Результати моніторингу впровадження корпоратизації ДК «Укроборонпром»

Результати моніторингу впровадження корпоратизації ДК «Укроборонпром»

Укрінформ
22 жовтня, 9:30 - круглий стіл на тему: «Аналіз впровадження корпоратизації ДК «Укроборонпрому» 

Організатор: Експертна організація StateWatch.

Учасники: Гліб Канєвський - голова Експертної організації StateWatch; Гражвідас Ясутіс - Женевський центр демократичного контролю за збройними силами (DCAF); Світлана Панаіотіді - заступниця міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, співавтор законопроєкту «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності» (№ 3822); Володимир Кострицький - помічник народного депутата, співавтор законопроєкту «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності» (№ 3822); Артур Переверзєв - експерт Проєктного офісу реформ Міністерства оборони України (2015-2020).

До участі запрошенні: представники Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України, Міністерства оборони України, Ради національної безпеки і оборони України, Офісу Президента України, Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони (НАКО), ДК «Укроборонпром», експерти.

Коротко. Під час круглого столу експерти StateWatch представлять результати моніторингу впровадження корпоратизації ДК «Укроборонпром», який був проведений протягом 2020 року.

Зокрема, будуть обговорені наступні питання:

Результати виконання Рамкового урядового плану заходів корпоратизації.

Останні концепції реформи ДК «Укроборонпром».

Перспективи законопроєкту № 3822.

Довідково. StateWatch – неурядова організація, створена у січні 2018 року. Організація покликана утвердити принципи Good Governance у роботі органів влади. Діяльність організації побудована на засадах політичної нейтральності і здійснюється за напрямком громадський контроль над бюджетними витратами в оборонній галузі.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Слід прискорити корпоратизацію стратегічних держпідприємств й зробити її публічною - експерти

Органам влади слід прискорити процес переходу стратегічних державних підприємств до стандартів корпоративного управління й зробити його максимально публічним.

На цьому наголосили представники експертної організації StateWatch на круглому столі в Укрінформі на тему: «Аналіз впровадження корпоратизації ДК «Укроборонпрому».

«Кабінету міністрів ми радимо переглянути календар виконання рамкового плану заходів щодо проведення відповідної системи управління в 10-ти, а насправді вже в 15-ти підприємствах до стандартів корпоративного управління затверджених ОЕСР і забезпечити вчасне виконання цього рамкового плану, а особливо забезпечити постійне публічне висвітлення про результати виконання цього рамкового плану», - наголосив Гліб Канєвський, голова експертної організації StateWatch.

Висновками експертної організації також рекомендується новому органу влади Мінстратегпрому оприлюднити концепцію корпоратизації ДК «Укроборонпром», власне Укроборонпрому розробити й оприлюднити проєкт Статуту майбутнього акціонерного товариства, яке відповідно до законопроекту №3822 планується утворити в Україні, а Мінекономіки забезпечити оприлюднення інформації про поточне впровадження реформи корпоративного управління в Україні.

«Для громадянського суспільства дуже важливо розуміти, як буде розвиватися державний сектор в Україні. Це наша національна безпека, і не тільки Укроборонпром, а й енергетична, аграрна сфери. Дуже важливо, щоб суспільство розуміло, як вони розвиватимуться й працюватимуть», - наголосив Канєвський.

Тим часом, заступниця міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Світлана Панаіотіді нагадала, що віднедавна кількість підприємств, де має бути впроваджено корпоративну реформу, збільшили з 10-ти до 15-ти, в кожному з яких статути мають бути приведені у відповідність до принципів ОЕСР, а в деяких компаніях запроваджено політику власності. Однак до цього переліку Укроборонпром досі не належить.

«На сьогодні з ТОП-10 Укроборонпром – це єдина компанія, де не затверджено політику власності, але ми її узгодили і вже направили на секретаріат, і вже наступного тижня її можуть ухвалити. Політика власності – це критично важливо, це те, що акціонер – фактично держава, декларує щодо органів управління, в даному випадку – наглядової ради і керівника. Що вона очікує від цього підприємства, яка мета його існування і які перед ним стоять завдання. Це базовий документ, який критичний для ухвалення», - зазначила Панаіотіді.

Щодо змін Статуту, то, за її словами: «Оскільки Укроборонпром керується окремим законом про свою діяльність, там трохи інша процедура порівняно з іншими з ТОП-10 підприємствами».

Укроборонпром посідає особливе місце в системі управління державної власності, оскільки його статус, як суб’єкта господарювання, який здійснює управління ОПК України, повноваження й процедура призначення керівника тощо визначено окремим законом України – нагадав Володимир Кострицький, співавтор законопроєкту «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності» (№ 3822)

«Тому будь-які зміни в системі управління в цій сфері потребують ухвалення окремого нормативних документів на рівні закону. Законопроєктом передбачено перетворення концерну, який на сьогодні є державним господарським об’єднанням, на акціонерне товариство, яке набуде статусу керуючої компанії щодо базових підприємств, які будуть корпоратизовані в рамках цього законопроєкту», - зазначив Кострицький.

StateWatch – неурядова організація, створена у січні 2018 року. Організація покликана утвердити принципи Good Governance у роботі органів влади. Діяльність організації побудована на засадах політичної нейтральності і здійснюється за напрямком громадський контроль над бюджетними витратами в оборонній галузі.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-