До Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом: майстер-клас та лекція для лікарів

До Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом: майстер-клас та лекція для лікарів

Укрінформ
11 листопада, 12:00 -  пресконференція, присвячена Всесвітньому дню боротьби з цукровим діабетом 

Організатор: Міжнародна діабетична асоціація України.

Спікери:  Людмила Петренко – президент Міжнародної діабетичної асоціації України; Максим Приступюк – к. мед. н., асистент кафедри хірургії НМУ ім. О. О. Богомольця, експерт робочої групи IDF та WHF з профілактики серцево-судинних захворювань  серед людей хворих на цукровий діабет; Яна Саєнко – к. мед. н., старший науковий працівник Інституту ендокринології  і обміну речовин ім. В. М. Комісаренка НАМН України.

Програма заходу:

Судинні проблеми діабету (лекція для лікарів та медичних сестер).

Догляд за ногами (майстер-клас).

Інсулінотерапія. Діабет другого типу.

Коротко. Як повідомляють організатори, цьогоріч традиційні заходи до Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом з огляду на COVID-19  відбудуться у форматі онлайн. Це будуть лекції та майстер-класи для пацієнтів, лікарів і медичних сестер.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Лікарі розповіли про судинні ускладнення, викликані цукровим діабетом

Українські лікарі розповіли про судинні проблеми, як ускладнення від цукрового діабету.

Відповідний майстер-клас відбувся на пресконференції в Укрінформі, організованій Міжнародною діабетичною асоціацією України з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом.

«Усі зміни на стопах, нижніх кінцівках у пацієнтів з цукровим діабетом можуть вважатися синдромом діабетичної стопи. За статистикою, яку ми мали минулого року, кожні 30 секунд у світі проводилася ампутація нижніх кінцівок з приводу цукрового діабету. На сьогодні, за статистикою, у світі виконується вже кожні 20 секунд ампутація нижніх кінцівок. Тобто погіршилася ситуація з профілактикою ускладнень цукрового діабету. 85% всіх ампутацій нижніх кінцівок починалися з виразок на ногах. А виразка починається з невеличкого почервоніння, з незначної сухості шкіри», - розповів кандидат медичних наук, асистент кафедри хірургії НМУ ім. О. О. Богомольця, експерт робочої групи IDF та WHF з профілактики серцево-судинних захворювань серед людей, хворих на цукровий діабет, Максим Приступюк.

Він пояснив, що синдром діабетичної стопи (СДС) – це інфекція, виразка та/або деструкція глибоких тканин, що пов’язані з неврологічними патологічними змінами, погіршенням магістрального кровообігу в артеріях нижніх кінцівок різного ступеня тяжкості та остеоартропатією.

Лікар назвав терміни, в які пацієнт має проходити обов’язковий медичний огляд з профілактикою та діагностикою СДС, як ускладнення цукрового діабету.

«Усі пацієнти, які мають цукровий діабет без ураження нервової системи та магістрального кровообігу, обов’язково повинні приходити один раз на рік показувати свої ноги лікарю. Якщо в пацієнта вже є порушення чутливості або магістрального кровообігу, то він має відвідувати лікаря один раз на півроку. Якщо є погіршення чутливості, кровообігу та наявність деформації стопи, то бажано звертатися до лікаря кожні три місяці. А якщо вже є ураження невропатичні, магістрального кровообігу, деформація стопи, а також була ампутація нижньої кінцівки, виразки або є термінальні стадії захворювання нирок, то пацієнт має приходити до лікаря на профілактичний огляд раз або двічі на місяць», - наголосив Приступюк.

Згідно зі статистикою ВООЗ, на сьогодні кожна десята людина в світі хворіє на цукровий діабет.

Щороку 14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом, як нагадування всьому людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає.

Лекція онлайн до всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом відбулася в Укрінформі

До Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом, який у всьому світі щороку відзначають 14 листопада, в Укрінформі відбулася пресконференція із лекціями на актуальні теми лікування хвороби та запобігання ускладнень від цукрового діабету.

Про це повідомляє кореспондент агентства.

Як розповіла президент Міжнародної діабетичної асоціації України Людмила Петренко, в Україні профільна асоціація працює з 1996 року.

«Міжнародна діабетична асоціація є членом міжнародної діабетичної федерації, до складу якої входять більше 160 країн. Кожен рік нас об’єднує одна єдина тема на всій планеті. В цьому році наша тема - діабет і медсестра. Всі знають, яка важлива роль медсестер взагалі в будь-якій краї країні», - сказала Петренко.

Також вона розповіла, що Міжнародна діабетична асоціація в Україні перш за все приділяє увагу захисту прав та інтересів хворих на цукровий діабет, розповсюдженню знань про діабет. За її словами, в Україні дуже багато дітей від 0 до 18 років, хворих на діабет. «Торік такий діагноз поставили більше 10 тисячам дітей до 18 років», - повідомила голова асоціації.

Також вона висловила сподівання, що під час пресконференції за участю представників Міністерства охорони здоров’я вдасться поставити владі запитання, на які досі не вдається отримати відповіді через пандемію COVID-19.

Як зазначив під час лекції «Судинні проблеми діабету. Медсестра і діабет» експерт робочої групи IDF та WHF з профілактики серцево-судинних захворювань серед людей, хворих на цукровий діабет, Максим Приступюк, в світі не вистачає 6 млн медсестер. «Це дуже погано, бо багато роботи лягає на плечі лікарів та пацієнтів і їхніх родичів. За статистикою кожна 10 людина у світі хворіє на діабет. Ці всі люди потребують допомоги», - заявив експерт.

Також він наголосив, що медсестри становлять 59% всіх медпрацівників. Для усунення проблеми дефіциту медсестер потрібно на 6 млн більше медсестер у всьому світу. Кількість навчених та працевлаштованих медсестер має зростати на 8% щорічно, щоб забезпечити дефіцит фахівців до 2030 року. За словами експерта, потрібно збільшення фінансування для покращення навичок медсестер, для навчання та працевлаштування нових медсестер, для надання медпрацівникам обладнання для роботи з хворими на цукровий діабет тощо.

Асоціація спонукає національні органи влади забезпечити медсестер новими навичками та обладнанням для допомоги хворим на цукровий діабет, адже медсестри мають відігравати важливу роль у боротьбі із цією хворобою.

Також Приступюк розповів про небезпеку діабетичної стопи, її ознаки та необхідність вчасного діагностування та лікування при перших ознаках хвороби. Адже, за його словами, у світі кожні 20 секунд проводилась ампутація ноги через діабет. За останні роки значно погіршилася ситуація з профілактикою ускладнень цукрового діабету. За статистикою 85% випадків ампутацій у хворих на цукровий діабет передували виразки нижніх кінцівок. А виразка може початися з невеличкого почервоніння, з незначної сухості шкіри. Після ампутації кінцівки при цукровому діабеті через п'ять років виживає лише кожна друга людина - 50% можуть не вижити. Потрібно бути дуже уважними до таких скарг пацієнтів, як відчуття оніміння, відчуття печії або холоду в стопах, нічні судоми в гомілках, болі в нижніх кінцівках, не пов'язані з фізичним навантаженням, наявність виразок на стопах, а також зниження чутливості – це все може бути першою ознакою розвитку синдрому діабетичної стопи.

Партнери - ВДД-2020-САНОФІ-АВЕНТІС УКРАЇНА, НОВО-НОРДІСК, РЕМОС, ДОЛФІ УКРАЇНА

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-