Антикорупційний план дій для Міноборони: чи реально зменшити вплив корупції на обороноздатність?

Антикорупційний план дій для Міноборони: чи реально зменшити вплив корупції на обороноздатність?

Укрінформ
27 квітня, 14:00 - онлайн-брифінг на тему: «Антикорупційний план дій для Міністерства оборони України: чи реально зменшити вплив корупції на обороноздатність?»

Спікер: Олександра Дрік - експерт з антикорупційної політики, радник міністра оборони України 2019-2020 роки.

Коротко. Спікер поведе мову про антикорупційний план дій, розроблений попереднім керівництвом Міноборони, і чому його втілення необхідно продовжити для зниження впливу корупції на обороноздатність.

Брифінг відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM. Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

 ​Підсумкові матеріали:

Чинне керівництво Міноборони має використати напрацювання попередників у боротьбі з корупцією – експерт

Аби оборона не була однією з найбільш корумпованих сфер, профільне міністерство повинно контролювати та ефективно використовувати кошти, спрямовані на армію, проводити політику нетерпимості до корупції та використовувати досвід і напрацювання, які вже розроблені попередньою командою Міноборони та міжнародними партнерами.

Про це заявила радниця міністра оборони 2019-2020 років Олександра Дрік під час онлайн-брифінгу в Укрінформі на тему «Антикорупційний план дій для Міністерства оборони України: чи реально зменшити вплив корупції на обороноздатність?».

«За останні три роки виявлені втрати фінансових і матеріальних ресурсів перевищують 1 млрд грн. Це тільки виявлені. З них не відшкодованими є майже 70%. Це ті кошти, які мали бути використані для розвитку і забезпечення армії, гідних умов служби, життя військовослужбовців, підвищення обороноздатності і безпеки держави», - заявила Дрік.

Вона висловила стурбованість тим фактом, що в оприлюдненій програмі уряду серед пріоритетів не згадується боротьба з корупцією в оборонній сфері, хоча це безпосередньо впливає на обороноздатність держави.

«В нещодавно оприлюдненій програмі Кабміну немає ані слова про боротьбу з корупцією в обороні. Тобто Кабмін збирається боротись з корупцією в публічних послугах для забезпечення ефективної держави, але не з корупцією в обороні для забезпечення безпечної країни», - наголосила Дрік.

За її словами, на сьогодні є понад 20 готових рішень - проектів наказів, доручень міністра, постанов уряду та законопроектів, - які спрямовані на підвищення прозорості та усунення причин типових порушень і корупційних ризиків в різних сферах діяльності Міноборони. Вона нагадала, що порушення фіксуються і в питаннях закупівель майна та військової техніки, і в питаннях будівництва житла, харчування військових, відчуження земель тощо.

«За даними 145 аудитів Міноборони з 2014 по 2019 роки було втрачено 259 будівель і 278 земельних ділянок загальною вартістю відповідно трохи більше 62 млн і 300 млн грн.», - розповіла експерт.

Дрік висловила сподівання, що напрацьовані документи та ініціативи будуть використані новою командою Міноборони для подолання корупції в різних сферах оборони країни.

Як повідомляв Укрінформ, Міноборони визначило сім напрямків, де першочергово вживатимуться антикорупційні заходи, зокрема: упорядкування та оптимізація управління землями оборони та об’єктами нерухомості; проведення моніторингу об’єктів будівництва та реалізація нових механізмів забезпечення службово-посадовим та постійним житлом військовослужбовців; ініціювання змін до системи оборонних закупівель, розширення конкуренції та впровадження механізмів персональної відповідальності за ефективне використання оборонних ресурсів; реформування системи управління майном та активами державних підприємств, визначення переліку необхідних для потреб Міноборони, а також тих що не задіяні у оборонній сфері; запровадження логістичної інформаційної системи, зокрема автоматизованої системи контролю пального, речового та продовольчого забезпечення; зменшення корупційних ризиків у сфері кадрового менеджменту, шляхом використання автоматизованого рейтингу військовослужбовців; створення системи роботи з викривачами, яка забезпечить умови для залучення до антикорупційної діяльності широкого кола небайдужих військовослужбовців, гарантуючи при цьому їх захист.

У рамках реалізації нового антикорупційного курсу для структурних підрозділів Міноборони та органів військового управління визначено 33 завдання та сплановано проведення 64 заходів.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-