Чи можна в Україні провести референдум і що з цим робити?

Чи можна в Україні провести референдум і що з цим робити?

Укрінформ
21 жовтня, 13:00 - онлайн-пресконференція на тему: “Чи можна в Україні провести референдум і що з цим робити?”

Організатор: Центр політико-правових реформ.

Учасники: Руслан Стефанчук - перший заступник голови Верховної Ради України, доктор юридичних наук; Ігор Коліушко - голова правління Центру політико-правових реформ; Денис Ковриженко - експерт з питань виборів та референдумів Міжнародної фундації виборчих систем (IFES); Юлія Кириченко - членкиня правління Центру політико-правових реформ.

Питання до обговорення:

- Коли очікувати врегулювання проведення всеукраїнського референдуму?

- Чи на часі проведення всеукраїнського референдуму?

- Чому неможливо проводити місцеві референдуми?

- Що робити, щоб забезпечити участь громадян у вирішенні місцевих питань через референдум?

Коротко. Як повідомляють організатори, у 2012 році парламент ухвалив неконституційний закон про всеукраїнський референдум, про що Конституційний Суд України офіційно сказав весною 2018 року. Відповідно, з того часу українці не могли реалізувати своє конституційне право на участь як у національному, так і місцевому референдумах. Після початку роботи парламенту нового скликання у Верховній Раді України було проголосовано законопроєкт «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» у першому читанні. Пізніше свій позитивний висновок про законопроєкт опублікувала й Венеційська комісія. Місцевий референдум не має на сьогодні ініціативи щодо належного демократичного врегулювання його проведення в Україні.

Довідково. Цей захід організований Центром політико-правових реформ за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, висловлені під час заходу, належать учасникам заходу і не обов’язково відображають погляди IFES, USAID, урядів США або Великої Британії.

Посилання на онлайн-пресконференцію буде надіслано після проходження реєстрації: 

https://forms.gle/gx5i7iZEc9ycevmt9

Захід відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM.

Онлайн-пресконференція транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Підсумкові матеріали:

ВР може розглянути законопроєкт про референдум у листопаді - Стефанчук

Верховна Рада може розглянути законопроєкт №3612 «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» у листопаді.

Про це заявив перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук 21 жовтня під час онлайн-пресконференції, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми перебуваємо на завершенні прийняття цього нормативно-правового акта: він пройшов уже комітет, друге читання (погодження профільного комітету щодо ухвалення у другому читанні – ред.), зараз відпрацьовується з юристами. Із 3 листопада ми станемо знову до стандартних пленарних засідань. І, можливо, не у перший (пленарний) тиждень (у листопаді - ред.), а на найближчі тижні буде винесено цей законопроект у зал», – зазначив Стефанчук.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 18 червня ухвалила у першому читанні президентський законопроєкт №3612 «Про народовладдя через всеукраїнський референдум», яким передбачаються чотири види всеукраїнського референдуму.

Водночас не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання, що суперечать положенням Конституції, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права; спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення її державного суверенітету і територіальної цілісності, створення загрози національній безпеці, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі; щодо законопроєктів з питань податків, бюджету, амністії; віднесені Конституцією України і законами до відання органів правопорядку, прокуратури чи суду.

На всеукраїнський референдум може виноситися одне питання.

Проєктом закону розширено коло суб’єктів процесу референдуму, які реєструються у Центральній виборчій комісії як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму. Ними можуть бути як політичні партії, так і громадські організації, відповідно зареєстровані у ЦВК.

Перший варіант законопроєкту про місцевий референдум очікується найближчим часом – Стефанчук

У Верховній Раді планують найближчим часом напрацювати перший чорновий варіант законопроєкту про місцевий референдум.

Як передає Укрінформ, про це повідомив перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук під час онлайн-пресконференції на тему «Чи можна в Україні провести референдум і що з цим робити?»

«Я дуже сподіваюсь, що найближчим часом ми будемо мати перший драфт цього документу для того, щоб почати обговорювати його в робочій групі. Ми уже обговорили основні підходи до формування цього законопроєкту, основні напрямки», – сказав Стефанчук.

Він підкреслив, що питання ухвалення цього законопроєкту стане «як ніколи, актуальним» після місцевих виборів 25 жовтня, тому що необхідно забезпечити «не тільки контроль за центральною владою, а й за тією, яку народ обере на місцях».

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 18 червня ухвалила у першому читанні президентський законопроєкт №3612 «Про народовладдя через всеукраїнський референдум», яким передбачаються чотири види всеукраїнського референдуму. Предметом першого виду референдуму може бути внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції України. Другого - вирішення питань загальнодержавного значення. Третього - зміна території України. Четвертого - втрата чинності законом України або окремими його положеннями.

Водночас згідно з текстом законопроєкту, не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання, що суперечать положенням Конституції, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права, закріпленим насамперед Загальною декларацію прав людини, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, протоколами до неї; спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення її державного суверенітету і територіальної цілісності, створення загрози національній безпеці, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі; щодо законопроєктів з питань податків, бюджету, амністії; віднесені Конституцією України і законами до відання органів правопорядку, прокуратури чи суду.

На всеукраїнський референдум може виноситися одне питання.

Проєктом закону розширено коло суб’єктів процесу референдуму, які реєструються у Центральній виборчій комісії як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму. Ними можуть бути як політичні партії, так і громадські організації, відповідно зареєстровані у ЦВК. Очікується, що це сприятиме посиленню легітимації рішень, ухвалених на всеукраїнському референдумі, зміцненню зв’язків інститутів громадянського суспільства з органами державної влади.

Загалом партія «Слуга народу» готує п'ять законопроєктів, які передбачають запровадження в Україні народовладдя. Зокрема, це законопроєкти про всеукраїнський і місцевий референдуми, про запровадження законодавчих ініціатив народу та про народне вето.

У Раді дискутують над тим, як поширити інструменти народовладдя на судову систему – Стефанчук

У Верховній Раді тривають дискусії щодо можливості запровадити механізми народовладдя в судовій системі України.

Як передає Укрінформ, про це повідомив перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук 21 жовтня під час онлайн-пресконференції на тему «Чи можна в Україні провести референдум і що з цим робити?»

«Народовладдя як інструмент прямої демократії ми розглядаємо не лише щодо прийняття рішень у системі законодавчої або виконавчої влади. Ми хочемо великий елемент цього поширити на всі гілки влади. В тому числі розглядаємо, як це може стосуватися судової влади. І ми теж дискутуємо щодо введення там елементів прямої демократії», – сказав Стефанчук.

При цьому він уточнив, що наразі ведуться дискусії стосовно запровадження в Україні «справжнього суду присяжних, а не того, що існує зараз у нас», розглядається можливість «ведення мирових суддів», а також на розгляді робочої групи ВР – «ціла низка питань, які пов'язані з можливістю запровадження в Україні колективних позовів із тим, щоб народ, об'єднавшись у відповідні групи, міг також відстоювати свої права в судах».

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 18 червня ухвалила у першому читанні президентський законопроєкт №3612 «Про народовладдя через всеукраїнський референдум».

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков та перший віцеспікер Руслан Стефанчук прогнозують ухвалення цього документа в цілому як закону впродовж найближчих тижнів листопада.

Загалом партія «Слуга народу» готує п'ять законопроєктів, які передбачають запровадження в Україні народовладдя. Це законопроєкти про всеукраїнський і місцевий референдуми, про запровадження законодавчих ініціатив народу та про народне вето.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-