Брифінг міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка

Брифінг міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка

Укрінформ
20 серпня, 13:00 - брифінг міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка.

Організатор: Міністерство культури та інформаційної політики України.

Коротко. Тематика — роз’яснення Міністерства культури та інформполітики плану дій по заходам з підтримки сфери культури та туризму відповідно до Указу Президента «Про заходи щодо підтримки сфери культури, охорони культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму».

Питання до обговорення:

- Програма «Велике Будівництво» для сфери культури та креативної економіки.

- Пріоритетні напрямки програми «Велике Будівництво».

- Які заходи будуть здійсненні Міністерством культури та інформполітики для реалізації програми.

 - Фінансування програми «Велике Будівництво».

- Який стан культурних об’єктів та пам’яток сьогодні.

Запитання до спікерів або додаткова інформація за тел.: 063 427 32 30, (Ольга Боровикова, прессекретар міністра культури та інформполітики).

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV .

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

На відновлення понад 100 культурних об’єктів наступного року може піти 10-15 млрд грн — Ткаченко

На відновлення понад 100 культурних о'єктів у 2021 році в рамках національного проєкту "Велике будівництво" може піти від 10 до 15 млрд грн. Про це міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко повідомив на брифінгу в Укрінформі.

“Така програма потребуватиме в залежності від готовності (об'єктів - ред.) від 10 до 15 млрд грн (на рік - ред.) На сьогоднішній момент ми знаємо, що проєктна документація є на понад 100 об'єктів. Тобто, якщо найближчим часом ми розробляємо послідовність наших кроків — одним із перших з них буде створення експертної ради по відбору (об'єктів - ред.), вже робота розпочалася, і була нарада з багатьма представниками ОТГ, у співпраці з Мінрегіоном”, - сказав Ткаченко.

За його словами, нині триває процес подачі заявок щодо цих об'єктів від представників об'єднаних територіальних громад та обласних державних адміністрацій, список формується. “Заявок вже багато. В залежності від того, яким чином ми їх опрацюємо найближчим часом, будемо подавати бюджетний план наступного року із конкретними пропозиціями”, - додав міністр.

Він уточнив, що у рамках проєкту відбуватиметься не тільки реконструкція або реставрація . “Центри культурних послуг також — це те, що треба добудувати. Тобто, це комплексна історія”, - додав урядовець.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський 18 серпня підписав Указ “Про заходи щодо підтримки сфери культури, охорони культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму”. Документ має на меті сприяння розвитку культурного потенціалу України, збереження, популяризації та ефективного використання національного культурного надбання, створення умов для туристичної привабливості об’єктів культурної спадщини, підтримки креативної економіки.

Кошти на ремонтні роботи у Національному художньому музеї виділять наступного тижня — Ткаченко

Кошти на ремонтно-реставраційні роботи у Національному художньому музеї будуть виділені наступного тижня.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив на брифінгу в Укрінформі, передає кореспондент агентства.

“Документи в Кабмін стосовно виділення коштів з резервного фонду для художнього музею і ще для чотирьох об'єктів подано. Проблема із використанням цих коштів, проходженням документів існує. Тому що очевидно, що варто довести те, що портик розрушився. Напевно, це забере час. Є вказівка, розпорядження прем'єра, щоб це завершилося наступного тижня. Кошти також мають виділяти із наступного тижня", - сказав Ткаченко.

За його словами, загалом є проблема з освоєнням цих коштів, адже були випадки в культурних інституціях, коли гроші виділялися, але не були освоєні, у тому числі, через бачення цих закладів того, як це потрібно робити.

Як повідомляв Укрінформ, 8 серпня Національний художній музей заявив, що тимчасово зупиняє роботу у зв’язку з обвалом портика. Тоді міністр культури та інформаційної політики запевнив, що буде залучено весь потрібний ресурс, аби найближчим часом музей знову відкрився для відвідувачів.

За його даними, загальна сума проєкту ремонтно-реставраційних робіт Національного художнього музею становить 68 млн грн. До кінця року необхідно виділити 30 млн грн. Серед першочергових робіт: ремонт портика, який руйнується, рихтування та скульптурна група «Аполлон і музи».

На програми підтримки культури і туризму у найближчі чотири роки потрібно понад 55 млрд грн - Ткаченко

Міністерство культури та інформаційної політики потребує понад 55 млрд грн на реалізацію протягом чотирьох наступних років заходів підтримки культури та туризму.

Про це заявив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко 20 серпня на брифінгу в Укрінформі.

За словами глави МКІП, 2020 року через коронакризу бюджет на сферу культури в Україні зрівнявся з Албанією, яка на галузь витрачає 0,2% ВВП.

“Якщо не рахувати того мільярда, який був виділений для подолання карантину, це 7,9 млрд грн на рік. Це надзвичайно мало,” — наголосив Ткаченко.

При цьому він уточнив, що крім прямого фінансування йдеться ще й про об'єкти, які перебувають як у підпорядкуванні Міністерства культури, так і в цілому у сфері культури, — це театри, замки та музеї.

“Усього 130 тисяч нерухомих об'єктів — 80% з них потребують негайної реставрації... Ми порахували: на здійснення цих програм, які включає в себе Указ Президента, у найближчі чотири роки потрібно понад 55 млрд грн,” — зазначив міністр.

Ткаченко підкреслив, що йдеться не лише про реконструкцію та реставрацію будівель, а й про створення так званих Центрів культурних послуг.

“Мова про трансформацію старих клубів, бібліотек на сучасні центри тяжіння для місцевого населення. Ми такі пілотні проєкти розпочинаємо цього року в Херсонській, Донецькій, Луганській, Чернівецькій і Закарпатській областях”, — зауважив Ткаченко.

Він додав, що окремі пункти Указу Президента присвячені потребам освітньої галузі, промоції культури та туризму.

“Наша ідея стосовно реконструкції та реставрації — це не просто зберегти, а наситити її новим змістом. Наприклад, у якомусь відреставрованому замку чи групі замків з'являється новий аудіогід, який дозволяє провести нову екскурсію з новими експонатами і таки чином дати нові можливості залучення нових людей, власне, туристів і відвідувачів музеїв, театрів, які могли би приходити до цих закладів культури,” — уточнив очільник МКІП.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський 18 серпня підписав Указ “Про заходи щодо підтримки сфери культури, охорони культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму”.

Документ має на меті сприяння розвитку культурного потенціалу України, збереження, популяризації та ефективного використання національного культурного надбання, створення умов для туристичної привабливості об’єктів культурної спадщини, підтримки креативної економіки.

Створення сучасної туристичної інфраструктури дозволить не лише залучати інвестиції, а й задіяти у сфері молодь і пенсіонерів — Ткаченко

Міністерство культури та інформаційної політики України планує створити в державі сучасну туристичну інфраструктуру, що дозволить не лише залучати інвестиції, а й розробити програми мобільності для молоді та пенсіонерів із задіянням їх у галузі.

Як передає Укрінформ, про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко 20 серпня під час брифінгу в агентстві щодо роз'яснення плану дій відомства по заходах із підтримки сфери культури та туризму відповідно до Указу Президента «Про заходи щодо підтримки сфери культури, охорони культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму».

“Ми маємо створити сучасну туристичну інфраструктуру. Сьогодні всі говорять, що через карантин мандрують Україною. І насправді мандрувати є де, але жити, як мандрувати, яким чином — із цим поки є проблема. Це інфраструктурні речі, які дозволять нам не тільки залучати інвестиції, а й залучати молодь і пенсіонерів до сфери туризму. Замість того, щоб подорожувати за кордоном, у нас є всі можливості, через розуміння того, як це має відбуватись і відповідної інфраструктури, подорожувати Україною,” - сказав міністр.

З цією метою МКІП планує провести маркетингове дослідження, моніторинг та аналіз показників надходжень до бюджету від сфери туризму, що допоможе визначити перспективи розвитку галузі.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський 18 серпня підписав Указ “Про заходи щодо підтримки сфери культури, охорони культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму”.

Документ має на меті сприяння розвитку культурного потенціалу України, збереження, популяризації та ефективного використання національного культурного надбання, створення умов для туристичної привабливості об’єктів культурної спадщини, підтримки креативної економіки.

МКІП збирається невдовзі запустити публічне обговорення внесення змін до законів про культуру, кіно, туризм і збереження культурної спадщини

Міністерство культури та інформаційної політики України планує невдовзі розпочати публічне обговорення необхідності внесення змін до законів про культуру, кіно, туризм і збереження культурної спадщини.

Як передає Укрінформ, про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко 20 серпня під час брифінгу в агентстві щодо роз'яснення плану дій відомства по заходах із підтримки сфери культури та туризму відповідно до Указу Президента «Про заходи щодо підтримки сфери культури, охорони культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму».

“У нас 16 тисяч бібліотек і 16 тисяч клубів по всій країні. У бібліотеках знаходиться в середньому 70-80% літератури, виданої до 1991 року. Йдеться про трансформацію традиції звички читання та трансформацію суті цих бібліотек завдяки не лише змінам до законів, а й завдяки створенню центрів культурних послуг. Цим указом передбачаються зміни до законів про культуру, кіно, туризм, збереження культурної спадщини. У нас є напрацювання, як наші міністерські, так і розроблені з громадськими ініціативами, народними депутатами. Найближчим часом почнемо їх публічне обговорення. Принаймні, одне з них уже триває — стосовно заборони хаотичної забудови", — зазначив Ткаченко.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський 18 серпня підписав Указ “Про заходи щодо підтримки сфери культури, охорони культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму”.

Документ має на меті сприяння розвитку культурного потенціалу України, збереження, популяризації та ефективного використання національного культурного надбання, створення умов для туристичної привабливості об’єктів культурної спадщини, підтримки креативної економіки.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-