Як в Україні захищають права дітей?

Як в Україні захищають права дітей?

Укрінформ
1 червня, 13:00 - онлайн-пресконференція на тему: «Як в Україні захищають права дітей?»

Організатор: Міністерство юстиції України.

Учасники: Валерія Коломієць - заступниця міністра юстиції України; Лора Білл - заступниця голови Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні; Гульсанна Мамедієва - генеральний директор Директорату стратегічного планування та євроінтеграції Міністерства цифрової трансформації України; Олександр Баранов - в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги; Танія Санфорд Аммар - Директор Agriteam Canada Consulting Ltd в Україні, керівник проєкту SURGe, радник міністра юстиції України.

Коротко. 1 червня світова спільнота відзначає День захисту дітей. Цей день є чудовою нагодою звернути увагу суспільства на правові проблеми, з якими стикаються неповнолітні, обговорити стан захисту прав дітей в Україні.

Запитання до спікерів надсилайте до 11:00 1 червня на електронну адресу: press@legalaid.gov.ua

Пресконференція відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM. Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

До Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги цьогоріч звернулося понад 800 дітей

До Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги звернулося близько 2300 дітей - минулого року, і вже понад 800 - цьогоріч.

Про це повідомив в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов на онлайн-пресконференції в Укрінформі «Як в Україні захищають права дітей?».

«Минулого року до нас звернулося майже 2300 дітей. А протягом січня-квітня цього року – понад 800 дітей. І на рахунку наших юристів та адвокатів не одна сотня успішних справ, коли вони відстояли права дітей у тій чи іншій сфері», - сказав Баранов.

За його словами, найпоширеніші питання, з якими звертаються діти або їхні законні представники, – це стягнення аліментів, позбавлення батьківських прав, розірвання шлюбу, залучення захисника у кримінальному провадженні.

Він наголосив, що вважає правову освіту базовим інструментом забезпечення прав дітей.

«Коли діти розуміють, які в них є права і як ці права можна захищати, і що робити в разі їхнього порушення – це початок захисту прав дітей. Ми завжди працювали в галузі правової восвіти в школах та інших освітніх закладах, а в умовах карантину почали активніше розвивати інші канали комунікації, як то соцмережі Telegram, Facebook, Instagram і навіть канал Youtube, де ми розповідаємо про те, які є у людей права», - зазначив Баранов.

Він вважає нагальними зміни у законодавстві, коли б діти могли безпосередньо звернутися за фаховою юридичною допомогою.

«Але навіть сьогодні вони можуть звернутися до нас в будь-який спосіб, зокрема, зателефонувавши на гарячу лінію і поставити будь-яке запитання чи отримати будь-яку консультацію», - наголосив керівник Координаційного центру з надання правової допомоги.

1 червня у світі відзначається День захисту дітей. Цього дня звертають увагу суспільства на правові проблеми, з якими стикаються неповнолітні, обговорюють стан захисту прав дітей.

Кількість дітей в установах відбування покарань в Україні за 10 років скоротилась у 20 разів - дослідниця

За 10 років кількість дітей в Україні, які перебувають в установах відбування покарань, скоротилася з 2 тис. до менш ніж 100.

Про це повідомила директор Agriteam Canada Consulting Ltd в Україні, керівниця проєкту SURGe, радниця міністра юстиції України Танія Санфорд Аммар на онлайн-пресконференції в Укрінформі.

«2009 року в установах відбування покарань перебувало 2 тисячі дітей. А сьогодні в Україні їх лише близько 100 дітей. І це чудовий результат нашої роботи!» - наголосила Санфорд Аммар.

За її даними, відколи в Україні здійснюється Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину, показники рецидивізму зменшилися з 63% до 2%.

«Такий успіх обумовлений тим, що дитину відправляють відбувати покарання не в спеціалізовану установу, а залишають у громаді і намагаються працювати з нею індивідуально. І мені здається, що цей досвід можна використати і в інтернатних закладах, де в Україні перебуває близько 100 тисяч дітей», - зазначила вона.

Експерт зауважила, що 95% вихованців українських інтернатів мають батьків, проте у тих немає можливості утримувати дітей.

«Зараз через карантин таких дітей відправили додому, і треба подумати, як зробити так, щоб вони залишилися вдома, а їхні батьки змогли утримувати своїх дітей», - вважає Санфорд Аммар.

За її словами, зараз Мін'юст розробляє санкції щодо дітей, які вчинили злочин, які будуть альтернативними відбуванню покарань.

«Бо людину у виправних закладах насправді не виправляють, а навпаки. І виходить вона звідти з великими проблемами соціалізації. Те саме відбувається і з дитиною в інтернаті, де в якийсь момент вона припиняє розвиватися, бо для повноцінного розвитку дитині потрібне родинне середовище», - наголосила Санфорд Аммар.

Як повідомлялося, 1 червня відзначається Міжнародний день захисту дітей.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-