Презентація результатів дослідження “Вивчення потреб жінок з родин ветеранів та загиблих учасників конфлікту на Сході України”

Презентація результатів дослідження “Вивчення потреб жінок з родин ветеранів та загиблих учасників конфлікту на Сході України”

Укрінформ
28 серпня, 9:00 - пресконференція, присвячена обговоренню результатів дослідження “Вивчення потреб жінок з родин ветеранів та загиблих учасників конфлікту на Сході України” (Зала 2).

Організатор: ГО “Київський підрозділ “Об’єднання дружин і матерів бійців учасників АТО”.

Учасники: Олексій Ілляшенко - заступник міністра у справах ветеранів України; Любов Гуменюк - головний спеціаліст Департаменту соціального та гуманітарного забезпечення Міністерства оборони України; Наталка Музика – голова правління ВГО «Об’єднання дружин і матерів бійців учасників АТО»; Оксана Брижовата - менеджерка проєкту «Жінки України: залучені, спроможні, незламні» Міжнародної організації “Пакт Інститут” в Україні; Олена Стальнікова - експертка з питань реєнтеграціі ветеранів, Міжнародної організації з міграції; Олена Трапезнікова - старша координаторка проєктів Посольства Канади в Україні; Вікторія Кравчук - учасниця проекту «Жінки України: залучені, спроможні, незламні» Міжнародної організації “Пакт Інститут” в Україні; Світлана Губер - учасниця проекту «Жінки України: залучені, спроможні, незламні» Міжнародної організації “Пакт Інститут” в Україні.

Питання до обговорення:

- Презентація результатів дослідження “Вивчення потреб жінок з родин ветеранів та загиблих учасників конфлікту на Сході України”.

- Обговорення шляхів вирішення проблем, потреб і запитів жінок з родин ветеранів та родин загиблих АТО/ООС, що виносились в рамках дослідження.

Коротко. Учасники заходу презентують дослідження “Вивчення потреб жінок з родин ветеранів та загиблих учасників конфлікту на Сході України”. Його мета — вивчення проблем, з якими стикаються жінки із родин загиблих та ветеранів АТО/ООС.

Упродовж червня – серпня 2020 року було проведено телефонне опитування 200 жінок з родин загиблих учасників збройного конфлікту на Сході України, родин ветеранів та діючих військовослужбовців. Результати опитування були валідовані через обговорення із представницями зазначених груп жінок, які відвідують групи взаємодопомоги, організовані в “Київському підрозділі “Об’єднання дружин і матерів бійців учасників АТО”.

Дослідження проводили представники ГО “Київський підрозділ “Об’єднання дружин і матерів бійців учасників АТО” за підтримки Уряду Канади в рамках проєкту “Жінки України: залучені, спроможні, незламні”, що впроваджується організацією Пакт за підтримки Уряду Канади

Додаткова інформація за тел.: 095-540-99-42, e-mail: info.familyato@gmail.com (Наталя). 

АКРЕДИТАЦІЯ ЗМІ – anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Жінки в родинах загиблих на Донбасі і ветеранів почуваються незахищеними - дослідження

Жінки у родинах ветеранів АТО/ООС і загиблих бійців почуваються незахищеними і перебувають у психологічному напруженні.

Такий висновок дослідження «Вивчення потреб жінок з родин ветеранів та загиблих учасників конфлікту на Сході України» оприлюднило ВГО «Об'єднання дружин і матерів бійців учасників АТО» на пресконференції в Укрінформі.

«Жінки з родин загиблих хоч і мають окремий соціальний статус і перебувають під наглядом соціальних служб, але все одно почуваються дуже незахищеними, навіть покинутими. В сім’ях ветеранів зовсім інша ситуація. Поза суспільною увагою опинилися проблеми жінок з родин колишніх військовослужбовців. Особливо складні випадки в тих родинах, де чоловіки ще не адаптувались до мирного життя і перебувають у стані психологічного стресу», - розповіла Наталка Музика, дружина ветерана та голова правління ВГО «Об'єднання дружин і матерів бійців учасників АТО».

Дослідження виявило, що 46% опитаних протягом останніх 12 місяців стикнулися з порушенням їхніх прав у отриманні державних послуг або допомоги для себе чи членів своєї родини, які передбачено особливим статусом члена родини учасника АТО. Особливо це стосується виділення земельної ділянки.

Близько чверті (23%) жінок сказали, що протягом останнього року стикалися з проявами насильства з боку чоловіка або сина - учасників АТО. Зокрема, 20% з них повідомили, що чули лайку та образи на свою адресу, 2% були позбавлені можливості спілкуватися з ким хотіли, а 1% жінок заявили про фізичне насильство щодо них.

Чверть респонденток (25%) зауважили, що після набуття ними статусу члена родини учасника АТО почали відчувати неприязнь та ворожість з боку суспільства.

«Найближче оточення разом з ветераном проходить процес адаптації до мирного життя і на собі відчуває всі негаразди. Матері та дружини допомагають формувати у ветеранів довіру до оточення та мотивують звертатися за допомогою. В той же час ці жінки знаходяться у стані постійного психологічного напруження. Матері та дружини ветеранів зазвичай залишаються сам на сам зі своїми проблемами. Це особливо стосується такої чутливої теми, як насильство в родинах ветеранів, соціальна ізоляція, відчуття незахищеності», - зазначила Музика.

З огляду на результати дослідження, для дотримання прав та покращення соціального відчуття жінок із родин учасників АТО вкрай важливими є вдосконалення системи надання державних пільг; посилення роботи органів місцевого соціального захисту та доопрацювання соціальних програм на рівні районних адміністрацій тощо.

Дослідження проводилося впродовж червня – серпня 2020 року шляхом телефонного опитування 200 жінок з родин загиблих учасників збройного конфлікту на Сході України, родин ветеранів та військовослужбовців.

Дослідження проводили представники ГО «Київський підрозділ «Об’єднання дружин і матерів бійців учасників АТО» за підтримки уряду Канади в межах проєкту «Жінки України: залучені, спроможні, незламні», що впроваджується організацією "Пакт".

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-