Кредитування малого та середнього бізнесу: зміни до законодавства

Кредитування малого та середнього бізнесу: зміни до законодавства

Укрінформ
15 липня, 13:00 - онлайн-пресконференція на тему: «Кредитування малого та середнього бізнесу: зміни до законодавства».

Організатори: Асоціація власників малого та середнього бізнесу; Венчурний Корпоративний Інвестиційний Фонд «Фінстрім» .

Учасники: Сергій Позняк - власник і генеральний директор фінансової компанії FinStream і Cronvest; Руслан Соболь - голова правління Асоціації власників малого та середнього бізнесу, модератор; Олексій Чуєв - співзасновник БІЗНЕС100, експерт з репутації; Юрій Прозоров - президент Українського товариства фінансових аналітиків; Віталій Ваврищук - директор департаменту фінансової стабільності.

Довідково. Як повідомляють організатори, до Асоціації власників малого та середнього бізнесу та Венчурного Корпоративного Інвестиційного Фонду «Фінстрім» постійно надходять звернення щодо проблем кредитування МСБ. На жаль, банківська система, в даний час, майже не реагує на потреби мікро-, малого та інколи середнього бізнесу в кредитуванні.

Розвиток та реалізація проєкту відкриття доступу МСБ до ресурсів небанківських фінансових установ призведе до позитивного ефекту для економіки України. Це можливо реалізувати шляхом внесення певних тез до ПЗУ «Про фінансові послуги та діяльність з надання фінансових послуг».

Переглянувши проєкт закону, щодо регулювання кредитування небанківськими фінансовими установами на законодавчому рівні потрібно закріпити посилені вимоги до небанківських фінансових установ, одночасно надавши певні повноваження, а саме: передбачити жорстку персональну відповідальність для власників та керуючих НФУ; створити спеціальні ліцензійні умови з підвищеними вимогами до НФУ, одночасно надавши право для залучення коштів широкого загалу; впровадити посилені вимоги до досвіду та репутації керівників НФУ; впровадити підвищені вимоги до стандартів надання послуг ІСІ, одночасно знизивши мінімальний поріг для інвестування.

Запитання до спікерів приймаються до 11:00 15 липня на електронну адресу:  info@pidpruemci.kiev.ua

Пресконференція відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM. Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV .

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Небанківський фінансовий сектор є важливим фактором розвитку МСБ - експерти

Важливим фактором розвитку малого й середнього бізнесу є його кредитування небанківськими фінансовими установами.

Таку думку на онлайн-брифінгу в Укрінформі, присвяченому проблемам кредитування МСБ й організованому Асоціацією власників малого та середнього бізнесу й Венчурним корпоративним інвестиційним фондом «Фінстрім», висловили представники НБУ та експертного середовища.

«Регулятор вважає дуже важливим, щоб небанківські установи почали більш активно конкурувати з банками в наданні кредитних і не кредитних послуг. Конкуренція – це завжди добре, і вона має бути не лише між банками, а й між банками та небанківськими фінансовими установами – зокрема, в кредитуванні малого й середнього бізнесу», - зазначив директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук.

За його словами, небанківські фінансові установи часто є більш гнучкими, бо їхнє регулювання є простішим, вони не повинні виконувати всього масиву вимог, яких дотримуються банки, мають більшу свободу вибору клієнтів і можуть пропонувати для них більш привабливі й конкурентні умови.

На брифінгу нагадали, що з 1 липня 2020 року в Україні розпочався етап розвитку небанківського ринку. Нацбанк прийняв повноваження з регулювання ринку небанківських фінансових послуг з його гармонізацією до стандартів ЄС.

«В усіх країнах зі сталою економікою фінансова система складається з двох рівнозначних і за активами і за обсягом кредитування та фінансування частин – це класичний банкінг і небанківські фінансові установи, які взаємодоповнюють і підстраховують одна одну, якщо якась з них дає якийсь збій. Такі фінансові компанії можуть стати достойною альтернативою фінансування малого й середнього бізнесу», - вважає власник і генеральний директор фінансової компанії FinStream і Cronvest Сергій Позняк.

Розвиток небанківського фінансового сектору має посприяти створенню так званого нематеріального активу компаній, який у цивілізованому світі становить 50-60%, в Україні ж компанії оцінюють лише за кредитною історією, наголосив Олексій Чуєв, співзасновник БІЗНЕС100, експерт з репутації. На його думку, створення фінансової альтернативи у вигляді небанківського сектору кредитування зробить прозорим увесь цей ринок.

«Альтернативні інвестори дивляться не тільки на фінанси, а й на репутацію, на бачення компанії. І бізнесмен отримує гроші – більш довгі, більш стратегічні й дешеві. І від цього реально виграють усі. Білі, прозорі банки, прозорі інвестиційні інституції й прозорий бізнес. Чим більше білого бізнесу – тим вища репутація цієї країни і тим благополучніша ця країна», - зазначив експерт.

Розвиток та реалізація проєкту відкриття доступу МСБ до ресурсів небанківських фінансових установ призведе до позитивного ефекту для економіки України й допоможе вилікувати її від «кредитної наркоманії», - переконаний президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров.

«Можливо, ми й справді сформуємо нових потужних гравців українського небанківського фінансового ринку – як фінансові компанії, які залучать кошти в малий і середній бізнес, і ми відійдемо від болючої тенденції кредитної наркоманії під величезні відсотки особам, які не перевірені, не мають належних кредитних історій», - зазначив експерт.

Організатори брифінгу вважають, що у проєкті закону щодо регулювання кредитування небанківськими фінансовими установами треба посилити вимоги до небанківських фінансових установ, одночасно надавши певні повноваження, а саме: передбачити жорстку персональну відповідальність для власників та керуючих НФУ; створити спеціальні ліцензійні умови з підвищеними вимогами до НФУ, одночасно надавши право для залучення коштів широкого загалу; впровадити посилені вимоги до досвіду та репутації керівників НФУ; впровадити підвищені вимоги до стандартів надання послуг ІСІ, одночасно знизивши мінімальний поріг для інвестування.

Відео: 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-