Стан та перспективи фінансової підтримки Всеукраїнських громадських організацій людей з інвалідністю

Стан та перспективи фінансової підтримки Всеукраїнських громадських організацій людей з інвалідністю

Укрінформ
14 вересня, 11:00 - пресконференція на тему: “Стан та перспективи фінансової підтримки Всеукраїнських громадських організацій людей з інвалідністю” 

Організатор: ГО “Всеукраїнська громадська організація “Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів”.

Учасники: Володимир Петровський - голова “ВГО “Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів”; Василь Назаренко - голова ВГОІ “Союз організацій інвалідів України”; Сергій Болтівець - доктор наук, професор,голова Всеукраїнського бюро Міжнародної громадсько-державної програми “Освіта дорослих України”; Олександр Вознюк - голова ВГО інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів»; Юрій Антропов - голова ВГОІ “Гармонія”.

Питання до обговорення:

- Фінансова підтримка Всеукраїнських громадських організацій людей з інвалідністю (ВГОІ).

- Робочі місця для людей з інвалідністю в контексті фінансової підтримки Всеукраїнських громадських організацій людей з інвалідністю.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

В Україні обмежений доступ до державної допомоги громадським організаціям людей з інвалідністю

Державну підтримку всеукраїнських організацій людей з інвалідністю в Україні у 2020 році почали надавати на конкурсних засадах, що унеможливлює доступ до реабілітації багатьох категорій таких людей. Як повідомляє кореспондент агентства, про це під час пресконференції в Укрінформі «Стан та перспективи фінансової підтримки Всеукраїнських громадських організацій людей з інвалідністю», розповів голова “ВГО “Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів” Володимир Петровський.

«Більше 10 років в українському суспільстві з держбюджету здійснювалася фінпідтримка всеукраїнських організацій людей з інвалідністю. Вона давала можливість здійснювати реабілітаційний процес і забезпечення, в тому числі і робочими місцями, таких людей. Зрозуміло, що цей процес довгостроковий, цього не можна зробити ні за рік, ні за 10 років. Але на сьогодні чи в силу некомпетентності, чи в силу певних речей, які можна назвати злочинними, ситуація змінилася тим, що серед року введені конкурсні засади і на конкурсних засадах надається така фінансова підтримка», - сказав Петровський.

Як він зазначив, дві громадські організації фінансуються як і раніше, а всі інші - за конкурсом. Чомусь цей конкурсний процес почався посеред бюджетного року.

«Треба підкреслити, що з об'єднаннями громадян з інвалідністю це питання не узгоджувалося. І взагалі нонсенс, коли здійснюється вибір фінансувати незрячих, а не фінансувати глухих, або фінансувати глухих, а не фінансувати людей з психологічними травмами. Цей принцип живий тим, що і за кордоном такі організації фінансуються. Принцип полягає в тому, що фінансова підтримка надається тим, хто проводить таку роботу, реально здійснює реабілітацію людей з інвалідністю» - підкреслив Петровський.

Як розповів голова Всеукраїнського бюро Міжнародної громадсько-державної програми “Освіта дорослих України” Сергій Болтівець, останнім часом у соціальній сфері допомоги людям з інвалідністю відбуваються зміни не на краще.

«Для них у таких центрах соціальної реабілітації кваліфікація персоналу повинна бути знижена з 10 розряду, який є мінімальним рівнем освіченості вчителів, до 7. Тобто, хто має допомагати людям з психічними захворюваннями – вантажники, комірники, техніки, робітники благоустрою. Така кваліфікація потрібна для цих людей? Заборонено, щоб у таких центрах працювали професори, доценти, кандидати медичних і психологічних наук. За це з них вираховується з зарплати, вважається, що вони не повинні надавати допомогу людям з інвалідністю. Це – антисоціальна політика», - переконує експерт.

Також, за його словами, з 2019 року зі штатів навчальних закладів вилучили сурдоперекладачів, перекладачів з жестової мови, що теж є дискримінаційним рішенням.

За словами голови ВГО «Правозахисна спілка інвалідів» Олександра Вознюка, так відбувається тому, що більшість нормативних актів носять популістський характер. «Ми проаналізували багато нормативних актів, вони носять популістський формат. Не виписані правила гри, хто за що відповідає. І в разі, коли порушуються права, куди звертатися і як отримати підтримку. Наразі доступ до суду для людей з інвалідністю закритий – це непомірні суми судових зборів. Тільки багата організація людей з інвалідністю може подати до суду», - наголосив адвокат.

Він додав, що після звільнення очільника Фонду соціального захисту інвалідів досі не призначено іншу людину на цю посаду, а «замість проведення відкритого конкурсу кулуарно призначають зручних людей».

«Не роблять безбар'єрний підхід, а роблять ці підходи ще складнішими... Ми не знаємо для чого це робиться, однак всередині інвалідного руху поділили людей з інвалідністю на клани», - заявив Возняк.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-