Презентація результатів дослідження «Культурні практики населення міста Києва та Київської області»

Презентація результатів дослідження «Культурні практики населення міста Києва та Київської області»

Укрінформ
21 жовтня, 11:30 - презентація результатів соціологічного дослідження «Культурні практики населення міста Києва та Київської області» 

Організатор: ГО «Демократичні ініціативи молоді».

Учасники: Леонід Чупрій - доктор політичних наук, професор, голова ГО «Демократичні ініціативи молоді», модератор; Катерина Настояща - кандидатка соціологічних наук,  заступниця голови ГО «Демократичні ініціативи молоді»; Наталія Вихарева - менеджерка проєктів ГО «Демократичні ініціативи молоді»;  Людмила Скокова - докторка соціологічних наук, доцентка, старша наукова співробітниця відділу соціології культури та масової комунікації Інституту соціології НАН України; Ярослава Музиченко - журналістка, етнологиня, громадська діячка; Віктор Карпов - доктор історичних наук, доцент кафедри міжнародних відносин та суспільних наук Національного університету біоресурсів та природокористування України, засновник Асоціації реставраторів України та Асоціації мистецтвознавців, експертів, оцінювачів та реставраторів.

Довідково. У ході дослідження «Культурні практики населення міста Києва та Київської області» було здійснено порівняльний аналіз культурних практик мешканців Києва і Київської області, проаналізовані особливості культурних потреб різних соціальних груп, визначена залежність популярності різноманітних дозвіллєвих практик від віку, статі та типу поселення. Результатом дослідження стало визначення особливостей культурного дозвілля киян і мешканців області, характер їх дозвіллєвих звичок і традицій, типологізація груп за змістом і формами дозвілля тощо.

Як повідомляють організатори, аналіз виявлених проблем дозволив сформувати пропозиції і рекомендації щодо поліпшення ситуації і активізації розвитку культурної сфери та діяльності культурних закладів Київщини.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

 Підсумкові матеріали:

Більшість сільських бібліотек і будинків культури Київщини не мають інтернету - дослідження

На Київщині переважна більшість сільських бібліотек і будинків культури не мають інтернету, чверть бібліотек - не опалюються, 2% - без світла.

Про це сказав під час презентації в Укрінформі результатів соціологічного дослідження «Культурні практики населення міста Києва і Київської області» доктор політичних наук, професор, голова ГО «Демократичні ініціативи молоді» Леонід Чупрій.

«Якщо говорити про культуру, тут є низка проблем, які потрібно вирішувати. Це недостатній рівень менеджменту в сфері культури; недостатнє кадрове забезпечення, тому що не всі хочуть працювати в галузі культури, це не завжди престижно, не завжди високі зарплати тощо; недостатнє інформаційне забезпечення, на жаль, багато культурних закладів не мають належного інтернету - за останніми даними, близько 70% бібліотек не мають інтернету, так само і в Будинках культури, особливо у сільській місцевості», - зазначив Чупрій.

Він додав, що в сільських бібліотеках не оновлюються книжкові фонди.

«А деякі з них – 26% - не мають опалення, 2% взагалі не мають світла. Тенденція дуже негативна. І тут потрібно працювати і місцевим органам влади, і державі активно підтримувати бібліотеки», - зауважив голова ГО «Демократичні ініціативи молоді».

Він також зазначив, що на сьогодні нараховується 17,1 тисячі клубних закладів по Україні, але кількість їх скорочується.

«За 10 років їх скоротилося на 1500. Місцеві органи не завжди мають кошти, але бібліотеки, клуби – це заклади культури, саме вони можуть залучати жителів до культурних практик», - наголосив Чупрій.

Щодо музеїв, за його словами, то і респонденти, і аналітики говорять про те, що якщо на центральному рівні музеї ще підтримуються, то в регіонах, особливо в невеликих містечках, вони мають застарілі експозиції, а експонатів недостатньо, до того ж їх треба оновлювати, бо подекуди залишились ще радянські.

Соціологічне дослідження «Культурні практики населення міста Києва і Київської області» здійснене за фінансової підтримки Українського культурного фонду. У рамках проєкту було проведено телефонне опитування киян (1500 респондентів) і мешканців області (2200), а також серію фокус-групових дискусій на тему культурних практик з мешканцями столичного регіону (11 ФГД). 

Кияни люблять мандрувати, читати і ходити в кіно - дослідження

Жителі Києва найбільше полюбляють активне дозвілля – екскурсії, мандри, а також читати книжки, переглядати фільми.

Це засвідчують результати соціологічного дослідження «Культурні практики населення міста Києва і Київської області», презентованого в Укрінформі.

«Найбільше кияни полюбляють активне дозвілля, а також читання книг, перегляд фільмів удома, зустрічі з друзями, відвідування кінотеатрів. Водночас більшість практик культурного дозвілля – відвідування музеїв, театрів, виставок, концертів - не потрапили в п'ятірку найпопулярніших», – сказала кандидат соціологічних наук, заступниця голови громадської організації «Демократичні ініціативи молоді» Катерина Настояща, презентуючи дослідження.

За її словами, половина опитаних за минулий рік до карантину не мандрувала Україною і не їздила за кордон.

«Також найбільш популярна культурна практика серед киян – це читання. Але 22% при цьому заявили, що вони за минулий рік, до карантину, не прочитали жодної книжки. Якщо говорити про тих, хто читає найбільше, то це переважно молодь і люди до 39 років», - зауважила Настояща.

Вона додала, що кияни полюбляють відвідувати кінотеатри. Лише чверть опитаних жителів столиці не були в кінотеатрах за минулий рік, решта ж відвідували ці заклади від одного до п’яти раз, а молодь взагалі відвідує кінотеатри більше 20 разів за рік.

«Музеї і виставки відвідували більше половини респондентів – 57% відвідували в середньому 2 і більше разів впродовж року до карантину. Інша частина не була там за цей час жодного разу», - сказала соціолог.

Щодо масових вуличних заходів, за її словами, 62% опитаних не брали участі в таких акціях жодного разу. Серед тих, хто брав участь, - переважно молодь, а також люди віком 40-49 років.

«Щодо театрів, то половина опитаних не була в театрах жодного разу за минулий рік до карантину. Найбільше ж полюбляють відвідувати театри киянки вікових груп 40-49 і 50-59 років. Також превалююча частина респондентів - 62% - стверджують, що не були на концертах жодного разу за останній рік до карантину. Це популярний вид дозвілля для молоді – 18-29 років, для вікових груп 30-39 та 50-59 років», - повідомила Настояща.

Вона додала, що карантин змінив дозвілля киян. Вони передусім стали більше читати - таких 66%, ще 30% стали більше дивитися кіно і серіали. Водночас 46% респондентів зазначили, що карантин ніяк не вплинув на їхнє дозвілля.

Дослідження «Культурні практики населення міста Києва і Київської області» було здійснене ГО «Демократичні ініціативи молоді» за фінансової підтримки Українського культурного фонду. У межах проєкту проведено телефонне опитування киян (1500 респондентів) і мешканців області (2200), а також серію фокус-групових дискусій на тему культурних практик з мешканцями столичного регіону (11 ФГД). 

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-