Заява щодо останніх подій в Білорусі: спроби перетину державного кордону та тиск на Координаційну раду

Заява щодо останніх подій в Білорусі: спроби перетину державного кордону та тиск на Координаційну раду

Укрінформ
8 вересня, 19:00 - пресбрифінг на тему: “Заява щодо останніх подій в Білорусі: спроби перетину державного кордону та тиск на Координаційну раду”

Спікери: Антон Родненков - прессекретар Координаційної ради Білорусі; Іван Кравцов - виконавчий секретар Координаційної ради Білорусі.

Коротко. Спікери розкажуть про останні події в Білорусі, а саме про  перетин ними державного кордону та спроби це зробити Марії Колесніковій, а також про тиск на Координаційну раду.

У звязку з карантинними обмеженнями кількість місця обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Родненков заявив, що не відчув зв'язку українських прикордонників з операцією з вивезення білоруських опозиціонерів

Член Координаційної ради білоруської опозиції Антон Родненков заявляє, що не відчув зв'язку українських прикордонників з операцією щодо примусового вивезення білоруських опозиціонерів в Україну.

Про це він сказав на прес-конференції в Укрінформі, відповідаючи на запитання, чи розумів він на українському кордоні, що українські прикордонники в курсі операції щодо їхнього вивезення в Україну.

"Ми такого зв'язку не відчули, при цьому ми намагалися максимально повно розповісти, хто ми такі, як ми опинилися там, де ми опинилися, що таке Координаційна рада", - сказав він.

Як заявив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, Марія Колесникова залишилася на території Білорусі, а два члени Координаційної ради - Іван Кравцов та Антон Родненков не виїжджали з Білорусі добровільно - їх видворили звідти силоміць.

Згодом також стало відомо, що член президії опозиційної Координаційної ради Колесникова при спробі вивезення її в Україну порвала свій паспорт, що унеможливило її в'їзд до іншої держави. Після цього прикордонники затримали її.

Прес-секретар Державної прикордонної служби України Андрій Демченко повідомив Укрінформу, що Родненков і Кравцов пройшли на територію нашої країни після всіх необхідних процедур на кордоні. Заступник міністра внутрішніх справ Геращенко запевнив, що ДПСУ не затримувала на території нашої держави Кравцова і Родненкова, вони можуть вільно пересуватися країною.

Кравцов заявляє, що його і Родненкова намагалися затримати практично на кордоні з Україною

Після того, як Марія Колесникова порвала свій паспорт і відмовилася залишати територію Білорусі, автомобіль Кравцова і Родненкова намагалися заблокувати на нейтральній зоні. Опозиціонери вважають, що їх хотіли затримати ще раз.

Про це на пресконференції в Укрінформі розповів білоруський опозиціонер Іван Кравцов.

"Судячи з усього, нас вирішили затримати ще раз. Поступово стали заманювати, просили від'їхати назад, з'їхати на узбіччя. Виїхав мікроатвобус, де була Марія Колесникова, спробував нас заблокувати, ми від'їхали... Ми зрозуміли, що ситуація починає складатися неприємним чином, я натиснув на газ, і ми узбіччям швидко поїхали від співробітників і від того мікроавтобуса, який намагався нам заблокувати дорогу" , - розповів Кравцов.

За його словами, співробітники правоохоронних органів Білорусі продовжували їхати за ними.

Антон Родненков додав, що після перетину кордону з Україною вони "дали коментар" представникам СБУ, прикордонної розвідки України, представникам прикордонних військ і виклали ситуацію так само, як і під час поточної пресконференції.

"Тому ті заяви Олександра Лукашенка, що ми були затримані, відображають, наскільки він поінформований в тому, що відбувається, наскільки налагоджена комунікація між прикордонними службами двох сусідніх країн", - сказав Родненков.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок члени Координаційної ради білоруської опозиції Антон Родненков і Іван Кравцов прослідували на територію України після всіх необхідних процедур на кордоні.

Раніше заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що білоруська опозиціонерка Марія Колесникова залишилася на території країни, а членів Координаційної ради Білорусі Родненкова і Кравцова видворили з країни, вони перебувають в Україні.

Кравцов переконаний, що відмова Колесникової покинути Білорусь є неочікуваною для влади

Виконавчий секретар Координаційної ради Білорусі Іван Кравцов переконаний, що відмова білоруської опозиціонерки Марії Колесникової покинути країну є абсолютно неочікуваною для влади.

Про це він сказав на брифінгу в Укрінформі у вівторок ввечері, повідомляє кореспондент агентства.

"Я впевнений, що для режиму Лукашенка такі вчинки, як зробила Колесникова (відмовилась покинути Білорусь і порвала свій паспорт - ред.), є досі неочікуваними. На жаль, досі не зруйновані ілюзії влади про ляльководів і неправдиві цілі тих, хто підтримує білоруський народ. І досі режим не готовий визнати того, що зараз відбувається в країні і у що вірить більшість людей", - сказав Кравцов.

За його словами, влада Білорусі, відправляючи примусово їх з країни, намагалась в черговий раз показати, що опозиціонери без вагань, "щасливо" покидають Білорусь.

Як повідомляв Укрінформ, раніше деякі ЗМІ поширили інформацію з посиланням на різні джерела, зокрема й на офіційного представника Державного прикордонного комітету РБ, про вибуття в напрямку України трьох громадян Білорусі, які є членами Координаційної ради білоруської опозиції. Йшлося про Антона Родненкова, Івана Кравцова та Марію Колесникову.

Згодом заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко повідомив, що білоруський опозиціонер Марія Колесникова залишилася на території країни, а двоє членів Координаційної ради - Іван Кравцов і Антон Родненков не виїжджали з Білорусі добровільно - їх видворили звідти силоміць.

Згодом також стало відомо, що член президії опозиційної Координаційної ради Колесникова під час спроби вивезення її в Україну порвала свій паспорт, що унеможливило її в'їзд до іноземної держави. Після цього прикордонники затримали її.

Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко повідомив Укрінформу про те, що Родненков та Кравцов прослідували на територію нашої країни після всіх необхідних процедур на кордоні. Заступник міністра внутрішніх справ Геращенко запевнив у тому, що ДПСУ не затримувала на території нашої держави білоруських опозиціонерів Кравцова та Родненкова, вони можуть вільно пересуватися країною.

Раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко під час інтерв'ю російським журналістам заявив, що Колесникова "хотіла втекти до сестри в Україну".

Білоруська опозиція 7 вересня заявила про викрадення Колесникової в центрі Мінська. Так, свідки стверджували, що її викрали невідомі біля Національного художнього музею.

У Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких, за офіційними даними, Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська - 10,1%. Тихановська була змушена переїхати до Вільнюса.

Відразу після виборів у країні почалися протести громадян, не згодних з офіційними їх результатами. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати та водомети. З початку протестів було затримано більш як 10 тис. осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 осіб, повідомлялося про кількох загиблих.

Кравцов та Родненков планують боротися за звільнення ув’язнених в Білорусі активістів

Виконавчий секретар Координаційної ради Білорусі Іван Кравцов та прессекретар ради Антон Родненков найближчим часом планують синхронізувати свої дії з білоруською опозицією та продовжать боротись за звільнення активістів, ув’язнених в Білорусі.

Про це вони розповіли на брифінгу в Укрінформі.

«Зараз наші плани - спробувати «засинхронитись» з нашою мінською командою. Ми вже встигли зідзвонитись з ними та обговорити найближчі плани. Зараз будемо зустрічатись з нашими партнерами, які знаходяться в Києві, і далі будемо визначатись»», - повідомив Родненков.

Стосовно більш стратегічних планів на майбутнє, Кравцов відзначив, що вони й надалі боротимуться за звільнення всіх ув’язнених в Білорусі активістів.

«Поки в тюрмах сидять люди, такі як Віктор Бабаріко, Сергій Тихановський, поки людей переслідують незаконно за кримінальними справами, поки Марія Колесникова невідомо де знаходиться, то наші плани можуть бути лише одні: продовжувати те, що ми робимо зараз, використовуючи всі наші можливості».

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок, 8 вересня, члени Координаційної ради білоруської опозиції Антон Родненков та Іван Кравцов прослідували на територію України після всіх необхідних процедур на кордоні.

Раніше заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що білоруська опозиціонерка Марія Колесникова залишилася на території країни, а членів Координаційної ради Білорусі Родненкова та Кравцова видворили з країни, вони знаходяться в Україні.

Родненков і Кравцов припускають, що їх відправили до України, оскільки для перетину кордонів з ЄС не було шенгенських віз

Представники Координаційної ради Білорусі Антон Родненков і Іван Кравцов припускають, що їх відправили до України, оскільки для перетину кордонів з ЄС у них не було шенгенських віз.

Про це вони заявили у вівторок, 8 вересня, на брифінгу в Укрінформі, відповідаючи на запитання, чому їх змусили виїхати саме до України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Насправді велися дискусії (про те, в яку країну відправити нас - ред.). Мене питали, чи є в мене шенгенська віза. Але в мене тільки естонська віза, тому я не можу в'їхати ні в Польщу, ні в Литву, в тому числі зараз через коронавірус. І скоріш за все Україна залишалась найкращим варіантом, які були у співробітників спецслужб Білорусі. Бо ні в Польщу, ні в Литву нас відправити з Іваном не могли", - сказав Родненков.

Він вважає, що спецслужбам Білорусі мабуть хотілося відправити їх до ЄС і тим самим показати, "як захід начебто дестабілізує ситуацію в Білорусі" але в ситуації, що склалася, не вдалося реалізувати цей план.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок члени Координаційної ради білоруської опозиції Антон Родненков та Іван Кравцов прослідували на територію України після всіх необхідних процедур на кордоні.

Раніше заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що білоруська опозиціонерка Марія Колесникова залишилася на території країни, а членів Координаційної ради Білорусі Родненкова та Кравцова видворили з країни, вони знаходяться в Україні.

Білоруські опозиціонери Родненков та Кравцов мають намір провести певні зустрічі в Києві, після чого плануватимуть подальші кроки

Білоруські опозиціонери Антон Родненков та Іван Кравцов мають намір обговорити свої подальші кроки із командою, яка перебуває у Мінську, провести зустрічі в Києві зі своїми партнерами, після чого плануватимуть свої подальші кроки.

Про це прессекретар Координаційної ради Білорусі Антон Родненков сказали на пресконференції в Укрінформі.

«Ми з мінською командою вже встигли скоординуватися та будемо обговорювати наші плани. Зараз зустрічатимемося із нашими партнерами у Києві, після цього далі визначатимемося щодо планів», - сказав Родненков.

За його словами, поки що не було часу на те, щоб продумати детальний план дій, поки перебувають в Україні.

Виконавчий секретар Координаційної ради Білорусі Іван Кравцов наголосив: допоки опозиціонери сидять у в'язницях, поки людей незаконно переслідують за кримінальними статтями, плани можуть бути лише одні – боротися за них, використовуючи усі можливості.

Раніше деякі ЗМІ поширили інформацію з посиланням на різні джерела, зокрема й на офіційного представника Державного прикордонного комітету РБ, про вибуття в напрямку України трьох громадян Білорусі, які є членами Координаційної ради білоруської опозиції. Йшлося про Антона Родненкова, Івана Кравцова та Марію Колесникову.

Як зазначив у Фейсбуці заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, Колесникова залишилася на території країни, а двоє членів Координаційної ради - Кравцов і Родненков не виїжджали з Білорусі добровільно - їх видворили звідти силоміць.

Згодом також стало відомо, що член президії опозиційної Координаційної ради Колесникова під час спроби вивезення її в Україну порвала свій паспорт, що унеможливило її в'їзд до іноземної держави. Після цього прикордонники затримали її.

Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко повідомив Укрінформу про те, що Родненков та Кравцов прослідували на територію нашої країни після всіх необхідних процедур на кордоні. Заступник міністра внутрішніх справ Геращенко запевнив у тому, що ДПСУ не затримувала на території нашої держави білоруських опозиціонерів Кравцова та Родненкова, вони можуть вільно пересуватися країною.

Раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко під час інтерв'ю російським журналістам заявив, що Колесникова "хотіла втекти до сестри в Україну".

Білоруська опозиція 7 вересня заявила про викрадення Колесникової в центрі Мінська. Так, свідки стверджували, що її викрали невідомі біля Національного художнього музею.

У Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких, за офіційними даними, Олександр Лукашенко, котрий керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська - 10,1%. Тихановська була змушена переїхати до Вільнюса.

Відразу після виборів у країні почалися протести громадян, не згодних з офіційними їх результатами. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати та водомети.

З початку протестів було затримано більш як 10 тис. осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 осіб, повідомлялося про кількох загиблих.

Родненков: Наразі немає необхідності в розширенні складу президії Координаційної Ради

На даний момент немає необхідності в розширенні складу президії Координаційної Ради. Таку думку в коментарі Укрінформу висловив білоруський опозиціонер, прессекретар Координаційної Ради Антон Родненков.

"Ми не бачимо необхідності в розширенні складу Координаційної Ради. Це буде ухвалювати рішення основний склад Координаційної Ради. Вони можуть проголосувати простою більшістю і таким чином змінювати будь-яке рішення, яке необхідно для Координаційної Ради, або переобрати заново президію, якщо є на те потреба" , - наголосив Родненков, відповідаючи на питання, чи потрібно очікувати розширення президії Координаційної Ради.

Координаційна рада білоруської опозиції заснована 18 серпня 2020 року, до її складу увійшли 4300 учасників.

19 серпня Координаційна рада обрала зі свого складу президію в кількості 7 чоловік, серед них - Марія Колесникова. Вона затримана і може перебувати в Мозирському прикордонному загоні.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок члени Координаційної ради білоруської опозиції Антон Родненков і Іван Кравцов потрапили на територію України після всіх необхідних процедур на кордоні.

Раніше заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що білоруська опозиціонерка Марія Колесникова лишилася на території країни, а членів Координаційної ради Білорусі Антона Родненкова й Івана Кравцова видворили з країни, і вони перебувають в Україні.

Родненков заявив, що не відчув зв'язку українських прикордонників з операцією з вивезення білоруських опозиціонерів

Член Координаційної ради білоруської опозиції Антон Родненков заявляє, що не відчув зв'язку українських прикордонників з операцією з примусового вивезення білоруських опозиціонерів в Україні.

Про це він повідомив на пресконференції в Укрінформі, відповідаючи на питання, чи розумів він на українському кордоні, що українські прикордонники поінформовані щодо операції з їхнього вивезення в Україні.

"Ми такого зв'язку не відчули, при цьому ми намагалися максимально повно розповісти, хто ми такі, як ми опинилися там, де ми опинилися, що таке Координаційна рада", - сказав він.

Він додав, що вони з Іваном Кравцовим потрапили на територію України у абсолютно легальний спосіб, у них були всі необхідні документи, щоб потрапити на територію України.

"Нам допомогли, коли організовували наш "візит". Нам було видано набір різних цікавих речей, наприклад в машині (в якій їх везли на кордон з Україною - ред.) ми виявили тести (на коронавірус - ред.), страховку, квитки для нас з Іваном до Туреччини на сьогодні, для Марії ми знайшли авіаквитки до Відня, а з Відня - до Мюнхена. Як ми розуміємо, ці квитки фотографувалися під час однієї із зупинок вночі", - сказав Родненков.

На його думку, швидше за все влада Білорусі хотіла представити все так, нібито, Кравцов і Родненков поїхали "засмагати" до Туреччини, а Колесников - до Німеччини.

Як заявив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, Марія Колесникова лишилася на території Білорусі, а два члени Координаційної ради - Іван Кравцов та Антон Родненков - не виїжджали з Білорусі добровільно - їх видворили звідти силою.

Згодом також стало відомо, що член президії опозиційної Координаційної ради Колесникова при спробі вивезення її до України порвала свій паспорт, що унеможливило її в'їзд до іншої держави. Після цього прикордонники затримали її.

Спікер Державної прикордонної служби України Андрій Демченко повідомив Укрінформу, що Родненков і Кравцов потрапили на територію нашої країни після всіх необхідних процедур на кордоні. Заступник міністра внутрішніх справ Геращенко запевнив, що ДПСУ не затримувала на території нашої держави Кравцова і Родненкова, вони можуть вільно пересуватися країною.

Відео: 

Замовити фото натусніть тут- Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-