Як пандемія коронавірусу вплинула на Україну: економічний, політичний, соціальний аспекти

Як пандемія коронавірусу вплинула на Україну: економічний, політичний, соціальний аспекти

Укрінформ
8 липня, 9:30 -  пресконференція на тему: “Як пандемія коронавірусу вплинула на Україну: економічний, політичний, соціальний аспекти”.

Організатор: Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД).

Учасники: Даніель Зайберлінг - голова Представництва Фонду Г. Зайделя в Україні; Анатолій Максюта - голова Правління Інституту суспільно-економічних досліджень, колишній 1-й заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України та 1-й заступник міністра фінансів України; Ігор Петренко - доктор політичних наук, директор департаменту внутрішньої політики МЦПД; Олексій Семеній - директор Інституту глобальних трансформацій, колишній радник секретаря РНБО України; Олександр Чалий - Надзвичайний та Повноважний Посол України, президент Грант Торнтон Україна, колишній 1-й заступник МЗС України та радник Президента України з питань зовнішньої політики; Єгор Киян - аналітик з економічних питань МЦПД.

Коротко. Представники МЦПД у партнерстві із представництвом Фонду Ганса Зайделя в Україні провели серію експертних відеоконференцій закритого формату та підготували аналітичну доповідь, яка буде представлена під час пресконференції. Основною метою всього проєкту був аналіз стану справ під час пандемії та вироблення рекомендації щодо дій у найбільш важливих сферах, якими були визначені наступні: внутрішньополітичний розвиток, економічний та фінансовий сектор, зовнішня політика, енергетичний сектор, сфера демографії та міграції, безпековий сектор, медіа сфера, агропромисловий комплекс.

Як зазначають організатори, проєкт продемонстрував, що в Україні існує величезний попит на зважене та фахове осмислення ситуації в конкретних галузях та запит на врахування експертної думки при прийнятті управлінських рішень на рівні держави. Також значною є потреба у спокійному діалозі між представниками різних думок та виробленні на цій основі компромісних, а інколи навіть консенсусних рішень стосовно різних проблем. Саме це має стати запорукою проведення сталої та системної політики, що в свою чергу дозволить покращити загальну ситуацію в країні.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених законодавством. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

COVID-19 змушує Україну переглянути свою зовнішню політику - дипломат

Внаслідок пандемії COVID-19 змінюються принципи міжнародної політики й формується новий світоустрій, тому Україна має переглянути свою зовнішню й безпекову політику.

Так вважає посол України, колишній 1-й заступник МЗС та радник Президента України з питань зовнішньої політики Олександр Чалий, про що він сказав на пресконференції в Укрінформі на тему: «Як пандемія коронавірусу вплинула на Україну: економічний, політичний, соціальний аспекти».

«COVID-19 прискорив процеси формування нового світоустрою. По-перше, всім стало зрозуміло, що світ став багатополярним і настав кінець гегемонії США, які й надалі будуть найсильнішою державою в світі, але вже не такими, якими їх знали з 1991 до 2020 року. По-друге, повертається геополітика, як наука, а разом з нею і такий ключовий фактор, як сфери впливу. І, по-третє, COVID-19 засвідчив істину, що в основі всього міжнародного життя лежать національні інтереси, а не цінності. І ми побачили крах ліберальної демократії в тому розумінні, як вона нам подавалася протягом останніх 20 років», - сказав Чалий.

Він вважає, що за цих умов Україна має відпрацювати нову стратегію й концепцію національної безпеки та зовнішньої політики.

«Коли ми здобули незалежність, всі західні партнери говорили одну тезу - Україна ключовий елемент європейської безпеки. Після 2014 року стало зрозуміло, що Україна - ключовий елемент європейської небезпеки, бо російська агресія відносно України зруйнувала всю систему європейської безпеки. І Україна – це нерв цієї зруйнованої системи», - зазначив дипломат.

За його словами, до останнього часу Україна хибно «базувала майбутнє європейської безпеки конфронтаційною політикою й вічною боротьбою з РФ до остаточної перемоги».

«Сьогодні Україна повинна сформулювати позитивний порядок денний майбутньої європейської безпеки, в основі якої має бути не ідеологія вічної конфронтації з РФ, а певного мирного співіснування з нею, в рамках якого наші національні інтереси включно з територіальною цілісністю будуть поважатись і відновлюватись», - вважає Чалий.

На його думку, якщо раніше вся зовнішня й безпекова політика України була орієнтована на Вашингтон і Брюссель, то тепер у світі з'явилася нова геополітична вісь КНР-США при збереженні великого впливу Росії та Євросоюзу і надалі мають серйозний вплив на Україну. Відтак «світ змінюється і потрібні нові погляди й стратегічна політика в цьому чотирикутнику».

«Щодо США, то це наш головний стратегічний партнер, це ніхто під сумнів не ставить. Але в «постковідному» світі в основі мають бути національні інтереси України, тому маємо запитати себе, де червоні лінії у нашій співпраці з США? У цьому сенсі дуже важливим викликом є наші майбутні взаємини з Китаєм. Ми повинні вийти з поляризації по лінії Вашингтон-Пекін, маючи стратегічні взаємини з США, але й вигідні з точки зору національних інтересів України взаємини з Китаєм», - зазначив Чалий.

Він також вважає, що Україні слід будувати більш прагматичні взаємини з Євросоюзом, керуючись насамперед власними національними інтересами.

«Імплементація Угоди про асоціацію з ЄС, особливо в її економічній частині показує певні виклики для України. Так ми бачили заяву послів ЄС щодо наших спроб промислової модернізації чи спроб зупинити вирубку лісу в Закарпатті. І ми бачимо, що в нас є конфліктні питання з Євросоюзом, ми можемо їх вирішити, але нам потрібен новий діалог, базований на повазі до інтересів ЄС, але з виключним розумінням наших національних інтересів», - наголосив Чалий.

На його думку, поліпшити найближчим часом взаємини з РФ навряд чи вдасться, але Україна повинна зупинити подальшу «ескалацію конфронтації» з РФ.

«Ми повинні вийти з тієї парадигми, яка була закладена в еру Порошенка. Незважаючи на всі бажання й декларації, не вдається поки що зовнішній політиці Зеленського подолати цю конфронтаційну модель, яку він отримав у спадок. І ключовим елементом у цій політиці має стати стале перемир’я на Донбасі, розведення війська по всій лінії розмежування із залученням ефективних миротворчих компонентів за участі ООН і ОБСЄ», - сказав дипломат.

Чалий представив зовнішньополітичний розділ аналітичної доповіді, підготовленої Міжнародним центром перспективних досліджень (МЦПД) у партнерстві з представництвом Фонду Ганса Зайделя в Україні.

Основною метою проєкту був аналіз стану справ під час пандемії та вироблення рекомендацій щодо дій у найбільш важливих сферах: внутрішньополітичний розвиток, економічний та фінансовий сектор, зовнішня політика, енергетичний сектор, сфера демографії та міграції, безпековий сектор, медіа-сфера, агропромисловий комплекс.

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Відео: 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-