримали однакову кількість голосів виборців. Так, за місце міського голови змагатимуться Оксана Кирилюк від партії «Слуга народу» та Олександр Туренко від «Європейської Солідарності».

Довідково. Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

За коментарями звертайтеся за тел.: 044 591 44 44, e-mail: info@opora.org.ua

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Система збору й оприлюднення інформації на місцевих виборах є недосконалою і провокує недовіру до кінцевого результату – ОПОРА

У Громадянській мережі ОПОРА вважають, що система збору й оприлюднення інформації щодо місцевих виборів є вкрай недосконалою і провокує велику недовіру з боку суспільства до кінцевого результату.

Таку думку озвучила голова правління ОПОРИ Ольга Айвазовська на пресконференції в Укрінформі.

"Ми загалом вважаємо, що ця система збору й оприлюднення інформації є вкрай недосконалою і провокує велику недовіру до процесу підрахунку й оголошення кінцевого результату з боку суспільства. Тому що немає єдиного джерела інформації, яке б оперативно оприлюднювало офіційні відомості. У той же час територіальні виборчі комісії досить часто не мали власних сайтів і, відповідно, не оприлюднювали цю інформацію в тому порядку, в якому очікувало суспільство", - зазначила Айвазовська.

Спостерігачі ОПОРИ також вважають, що процес підрахунку голосів на місцевих виборах був доволі складним і тривав досить довго.

"Очікувано підрахунок голосів тривав досить довго, зважаючи на застосування нової виборчої системи – пропорційної з відкритими списками, великої кількості бюлетенів, у середньому чотири бюлетені надавалися виборцям для голосування. І, звичайно, були проблеми, пов'язані з системою адміністрування виборчого процесу, а саме те, що Центральна виборча комісія не могла оприлюднювати результати виборів, які поки що були не встановлені територіальними виборчими комісіями, або в належні строки передані до ЦВК для оприлюднення на сайті відповідно вищого органу адміністрування виборів, який на місцевих виборах не встановлює результати в цілому, виконує інші функції", - зауважила Айвазовська.

При цьому ОПОРА також констатує затягування процесу встановлення результатів виборів і оголошення кінцевого результату територіальними виборчими комісіями. З цим була пов'язана велика кількість інцидентів щодо дочасного припинення повноважень ТВК та повторного підрахунку голосів.

За даними Громадянської мережі, станом на 6 листопада, що було кінцевою датою для оголошення результатів виборів, велика кількість територіальних виборчих комісій не вклалися у строки і не провели відповідні процедури.

"Станом на 12 листопада на сайті Центральної виборчої комісії було оприлюднені результати 89% від загальної кількості даних, що стосуються виборів депутатів різних рівнів рад і 98% даних, що стосуються виборів сільських, селищних і міських голів. Це спровокувало і політичні заяви навколо процесу в цілому, які подекуди були обґрунтовані, тому що територіальні виборчі комісії вчиняли дії з ознаками затягування процесу і не виконали функції, покладені на них щодо встановлення і оголошення результатів у належні строки", - розповіла Айвазовська.

Водночас, за її словами, були й факти, коли ТВК явно вчиняли дії щодо затягування і вони провокували додаткові інциденти, які, наприклад, були зафіксовані у місті Чернівці.

"Територіальна виборча комісія спочатку вчиняла дії на повторний перерахунок голосів на понад 20-ти виборчих дільницях, а потім ухвалила рішення щодо повторного підрахунку на 40-ка виборчих дільницях, у зв'язку з чим Центральній виборчій комісії довелося вчиняти дії на припинення таких активностей з боку територіальних виборчих комісій", - зазначила Айвазовська.

Як повідомлялося, 25 жовтня відбулося голосування на чергових місцевих виборах в Україні.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-