Грантовий сезон Українського культурного фонду 2021 року

Грантовий сезон Українського культурного фонду 2021 року

Укрінформ
15 жовтня, 9:30 - пресконференція на тему: “Грантовий сезон Українського культурного фонду 2021 року” 

Організатор: Український культурний фонд.

Спікери: Олександр Ткаченко - міністр культури та інформаційної політики України; Юлія Федів - виконавча директорка Українського культурного фонду.

Коротко. Нещодавно стартував грантовий сезон УКФ 2021 року. В його рамках діятиме 12 програм, які здійснюватимуть підтримку культурно-мистецьких проєктів.

Спікери проінформують про плани Українського культурного фонду на наступний рік, зміни, що відбулися в конкурсних програмах та додаткові можливості, що з’явилися для культурних діячів країни. 

Акредитація представників медіа: https://cutt.ly/ygqcKpu

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

а також на Facebook-сторінці Українського культурного фонду: https://www.facebook.com/ucf.ua

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

УКФ за три роки підтримав 1 685 проєктів на суму 1,5 млрд грн — виконавчий директор

Український культурний фонд (УКФ) за три роки підтримав 1 685 різних проєктів на суму 1,5 млрд грн. Про це виконавча директорка УКФ Юлія Федів повідомила на пресконференції в Укрінформі.

“За три роки ми отримали запит на 7,3 млрд грн. У 2018 році — 334 млн грн, у 2019 — 2 млрд 970 млн грн, у 2020 - майже 4 млрд грн. Тобто, бачимо, що наявного бюджету значно не вистачає для спільноти. Відповідно, бюджет фонду у 2018 році становив 200 млн грн, у 2019 році — близько 700 млн грн, а у 2020 році ми надаємо фінансування у розмірі 900 млн грн. За три роки ми підтримали 1 685 проєктів на суму 1,5 млрд грн”, - сказала Федів.

Як видно, додала вона, потреба у державному фінансуванні є значною.

За даними Федів, протягом цього періоду фонд отримав 6 386 заявок від різних організацій з різних напрямків. У 2018 році йшлося про 716 заявок, у 2019 році — про 2 059, а цього року - 3 611. “Тобто, ми бачимо, що динаміка росте. Маємо надію, що у 2021 році отримаємо ще більше якісних та крутих проєктів, про які будуть говорити не лише в Україні, а й увесь світ”, - додала директорка УКФ.

Вона також відзначила, що серед заявників є представники від усіх регіонів, але найактивнішими є місто Київ, Львівська, Харківська, Одеська та Рівненська області. Не дуже активно звертаються до УКФ мешканці Сумської, Луганської та Кіровоградської областей. “Та маємо надію, що вони також у 2021 році покажуть гарну динаміку”, - додала керівниця фонду.

Федів також зазначила, що в Українському культурному фонді мають намір у наступному році відкрити низку регіональних представництв, що також може вплинути на збільшення кількості звернень до УКФ.

Федів повідомила, що УКФ має намір у лютому наступного року детально прозвітувати про те, скільки саме коштів і на які саме проєкти були направлені у 2020-му.

Як повідомляв Укрінформ, державна установа Український культурний фонд була створена у 2017 році, її мета - сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір.

Підтримка проєктів фондом здійснюється на конкурсних засадах.

УКФ оформлює тисячу грантів за програмою “Культура в часи кризи: інституційна підтримка” — Ткаченко

Український культурний фонд у рамках конкурсної програми «Культура в часи кризи: інституційна підтримка» вже оформлює документи щодо видачі тисячі грантів представникам культурних та креативних індустрій, які постраждали у часи пандемії.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко сказав на пресконференції в Укрінформі.

“Це 580 млн грн допомоги через коронавірус. Тобто, організації, які зазнали збитки, зможуть отримати цю допомогу, і фактично ми підходимо до стадії, коли договори оформлюють і люди починають отримувати кошти. Це суттєвий крок уперед у розумінні того, в якій ситуації культура опинилися через карантин”, - сказав Ткаченко.

Виконавча директорка Українського культурного фонду Юлія Федів наголосила, що таку допомогу отримають представники 9 секторів мистецтва, зокрема, державної та комунальної форми власності, малий і середній бізнес, державні заклади культури, місцеві заклади культури, громадські організації, благодійні фонди та фізичні особи-підприємці.

“Досить широкий спектр. Ми надали можливість усім, хто потребує державної підтримки в часи кризи, її отримати і, відповідно, до нас надійшло понад тисячу заявок. Зараз якраз етап підписання. Будемо намагатися допомогти усім, хто просить такої допомоги”, - сказала вона.

За словами виконавчої директорки УКФ, зважаючи на те, що пандемія нікуди не зникла, у фонді не виключають можливості того, що ця програма діятиме у наступному році.

Як повідомляв Укрінформ, 30 липня 2020 року Український культурний фонд розпочав прийом аплікаційних заявок на конкурсну програму «Культура в часи кризи: інституційна підтримка», розроблену для сприяння стабільному розвитку культурних і креативних індустрій в часи пандемії та підвищенню конкурентоспроможності малого й середнього бізнесу культурної галузі. Цілі програми: підтримка організаційної спроможності культурних інституцій всіх форм власності, що зазнали впливу внаслідок дії карантинних обмежень; сприяння збільшенню робочих місць в креативних індустріях та убезпечення скорочення працівників; стабілізація роботи суб'єктів культурно-пізнавального (внутрішнього) туризму через компенсацію збитків у зв’язку із дією карантинних обмежень; підтримка кіноіндустрії в часи пандемії.

МКІП та УКФ закликають представників культурних індустрій брати участь у програмах нового грантового сезону

Міністерство культури та інформаційної політики України разом з Українським культурним фондом запрошують представників культурних та креативних індустрій брати участь у програмах грантового сезону УКФ 2021 року.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко сказав на пресконференції в Укрінформі.

“За роки існування УКФ ця інституція перетворилася на вагому та поважну організацію, яка суттєвим чином впливає на розвиток культури в Україні. Було видано понад тисячу грантів на різні акції, діє допомога організаціям”, - зазначив Ткаченко.

За його словами, МКІП та УКФ мають серйозні плани на наступний рік, адже у культури з'явилися нові можливості. “Бажаю, щоб УКФ надалі зміг виконати свої завдання, використати 5 тисяч грантів і приділяти увагу також значущим подіям в Україні”, - додав міністр.

Виконавча директорка Українського культурного фонду Юлія Федів підкреслила, що новий грантовий сезон вже розпочався. У його рамках діятиме 14 програм, які здійснюватимуть підтримку культурно-мистецьких проєктів. “У нас є 14 програм, 7 з них вже оголошені на сайті Українського культурного фонду з 5 по 9 жовтня. У вас є можливість до 14 січня подати свою заявку на програми “Інклюзивне мистецтво”, “Аналітика культури”, “Навчання.Обміни.Резиденції.Дебюти”, “Культурні столиці України”, “Інноваційний культурний продукт”, програми “Аудіовізуальне мистецтво” та програми “Стипендії””, - сказала вона.

Федів зазначила, що 2 листопада відбудеться запуск програм “Знакові події” та “Культура плюс”. Планується 1 грудня дати старт програмам “Культура для змін” та “Культура. Туризм. Регіони”, а 12 січня 2021 року – програмі “Діти культури”.

Водночас учасники пресконференції зауважили, що до конкурсних програм 2021 року було внесено низку змін. Зокрема, для проєктів національної та міжнародної співпраці не потрібне обов’язкове співфінансування. Натомість співфінансування може бути запропоноване заявником для будь-якого типу проєкту.

Фонд розглядає співфінансування як залучення ресурсів виключно в грошовій формі з інших джерел, не заборонених законодавством, що не є грантовими коштами Фонду і які використовуються заявником для реалізації цілей і досягнення результатів проєкту.

Як повідомлялося, Український культурний фонд ‒ державна установа, створена у 2017 році з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Підтримка проєктів Українським культурним фондом здійснюється на конкурсних засадах.

Участь у форумі “Креативна Україна” візьмуть урядовці, а також поважні посадовці з ЄС та інших країн-партнерів — Ткаченко

Участь у четвертому міжнародному форумі “Креативна Україна”, який відбудеться 19 листопада, візьмуть представники індустрії, українські урядовці, а також поважні посадовці з ЄС та інших країн-партнерів нашої держави.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко сказав на пресконференції в Укрінформі.

“Користуючись нагодою, я хочу запросити усіх до участі у форумі “Креативна Україна”, який цього року відбудеться онлайн 19 листопада. У цьому заході будуть брати участь представники індустрій, українські урядовці та поважні посадовці з Європейського Союзу та країн - наших інших міжнародних партнерів”, - сказав Ткаченко.

Форум, головним організатором якого є МКІП, буде проведений онлайн з використанням сучасних онлайн-платформ та інтерактивних інструментів.

Захід сформує простір для діалогу та обміну досвідом між креативним бізнесом, міжнародними експертами та державою щодо адаптації до реалій, спричинених пандемією.

Його учасники будуть залучені до розробки оптимальних шляхів підтримки розвитку креативної економіки в Україні в умовах невизначеності.

Цьогорічний форум має два напрями — панельні дискусії з українськими та міжнародними експертами, а також секторальні модулі, де в інтерактивному форматі представники креативних індустрій візьмуть участь в обговоренні поточного стану секторів креативної економіки.

Основна мета секторальних модулів також зібрати ідеї для подальшого опрацювання їх у державні політики та програми.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-