Інформаційний вплив Російської Федерації на звільнених та окупованих територіях. Що змінилося за 6 років?

Інформаційний вплив Російської Федерації на звільнених та окупованих територіях. Що змінилося за 6 років?

Укрінформ
6 липня, 14:00 - онлайн-круглий стіл на тему:  «Інформаційний вплив Російської Федерації на звільнених та окупованих територіях. Що змінилося за 6 років?», присвячений шостій річниці звільнення Слов’янська та Краматорська від російських бойовиків і сепаратистів.

Організатор: «Міжнародний Центр протидії російській пропаганді». 

Учасники: Валентина Бикова - медіаекспертка та аналітикиня «Міжнародного Центру протидії російській пропаганді»; Владислав Волошин – ексречник Генерального штабу Збройних сил України, військовий експерт; Денис Бігунов – комунікаційний менеджер ГО «Сильні громади», член ГО «Донецький інститут інформації»; Юрій Кочевенко - директор «Міжнародного Центру протидії російській пропаганді», модератор. 

Коротко. «Міжнародний Центр протидії російській пропаганді» ретельно вивчає та систематизує пропагандистські меседжі, які просуваються в ОРДЛО. Значна частина цих наративів спрямована не на розвиток, а на архаїзацію свідомості тамтешнього населення. Це швидке повернення до часів Радянського Союзу, з культами одіозних вождів і свідомим винищенням всього українського. Ведення інформаційного спротиву російській пропаганді, розвінчання її міфів, наративів  – це наближення деокупації та унеможливлення  розповсюдження.

За результатами круглого столу, учасники нададуть експертні рекомендації, головні наративи з формування дієвої інформаційної політики для телеканалу «ДОМ», Міністерству з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Довідково.  «Міжнародний Центр протидії російській пропаганді» - це неурядова організація. Команду Центру складають колишні офіцери ЗСУ, учасники бойових дій, добровольці, дипломати, спеціалісти з питань комунікацій, психології, соціології та кібербезпеки, які об’єднали свої знання та досвід для протидії руйнівним інформаційним впливам.

Контактна особа: Олена Солоніна – пресаташе МЦ ПРП, тел.: 0502345571, e-mail: helenauakrim@gmail.com . 

Круглий стіл відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM. Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Боротися з російською пропагандою можна якісним контентом - експерти

Боротися з російською пропагандою можна якісним контентом і розумінням цільової аудиторії, також важливою умовою є умови звільнення окупованих територій.

Такої думки дійшли учасники онлайн-круглого столу в Укрінформі на тему: «Інформаційний вплив Російської Федерації на звільнених та окупованих територіях. Що змінилося за 6 років?», присвячений шостій річниці звільнення Слов’янська та Краматорська від російських бойовиків і сепаратистів.

«Треба робити такий інформаційний контент, щоб він був краще, ніж російська пропаганда. Щоб він міг перебивати не лише в технічному, а й у творчому та інформативному плані. І це буде насамперед вплив на молодь, яка бере все найпередовіше й модернове. Якщо ми даватимемо кращий контент на ті території, то ми переб’ємо цю пропаганду. Всі прикордонні території так чи інкаше потрапляють під вплив сусідів», - вважає військовий експерт Владислав Волошин, ексречник Генерального штабу Збройних сил України.

Денис Бігунов – комунікаційний менеджер ГО «Сильні громади», член ГО «Донецький інститут інформації», наголосив на важливості дослідження цільової аудиторії на окупованих територіях.

«Часто ми недооцінюємо таке поняття, як маркетинг. Для того, щоб правильно сформулювати меседжі, треба чітко позначити цільові аудиторії. Друге – це контекстне відстеження російських пропагандистських вкидів і спростування цієї пропаганди без ув'язування в дискусії з адміністраціями в ОРДЛО або з їхніми так званими медіа», - зазначив експерт.

Дещо скептично до можливостей контрпропаганди на окупованих територіях без їхнього звільнення ставиться Валентина Бикова — медіаексперт, аналітик «Міжнародного Центру протидії російській пропаганді».

«Поки не будуть звільнені окуповані території, про ментальну реінтеграцію мова не йде взагалі. Навіть якщо кордон України перейде під наш державний контроль, все одно російська пропаганда працюватиме на нашій території. Ніколи не буде так, що лише українські наративи звучатимуть зокрема на сході України», - вважає медіаексперт.

З нею погоджується Юрій Кочевенко, директор «Міжнародного Центру протидії російській пропаганді».

«Нам потрібна високоякісна розвідка – це моніторинг інформаційного простору, соціологічні дослідження, глибинний аналіз наших цільових аудиторій. Нам потрібна хороша зброя – це високоякісний контент, хороший інформаційний продукт, який захоплюватиме увагу й нестиме правильні меседжі. Це маркетингові інструменти, їхнє знання й використання. Але реалізувати все це в повній мірі ми зможемо, лише тоді, коли території будуть звільнені від російських окупантів», - наголосив експерт.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-