Порушення дня голосування на місцевих виборах 25 жовтня та результати спостереження ОПОРИ

Порушення дня голосування на місцевих виборах 25 жовтня та результати спостереження ОПОРИ

Укрінформ
26 жовтня, 11:00 - пресконференція на тему: “Порушення дня голосування на місцевих виборах 25 жовтня та результати спостереження ОПОРИ”

Організатор: Громадянська мережа ОПОРА.

Учасники: Ольга Айвазовська - голова правління Громадянської мережі ОПОРА; Олександр Клюжев - старший аналітик Громадянської мережі ОПОРА; Олександр Неберикут - аналітик Громадянської мережі ОПОРА.

Питання до обговорення:

- Як минув день голосування та ніч підрахунку голосів?

- З якими проблемами зіштовхнулися суб’єкти виборчого процесу за останню добу?

Коротко. Представники ОПОРИ розкажуть про зафіксовані порушення виборчого законодавства у день голосування та під час підрахунку голосів. Також експерти нададуть оцінку виборчому процесу та презентують результати проведеного спостереження на основі соціологічно обґрунтованої вибірки, що дасть можливість узагальнити інформацію про те, які порушення були найбільш поширеними по всій території країни.

Довідково. Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

За коментарями звертайтеся за тел.: 044 591 44 44, e-mail: info@opora.org.ua

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Вибори були вкрай конкурентними і відбулися згідно із законодавством – ОПОРА 

Чергові місцеві вибори 25 жовтня були вкрай конкурентними і відбулися переважно згідно із законодавством України.

Як передає Укрінформ, про це заявила голова правління громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська під час пресконференції «Порушення дня голосування на місцевих виборах 25 жовтня та результати спостереження».

«Загалом громадянська мережа ОПРА відзначає, що ці вибори були вкрай конкурентними і відбулися переважно у відповідно до законодавства України», – сказала вона.

Водночас експертка підкреслила, що виборчий процес відбувався в усіх регіонах України і «кожна кампанія локальна в межах територіальних громад є унікальною», тому загальна оцінка є позитивною, хоча це й не свідчить про відсутність проблем під час виборчого процесу.

Як повідомляв Укрінформ, 25 жовтня 2020 року в Україні відбулися місцеві вибори.

За даними Центральної виборчої комісії, явка виборців у середньому по Україні становила 36,88%.

ОПОРА закликає Раду повернутися до вдосконалення Виборчого кодексу

Громадянська мережа ОПОРА закликає народних депутатів повернутися до належного експертного доопрацювання Виборчого кодексу.

Про це заявила голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська під час пресконференції в Укрінформі «Порушення дня голосування на місцевих виборах 25 жовтня та результати спостереження».

«Ми закликаємо парламент повернутися до етапу належного експертного доопрацювання документу (Виборчого кодексу - ред.), переглянути політикам ефект пропорційної системи з відкритими списками для місцевих виборів і більш раціонально ставитися до виборчого законодавства, тому що це не є політтехнологія, це не є виборчий інтерес. Це норма права, яка має бути реалізована в якісній формулі, в якісних статтях і є прийнятною для організації ефективних виборів,» – зазначила Айвазовська.

Вона висловила сподівання, що після завершення нинішнього виборчого циклу, який буде продовжений у листопаді, зважаючи на другий тур, парламентарі повернуться власне до своєї роботи і "вивчать ефект як цієї системи, так і в цілому процедур, які стосуються виборчого процесу».

Раніше Айвазовська звернула увагу на те, що Центральній виборчій комісії під час цієї кампанії довелося закривати певні програлини у законодавстві власними роз'ясненнями, інколи виходячи за межі своїх повноважень, враховуючи «бездіяльність парламенту та провалення ним внесення змін до Виборчого кодексу, які планували прийняти на почату вересня».

Як повідомляв Укрінформ, 25 жовтня 2020 року в Україні відбулися місцеві вибори.

За даними Центральної виборчої комісії, явка виборців у середньому по Україні становила 36,88%.

ЦВК під час цих місцевих виборів заговорила до суспільства людською мовою – Айвазовська

У громадянській мережі ОПОРА відзначають високу активність Центральної виборчої комісії щодо просвіти та комунікації з виборцями, а також стосовно підготовки членів виборчих комісій.

Як передає Укрінформ, про це заявила голова правління громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська під час пресконференції «Порушення дня голосування на місцевих виборах 25 жовтня та результати спостереження».

«Ми хочемо також відзначити роль Центральної виборчої комісії в тому, що порівняно з попередніми виборчими циклами вона проявляла велику активність щодо просвіти, щодо комунікації з виборцями, щодо тренінгів, підготовки членів виборчих комісій і випуску відповідних методичних матеріалів. На нашу думку, це величезний прогрес: Центральна виборча комісія заговорила людською мовою із суспільством, використовуючи соціальні мережі, інші засоби комунікації,» – зазначила Айвазовська.

Водночас вона звернула увагу й на те, що ЦВК під час цієї виборчої кампанії довелося закривати певні прогалини в законодавстві власними роз'ясненнями, інколи виходячи за межі своїх повноважень.

Як повідомляв Укрінформ, 25 жовтня 2020 року в Україні відбулися місцеві вибори.

За даними Центральної виборчої комісії, явка виборців у середньому по Україні становила 36,88%.

В ОПОРІ вбачають великі перспективи організації другого туру виборів мера у більшості громад

У громадянській мережі ОПОРА вбачають значні перспективи організації другого туру місцевих виборів у більшості громад щодо посади міського голови.

Про це заявила голова правління громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська на пресконференції в Укрінформі.

«Ми бачимо, що є великі перспективи організації повторного голосування (другого туру виборів - ред.) у більшості територіальних громад (де проживає - ред.) від 75 тисяч виборців щодо посади міського голови», – зазначила Айвазовська.

При цьому вона підкреслила, що в усіх регіонах України підрахунок голосів триває і попереду дуже непростий тиждень встановлення результатів виборів.

Як повідомляв Укрінформ, 25 жовтня 2020 року в Україні відбулися місцеві вибори.

За даними Центральної виборчої комісії, явка виборців у середньому по Україні становила 36,88%.

Результати опитування Зеленського планують оприлюднити ввечері 26 жовтня — Євгенія Кравчук

Результати ініційованого Президентом Володимиром Зеленським опитування, яке провели в день голосування 25 жовтня, планують оприлюднити увечері 26 жовтня.

Як передає Укрінформ, про це повідомила заступниця голови голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Офіційні результати, вони, будуть сьогодні, очевидно, оприлюднені, ближче до вечора. Вони повинні збігатися з результатами екзитполу в межах похибки 2-3%, як це є завжди. Але загалом», – зазначила Кравчук.

Водночас вона припустила, що подібні ініціативи треба закріпити на постійній сонові.

Як повідомляв Укрінформ, 25 жовтня в Україні відбувалися місцеві вибори.

Також біля низки дільниць знаходилися інтерв'юери з опитувальниками щодо ініційованих Президентом 5 питань.

Президент Володимир Зеленський 13 жовтня опублікував відеозвернення, у якому закликав українців прийти на виборчі дільниці в неділю, 25 жовтня, та відповісти на п'ять важливих для кожного питань.

Пізніше в ОП уточнили, що питання матимуть вигляд загальнонаціонального опитування, однак, на відміну від референдуму, воно не матиме прямих юридичних наслідків.

У "Слузі народу" повідомили, що опитування у день місцевих виборів, яке ініціював Президент Володимир Зеленський, фінансуватиме партія.

Першим питанням опитуванням було: “Чи потрібно запровадити довічне ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах?”, другим - “Чи підтримуєш ти створення на Донбасі вільної економічної зони?”

Трьома останніми питаннями опитування стали теми щодо скорочення кількості народних депутатів до 300, легалізації медичного канабісу та гарантії Будапештського меморандуму.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-