Багатонаціональна підтримка союзників у рамках реформування Збройних сил України

Багатонаціональна підтримка союзників у рамках реформування Збройних сил України

Укрінформ
19 червня, 11:00 - онлайн-брифінг на тему: «Багатонаціональна підтримка союзників у рамках реформування Збройних сил України: впровадження стандартів НАТО у діяльність українського війська»

Організатор: Міністерство оборони України.

Спікер: капітан Юлія Щукіна -офіцер Головного управління військового співробітництва і верифікації Збройних сил України.

Онлайн-брифінг транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Об’єднаний координаційний комітет з військового співробітництва адаптував свою роботу у відповідності до реформ в ЗСУ

Багатонаціональний об’єднаний координаційний комітет з питань військового співробітництва та оборонного реформування, до складу якого входять представники Збройних сил та дипломатичних представництв восьми країн, переформатував свою роботу у відповідності до тих змін і трансформацій, які відбуваються в ЗСУ.

Про це під час онлайн-брифінгу в Укрінформі на тему «Багатонаціональна підтримка союзників у рамках реформування Збройних сил України: впровадження стандартів НАТО у діяльність українського війська» повідомила офіцер Головного управління військового співробітництва і верифікації ЗСУ Юлія Щукіна.

«З початком практичної фази трансформації системи військового управління (в ЗСУ – ред.) комітет має також адекватно трансформуватися. Відтак, під час останнього засідання у листопаді минулого року пропозицію розпочати роботу над обговоренням нової структури та діяльності комітету було сприйнято схвально усіма учасниками. В результаті, серед кількох варіантів, опрацьованих спільно з партнерами, було обрано структуру, орієнтовану на функціональні напрями. Така структура передбачатиме роботу підкомітетів відповідно до J-структури, а також напрямів, процес реформування яких триває. Зазначена схема відповідає новоствореним штабним структурам і забезпечуватиме об’єднаний, міжвидовий підхід до планування, підготовки та застосування збройних сил», - повідомила Щукіна.

Вона зазначила, що співголовами об’єднаного комітету залишатимуться представники країн-учасниць, а також буде створено 9 підкомітетів та 4 робочі групи, кількість яких може бути змінена відповідно до потреб.

Ключовою відмінністю організації роботи в трансформованих підкомітетах є те, що до них входитимуть представники відповідних структурних підрозділів штабів командувань видів, окремих родів військ (сил), а також представники іноземних тренувальних місій і радники. Це дасть змогу застосовувати уніфіковані підходи до організації діяльності за функціональними напрямами, а також розробляти єдині штабні процедури по усій вертикалі управління. Водночас, за словами Щукіної, кожен підкомітет матиме свої особливості в роботі. Крім того, планується переглянути і систематизувати вироблення запиту на отримання матеріально-технічної допомоги.

Щукіна запевнила, що комітет залишатиметься дієвим механізмом співпраці України зі збройними силами іноземних держав у військовій сфері, а його трансформація дозволить вивести цю співпрацю на якісно новий рівень.

Чергові засідання Виконавчого комітету планується провести в середині липня у форматі відеоконференції. У вересні поточного року відбудеться засідання Виконавчого комітету за особистої присутності учасників, а в листопаді-грудні заплановано проведення розширеного засідання Комітету, повідомила представник головного управління.

До складу Багатонаціонального об'єднаного координаційного комітету з питань військового співробітництва та оборонного реформування наразі входять представників збройних сил та дипломатичних представництв США, Великої Британії, Канади, Республіки Польща, Литовської Республіки, Королівств Швеція та Данія.

За інформацією Міноборони, необхідність створення українсько-американського Об’єднаного координаційного комітету виникла ще у 2014 році, коли США першими надали практичну допомогу ЗСУ у відсічі російської збройної агресії. Саме тоді в Україну було направлено батальйон Національної гвардії штату Каліфорнія для підготовки бойових підрозділів Збройних сил України у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки.

У жовтні 2014 року проведено перше засідання комітету. У 2015 році до комітету приєднались Канада та Велика Британія, а згодом – Литва і Польща. Відповідно, Комітет було переформовано у Багатонаціональний об’єднаний координаційний комітет з питань військового співробітництва та оборонного реформування. З приєднанням до комітету Королівства Швеції та Данії, кількість країн-учасниць збільшилась до восьми.

За час діяльності комітету з питань військового співробітництва та оборонного реформування вдалося: розширити підготовку підрозділів до бригадного рівня; започаткувати розробку низки доктринальних та концептуальних документів; організувати роботу у 14-ти підкомітетах та трьох робочих групах; збільшити надання матеріально-технічної допомоги до 250 млн доларів США на рік.

До 2020 року комітет існував у структурі, яка включала 14 підкомітетів і 3 робочі групи. Структура охоплювала основні сфери та напрями ЗС, які потребували допомоги в першу чергу. Комітет очолюють (або ж є його співголовами) генерали від країн-учасниць, проте провідну роль відіграють Україна та США.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-