Місцеві вибори в регіонах: підсумки, висновки та уроки на майбутнє

Місцеві вибори в регіонах: підсумки, висновки та уроки на майбутнє

Укрінформ
10 листопада, 14:00 - круглий стіл громадської ініціативи Виборча Рада UA разом з представниками Регіональних Виборчих Рад з Дніпра, Запоріжжя, Одеси та Харкова

Організатор: Громадська ініціатива Виборча Рада UA.

Учасники: Євген Бистрицький - доктор філософських наук, голова Виборчої Ради UA; Катерина Дворніченко - регіональна координаторка «Чесно. Фільтруй суд!»; Ігор Зубко -регіональний координатор Виборчої Ради Запоріжжя; Марина Ніколаєва - журналістка – ГО Смарт Медіа; Юлія Кривенко - координаторка Виборчої Ради Одеси; Данило Метельський - менеджер проєкту «Свідомий вибір до органів місцевого самоврядування 2020 року», модератор.

Питання до обговорення:

Результати місцевих виборів 2020: тенденції та несподіванки.

Відкритість партій до публічних обговорень та рівень підготовки до них.

Труднощі виборчого процесу: організація та нова система.

Довідково. Проєкт здійснюється Школою політичної аналітики НаУКМА в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, а також за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Зміст круглого столу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Акредитація представників ЗМІ триватиме до 20:00 9 листопада за посиланням: https://forms.gle/d1VTRgQy3ZhKXE9NA

З додатковими питаннями просимо звертатися до:

Данила Метельського, менеджера проєкту, тел.: +380677220961, e-mail: dan23477780@gmail.com  

Станіслава Шулімова, менеджера Школи політичної аналітики НаУКМА, тел.: +380980536013, e-mail: shulimovstas@gmail.com 

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Регіональні політики недооцінюють важливість онлайн-дискусій у донесенні їхніх програм до виборців - активісти

Рейтингові кандидати на місцевих виборах ігнорували онлайн-платформи громадських організацій для дискусій, бо остерігалися постати перед виборцями у невигідному світлі.

Такого висновку дійшла Громадська ініціатива "Виборча Рада UA" разом з представниками Регіональних виборчих рад з Дніпра, Запоріжжя, Одеси та Харкова під час круглого столу в Укрінформі.

«Найбільш рейтингові партії та їхні представники на міського голову не йшли на контакт. До нас прийшли кандидати, які мали дуже низький рейтинг. Кандидати, які не з’явилися, знають, що їхній виборець не буде дивитися ці ефіри, і йому нецікава програма партії, і що за будь-якої ситуації їхній виборець прийде й проголосує. Я вважаю, нам треба працювати з виборцями. Якщо кандидати знатимуть, що виборці дивляться такі проєкти й цікавляться ними, і якщо кандидат не прийде на це обговорення, то виборець за нього наступного разу не проголосує», - сказала регіональний координатор «Чесно. Фільтруй суд!» Катерина Дворніченко, говорячи про підсумки виборчих перегонів у Дніпрі.

З тим, що громадським організаціям треба переорієнтувати зусилля на виборця, погодився регіональний координатор Виборчої ради Запоріжжя Ігор Зубко.

«Кандидати, які не погоджувалися з нами дискутувати, пояснювали це тим, що вони бояться бути висвітленими у невигідному світлі й здатися некомпетентними. І якби виборці орієнтувалися в своєму виборі участю чи неучастю кандидата в дискусії, - тобто кандидат, який не бере участі, не вартий і підтримки на виборах – це був би дуже об’єктивний критерій», - наголосив він.

На думку ж координатора Виборчої ради Одеси Юлії Кривенко, представники партій-лідерів перегонів не зацікавлені в онлайн-дискусіях громадських платформ, вважаючи, що робота в окрузі є більш дієвим способом передвиборчої агітації.

«Тут справа не лише в тому, що вони впевнені в своїй перемозі. В більшості випадків вони дуже обмежено користуються тим чи іншим ресурсом, наприклад Фейсбуком, і, як правило, за них це робить хтось інший з їхніх штабів. І коли таке запрошення ми надіслали представнику однієї з партій, він сказав, що витрачати час на дискусії не буде, а краще поїде по округу», - розповіла вона.

Менеджер проєкту «Свідомий вибір до органів місцевого самоврядування 2020 року» Данило Метельський вважає, що кандидати сподіваються на рекламу у певних ЗМІ і тому ігнорують майданчики, запропоновані громадськими організаціями.

«Перед тим як брати участь у дискусії, кандидати цікавилися, які канали це транслюватимуть і хто про це писатиме. І якщо їх це не влаштовувало, вони відмовлялися брати участь. Це певна проблема, бо в деяких містах існує така річ, як "джинса", і ми бачимо що в більшості випадків ЗМІ працюють за системою замовлення», - зазначив він.

Водночас, на переконання журналістки Марини Ніколаєвої (ГО "Смарт Медіа"), регіональні політики не розуміють, наскільки важливим інструментом донесення їхніх програм і намірів до виборців є онлайн-дискусії.

«Регіональні політики не розуміють, наскільки вагомі є дискусії на онлайн-майданчиках, наскільки вони дають їм можливість продемонструвати свої знання й програми. Можливо, де в чому вони бояться гострих запитань експертів. І тому для них зручніше по-старому їздити від двору до двору й пропагувати», - наголосила активістка.

Проєкт здійснюється Школою політичної аналітики НаУКМА в межах Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, а також за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-