Ризики та захист: законодавче регулювання та практика

Ризики та захист: законодавче регулювання та практика

Укрінформ
29 жовтня, 12:30 - круглий стіл на тему: «Ризики та захист: законодавче регулювання та практика 

Організатор: Благодійний фонд «Право на захист».

Учасники: Леся Василенко - народний депутат України, голова підкомітету з питань зміни клімату та охорони атмосферного повітря Комітету Верховної ради України з питань екологічної політики та природокористування;  Анастасія Бондаренко - правовий аналітик БФ «Право на захист», модератор; Владислав Калюжний - завідувач сектору звернень споживачів, Міністерство енергетики України; Ганна Черкасова - головний еколог ВЦА м. Торецьк; Олександр Ащаулов - заступник генерального директора з охорони праці ДП «Торецьквугілля»; Тарас Поліщук - начальник управління техногенної безпеки, Департамент запобігання надзвичайним ситуаціям; Олександр Лещенко - заступник директора Департаменту - начальник управління захисту населення і територій, Департамент організації заходів цивільного захисту; Богдан Данилюк - заступник начальника відділу оперативно-чергової служби та готовності пунктів управління, Департамент реагування на надзвичайні ситуації; Максим Іванов - заступник начальника управління цивільного захисту ГУ ДСНС України в Луганській області; Сергій Андрійчук - головний спеціаліст з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами, Попаснянська РДА; Олексій Бабченко - керівник військо-цивільної адміністрації м. Золоте та c. Катеринівка Попаснянського району Луганської області; представник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України.

Питання до обговорення:

Як можливо підвищити готовність до ризиків, використовуючи правові інструменти?

Що потрібно громадам, щоб підвищити свою готовність до ризиків?

Коротко. Учасники заходу обговорять питання управління екологічними та техногенними ризиками на Донбасі, а також основні  тенденції та виклики в системі цивільного захисту, в тому числі в контексті реформи децентралізації.

Також вони презентують «Білу Книгу» - документ, що містить пропозиції правового, технічного та прикладного характерів щодо посилення системи цивільного захисту України. Документ підготував ЗР Консорціум.

Захід проводиться в рамках проєкту «Зниження ризику стихійних лих у Східній Україні», що фінансується Європейським Союзом і реалізується #3Р Консорціумом.

Додаткова інформація за тел.: (067) 7568772, email: k.budiyanska@r2p.org.ua (Катерина Будіянська).

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Депутат ВР попередила про екологічну катастрофу в разі затоплення шахт на окупованих територіях Донбасу

Непідконтрольні українському уряду шахти на окупованих територіях Донбасу загрожують екологічною та гуманітарною транскордонною катастрофою.

Про це заявила народний депутат, голова підкомітету з питань зміни клімату та охорони атмосферного повітря Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко (фракція партії «Голос») на круглому столі в Укрінформі «Ризики та захист: законодавче регулювання та практика».

«Ми маємо справу з агресором, який не нехтує будь-якими інструментами, способами й засобами ведення бойових дій. І довкілля в цьому плані для агресора є дуже зручним і вигідним інструментом. Коли на Донбасі залишається понад 60 шахт, які залишаються підконтрольними агресору, українська сторона не має змоги контролювати й моніторити стан тих шахт», - наголосила Василенко.

За її словами, в разі затоплення цих шахт станеться екологічна та гуманітарна катастрофа.

«Для мешканців як підконтрольних Україні, так і окупованих територій це означає, що в будь-який момент може відбутися затоплення шахт й отруєння базового джерела питної води. А за цим наслідком йде наступний – це посилення гуманітарної катастрофи. Це нові хвилі внутрішньо переміщених осіб, це життя великої кількості громадян та українських військових, які зараз перебувають в районах, залежних від питної води», - зазначила депутат.

Більше того, на окупованих територіях є шахти, де зберігаються радіоактивні відходи, що загрожують уже транскордонним забрудненням, застерегла Василенко.

«Якщо ми говоримо про шахти в Донецькій та Луганській областях, не треба забувати про особливо небезпечні об’єкти, такі як шахта «Комунар», де за часів радянщини проводилися експерименти і де захоронено радіоактивні капсули. І якщо ми говоримо про такі об'єкти, то це вже інший масштаб екологічної катастрофи, яка ймовірно може настати. Ми говоримо про радіаційне зараження територій, а це вже не просто екологічне лихо в певному районі певної держави – це вже транскордонне забруднення, міжнародні зобов’язання України і відповідальність, яка насамперед лягатиме на Україну», - наголосила вона.

Депутат висловилася за створення майданчика для постійного моніторингу й обговорення екологічної кататсрофи в районі бойових дій – за участю Верховної Ради, уряду та громадянського суспільства.

Василенко повідомила, що 10 листопада відбудуться комітетські слухання на рівні екологічного комітету ВР - щодо питання затоплених шахт у Донецькій і Луганській областях, і запросила до обговорення всіх зацікавлених.

Раніше повідомлялося, що конфлікт на Донбасі несе загрозу серйозної екологічної катастрофи, включаючи ядерний аспект. Про це, зокрема, у 2018 році заявив тодішній міністр екології і природних ресурсів Остап Семерак. Він назвав «актом міжнародного екологічного тероризму, який світ має розслідувати належним чином» те, що бойовики припинили відкачувати воду з багатьох шахт. Серед них і шахта «Юний комунар», яка використовувалася в 1970-х років для проведення підземного ядерного вибуху і де «закапсулювалися» його продукти.

Повідомлялося також, що за перші три роки ведення бойових дій у регіоні сталося більш ніж 500 промислових інцидентів, деякі з яких несуть потенційну загрозу населенню й екології. На Донбасі також є 4,5 тис. підприємств, які тією чи іншою мірою своєю діяльністю завдали або могли завдати шкоди довкіллю.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-