Щодо випробування лікарських засобів проти COVID-19

Щодо випробування лікарських засобів проти COVID-19

Укрінформ
30 липня, 11:00 - пресконференція на тему: “Про проміжкові результати клінічних випробувань лікарських засобів, що полегшують протікання коронавірусної інфекції COVID-19”.

Організатор: Міжнародний благодійний фонд сприяння розвитку медичної та фармацевтичної науки і освіти “Ланцет”.

Учасники: Олександр Комаріда - генеральний директор Директорату фармацевтичного забезпечення Міністерства охорони здоров’я України; Ігор Зупанець - доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, завідувач кафедри клінічної фармакології та клінічної фармації Національного фармацевтичного університету, національний координатор клінічного випробування; Ольга Голубовська - доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, національний координатор клінічного випробування; Василь Копча – доктор медичних наук, професор кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського; Анатолій Шаламай – кандидат хімічних наук, розробник технологій лікарських засобів.

У зв’язку із запровадженням карантинних заходів кількість місць обмежена, однак пресконференція транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених законодавством. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Бажаного спаду епідемії COVID-19 від літньої спеки не спостерігається - Голубовська

Бажаного спаду рівня захворюваності на коронавірусну інфекцію в Україні від літньої спеки не спостерігається.

Про це сказала на пресконференції в Укрінформі лікар-інфекціоніст, професор Ольга Голубовська.

"Найголовніше, що ми очікували, що коли буде спека, його (коронавірусу - ред.) буде менше, ми не бачимо цього. Тому я вважаю, що нам... треба готуватися до найгіршого сценарію. Стаціонари готувати, бригади лікарів, у нас на сьогодні інфекціоністів не вистачає", - сказала вона.

У той же час Голубовська зазначила, що в Україні зовсім непогано справляються з протидією коронавірусній інфекції: "всі дуже втомилися, але на сьогодні ми себе почуваємо впевненіше, ніж у березні".

Також Голубовська побоюється можливого осіннього зростання захворюваності, тому що з "досвіду" минулих епідемій і пандемій він був у декілька разів гіршим: "але тоді за логікою сьогодні не повинно бути такого зростання захворюваності".

Вона додала, що на сьогодні захворюваність в Україні зростає не лише за рахунок збільшення кількості тестування. За її словами, «йде реальне збільшення кількості хворих».

"У деяких регіонах... збільшується кількість важких хворих. А з чим це пов'язано? Це може бути пов'язано з природними властивостями самого вірусу, про який ми ще мало що знаємо, це може бути пов'язано з тим, що люди поїхали в Одесу, в Одесі теж стаціонари переповнені на сьогодні", - сказала вона.

Також інфекціоніст зазначила, що, можливо, українці, які відпочивають в Одесі, де масове скупчення людей, потім можуть "перевозити" хворобу до регіонів.

Як повідомлялося, в Україні станом на 30 липня підтверджено 68 794 випадки COVID-19, з них 1673 смертельних, 38 154 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 1197 нових випадків коронавірусу.

В Україні тривають 4 дослідження препаратів для лікування коронавірусу - МОЗ

В Україні станом на 30 липня тривають чотири клінічні дослідження препаратів для лікування коронавірусу.

Про це повідомив генеральний директор Директорату фармацевтичного забезпечення Міністерства охорони здоров’я України Олександ Комаріда під час пресконференції в Укрінформі.

"У нас зараз зареєстровано чотири клінічні дослідження саме вітчизняних лікарських засобів і міністерство уважно слідкує за цією інформацією, всіляко підтримує виробників і надає всю необхідну допомогу в межах чинного законодавства", - сказав він.

Комаріда наголосив, що лікування коронавірусної хвороби - це один із головних викликів, який сьогодні стоїть перед людством, і з боку міністерства є дуже велика вдячність та зацікавленість в тому, що саме українська фармацевтична галузь не стоїть осторонь глобальних викликів і проводить такі клінічні дослідження.

COVID-19 може вражати всі органи та системи організму — Голубовська

COVID-19 може вражати всі органи та системи організму.

Про це на пресконференції в Укрінформі, присвяченій проміжним результатам клінічного дослідження препарату, який полегшує перебіг COVID-19, сказала доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України, завкафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. О. Богомольця Ольга Голубовська.

“Захворювання коронавірусною інфекцією є системним, тому що виникає так зване ураження судин по-простому, або ендотеліальна дисфункція по-науковому. Вражаються практично всі органи та системи, легені є таким шоковим органом, але абсолютно всі органи та системи можуть бути уражені цим вірусом”, - сказала Голубовська.

Вона зазначила, що в Україні госпіталізують пацієнтів з COVID-19 у середньоважкому стані, і це, за її словами, дозволяє ранньою терапією попередити розвиток важких форм захворювання. "Рання терапія попереджає розвиток важких форм захворювання. Оскільки немає засобів специфічної терапії, завдання лікарів - мінімізувати ризики важкого перебігу захворювання. У групі ризику перебувають пацієнти з серцево-судинною патологією. На сьогодні немає дієвих методів лікування коронавірусу. Всі противірусні препарати, які є в протоколі МОЗ, мають неспецифічну дію на вірус і навряд чи матимуть такий яскраво виражений ефект, як хотілося б", - сказала Голубовська.

Вона повідомила, що серед препаратів українських виробників, які зараз проходять різні стадії клінічних досліджень для використання в терапії COVID-19, препарат з діючою речовиною "кверцитин" впливає на прогресування розвитку ендотеліальної дисфункції і є імуномодулюючим засобом, пригнічуючи розвиток імунологічних реакцій або так званого цитокінового шторму". “Але для того, щоб це вивчити саме з точки зору доказової медицини, було запущено клінічне дослідження” - сказала Голубовська.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство охорони здоров’я наказом № 1138 від 14 травня 2020 року затвердило проведення відкритого багатоцентрового, рандомізованого дослідження з вивчення ефективності препарату Корвітин виробництва ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ» з наступним застосуванням препарату Квертин, виробництва ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ» у пацієнтів з пневмонією, асоційованою з 2019-nCoV гострою респіраторною хворобою, на фоні базової терапії

Дослідження проводиться на базі КНП «Обласна клінічна інфекційна лікарня» Закарпатської обласної ради, відділення для дорослих, Україна, м. Ужгород, КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги», інфекційне відділення, Тернопільський національний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського, кафедра інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними і венеричними хворобами, м. Тернопіль, КНП Харківської обласної ради «Обласна клінічна інфекційна лікарня», відділення № 4, м. Харків

Заявником та спонсором клінічного випробування є ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ», Україна.

Проміжні дослідження препарату "Корвітин" для неспецифічної терапії COVID-19 показали обнадійливі результати - дослідники

Проміжні дослідження препарату "Корвітин" для неспецифічної терапії COVID-19 показали обнадійливі результати, планується подальше клінічне випробування цього препарату при лікуванні хворих.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомив доктор медичних наук, завідувач кафедри клінічної фармакології та клінічної фармації Національного фармацевтичного університету, національний координатор клінічного випробування Ігор Зупанець.

"Мова йде про препарат на основі квірцитину, рослинного біофлавоноїда, це лікарські препарати "Квертин" і "Корвітин"… Ці лікарські засоби зареєстровані на нашому ринку України і мають великий досвід використання при серцево-судинній патологіїі... Попередні дані, які ми отримали і зробили проміжний статистичний звіт, щоб розуміти, чи далі варто продовжувати це дослідження чи ні, ми побачили, що не було побічних ефектів, тобто препарат безпечний, прослідковувалася позитивна динаміка симптомів захворювання. Пацієнти суб’єктивно почувалися краще, і це дозволяло робити висновок про покращення їх самопочуття в комплексному лікуванні... Це дослідження повинно бути продовжено, і вже є всі передумови, щоб включити даний препарат в тимчасові протоколи реальної клінічної практики, щоб продовжити, щоб потім зробити висновок про доцільність їх використання", - повідомив Зупанець.

Він додав, що в інших країнах ці препарати вважаються не лікарськими препаратами, а біологічно активними добавками. В Україні вони зареєстровані як лікарські засоби і давно використовуються в терапії пацієнтів із серцево-судиннми захворюваннями.

Водночас Зупанець повідомив, що дослідження щодо застосування квертицину (діюча речовина препарату, який досліджується - ред.) в лікуванні коронавірусу почали проводити в Канаді на початку року, в Україні ж воно стартувало 14 травня.

Наразі, за його словами, на другому етапі в рандомізоване дослідження включено 30 пацієнтів в трьох клініках. Загалом планується провести клінічні дослідження на 200 пацієнтах в різних областях України.

Натомість Зупанець повідомив, що в клінічній практиці застосування "Корвітин" призначався пацієнтам з коронавірусною інфекцією, але з показаннями "серцево-судинна патологія". "Таких пацієнтів, за нашими спостереження, біля 800, жоден з них не помер, які використостовуали препарат "Корвітин", і всі разом, клінічне випробування і реальна клінічна практика говорять нам про реальні перспективи цього препарату", - сказав Зупанець.

Втім, за його словами, остаточні висновки клінічого випробування будуть грунтуватися на дослідженні 200 пацієнтів, що включені в дослідження, як це передбачено протоколом дослідження.

Дослідження проводилися у трьох медзакладах. На думку вчених, препарат буде перешкоджати розвитку так званого цитокінового шторму, і це є виявом прямої протизапальної дії квертицину.

За словами доктора медичних наук, завідувачки кафедри інфекційних хвороб Національного медуніверситету імені О. О. Богомольця, національного координатора клінічного випробування Ольги Голубовської, рання терапія запобігає розвитку важких форм захворювання під час протікання коронавірусної інфекції COVID-19.

Зокрема, за ії словами препарат добре показав себе при застосуванні у людей з серцево-судинними захворюваннями.

"Я хочу підкреслити: це не препарат специфічної терапії, не противірусний засіб, це препарат, який впливає на основну ланку механізму розвитку патологічних змін... Препарат, який сьогодні обговорюється, володіє двома важливими властивостями саме для лікування цієї хвороби: він впливає на прогресування розвитку ендотеліальної дисфункції і, що цікаво, є імуномоделюючим засобом, пригнічуючи розвиток цих імунологічних реакцій, які називаються цитокіновими штормами і які викликають найважчі ураження", - пояснила Голубовська, додавши, що препарат застосовується лише в комплексній терапії.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство охорони здоров’я затвердило проведення клінічних випробувань 4 лікарських засобів для боротьби з коронавірусною хворобою. Зокрема, наказом № 1138 від 14 травня 2020 року затверджено проведення відкритого багатоцентрового, рандомізованого дослідження з вивчення ефективності препарату "Корвітин", виробництва ПАТ НВЦ "Борщагівський ХФЗ" з наступним застосуванням препарату "Квертин", виробництва ПАТ НВЦ "Борщагівський ХФЗ" у пацієнтів з пневмонією, асоційованою з 2019-nCoV гострою респіраторною хворобою, на фоні базової терапії.

У світі немає чіткого підтвердження можливості повторного інфікування COVID-19 - Голубовська

У світі немає чіткого підтвердження можливості повторного інфікування COVID-19.

Про це на пресконференції в Укрінформі, присвяченій проміжним результатам клінічних випробувань препарату для неспецифічної терапії COVID-19, сказала інфекціоніст Ольга Голубовська.

“Немає на сьогодні чітких даних про те, що є повторне інфікування. У нас такі випадки (повідомлення про повторне інфікування COVID-19 — ред.) теж є. В тому числі і серед персоналу (лікарень — ред.), коли є нібито позитивний ПЛР, вважається, що людина перехворіла, а через два місяці показує чітку клінічну картину (захворювання на COVID-19 — ред.) Скоріше за все, був помилково позитивний результат, потім розвивається клінічна картина, чітких доказів немає. І мені як інфекціоністу незрозуміло, як упродовж трьох місяців розвивається повторне захворювання з клінічно вираженими формами — це щось на межі біологічної фантастики. Я думаю, що якби таке було, ми не просто не досягли б стабілізації, а постійно хворіли. Думаю, повторне інфікування може бути через рік, через якийсь проміжок часу, але не впродовж найближчих двох-трьох місяців. Але це моя особиста думка”, - сказала Голубовська.

Вона додала, що ВООЗ, Центри з контролю за захворюваннями та профілактики захворювань поки що не дають чітких доказів повторного інфікування COVID-19 через короткий проміжок часу.

Водночас Голубовська зазначила, що в Україні для підтвердження одужання людини від COVID-19 достатнього одного негативного ПЛР тесту.

За її словами, вже через 10 днів - три тижні від початку прояву захворювання у людини можна визначити фрагменти вірусу. “Ми скоротили кілька місяців тому тестування до одного негативного результату. Ми це зробили до того, коли почали з’являтися публікації про те, що якщо пройшло три тижні від початку захворювання, ВООЗ каже -10 днів, то у людини знаходять фрагменти вірусу. Життєздатного, відтворюючого вірусу вже немає (через три тижні від прояву захворювання — ред.). А ми зіткнулися з тим, що у людей то негативний, то позитивний ПЛР, і вони через це по три місяці не можуть вийти на роботу. Буває помилково позитивний, буває помилково негативний результат”, - зазначила Голубовська.

Вона додала, що діагноз інфекційного захворювання має встановлюватися за сукупністю клініко-лабораторних даних, а не тільки за критерієм тесту.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 30 липня в Україні лабораторно підтверджені 68 794 випадки COVID-19, за добу — 1197 нових.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-