Міжвідомча нарада щодо питань спортивної реабілітації та розвитку адаптивних видів спорту в Україні

Міжвідомча нарада щодо питань спортивної реабілітації та розвитку адаптивних видів спорту в Україні

Укрінформ
19 лютого,  10:00 - Міжвідомча нарада щодо питань спортивної реабілітації та розвитку адаптивних видів спорту в Україні

Організатори: Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України; StratCom Ukraine.

Учасники: Оксана Коляда - міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України; Оксана Горбач - координатор організаційного комітету Ігор Нескоренних в Україні, директор Центру стратегічних комунікацій StratCom Ukraine; Марша Гонзалес - радниця Управління міністра оборони США, провідна експертка з адаптивних спортивних програм для військовослужбовців в США; Наталія Мельниченко - керівник проєкту Трастового фонду НАТО з медичної реабілітації в Україні; Тетяна Коротченко - голова представництва Crown Agents в Україні; Ірина Когут - директор науково-дослідного інституту Національного університету фізичної культури та спорту; В'ячеслав Мазур - головний спеціаліст управління молоді і спорту МОУ; Рита Давиденко - головний спеціаліст відділу психосоціальної адаптації Департаменту реабілітації та соціальної реадаптаціі; Ігор Бурий - заступник начальника Управління фізкультури і спорту осіб з інвалідністю Інваспорт; Сергій Пчєлін - начальник КМЦ Інваспорт; Максим Андросенко - керівник експертної групи Директорату соціальних послуг та інтеграції Мінсоцполітики; Алла Онупрієнко - генеральний директор Директорату захисту прав осіб з інвалідністю Мінсоцполітики; В’ячеслава Черенко - директор українського центру спортивної медицини; Олександр Цилюра - помічник президента ФВУ.

Коротко. Учасники заходу обговорять питання розвитку програм з реабілітації ветеранів та адаптивних видів спорту в Україні, програми реабілітації Трастового фонду та план дій щодо подальших кроків у сфері реабілітації ветеранів.

Підсумкові матеріали:

Мінветеранів планує законодавчо узгодити питання спортивної реабілітації ветеранів

Питання фізичної та спортивної реабілітації буде узгоджено на законодавчому рівні.

Про це міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та ВПО Оксана Коляда заявила під час міжвідомчої наради в Укрінформі щодо питань спортивної реабілітації в Україні.

"Ми заклали питання фізичної і спортивної реабілітації в оновлений закон, який буде зареєстрований буквально цього тижня, максимум - наступного. І в цьому законі буде присвячена величезна частина якраз цим питанням", - зазначила вона.

Міністр також нагадала, що торік було затверджено Державну цільову програму з питань реабілітації, де були "закладені підвалини, основи міжвідомчої комунікації".

"В цьому році вперше офіційно на Invictus Games було виділено бюджетні кошти. До цього часу фінансування відбувалось в рамках оборонного бюджету", - зауважила Коляда.

Очільниця Мінветеранів підкреслила, що, на жаль, Україна ще "дуже далека" від повноцінної інфраструктури і можливостей для занять спортом.

"Ми свідомі того, що в Україні дуже мало закладів загального користування, які мають доступність для людей і на візках, і для людей з інвалідністю. Ми постійно порушуємо це питання на рівні уряду та на рівні всіх відомств", - додала Коляда.

У Києві провели міжвідомчу нараду з питань спортивної реабілітації ветеранів

Представники урядових та неурядових структур провели нараду щодо питань спортивної реабілітації та розвитку адаптивних видів спорту в Україні.

Захід відбувся в Укрінформі в Києві.

"Важливою складовою є інформаційно-просвітницька робота. Ми мали проблеми, коли починали Invictus Games, і ветерани казали, що ці змагання, ветеранський спорт є спортом для обраних осіб і не має масового характеру. І наша стратегічна ціль - зробити спорт доступним для кожного, забезпечивши інфраструктуру, розгалужену систему і можливість кожному за місцем проживання займатись будь-яким спортом і таким чином реабілітуватись і повертатись до нормального життя", - наголосила під час наради міністр у справах тимчасово окупованих територій та ВПО Оксана Коляда.

Своєю чергою радниця Управління міністра оборони США Марша Гонзалес поділилась досвідом США та відзначила, що у Штатах успішно діє персоналізований підхід до потреб реабілітації ветерана та, зокрема, активно долучаються до системи реабілітації громади.

"В спорті є дуже потужна лікувальна відновлювальна сила. Люди занадто зосереджуються на тому, що вони не можуть робити через свої обмеження. Тому ми будуємо цілісну платформу і показуємо людям, що вони можуть робити. І через спорт це переводиться в позитивний наслідок для всього їхнього життя. Як виглядає нова норма життя - це треба показувати людям", - зазначила вона.

Гонзалес підкреслила, що і медична, і спортивна реабілітація мають застосовуватись комплексно.

"Отже, по ключових підсумках: за результатами цієї наради я сформулюю протокол, який через Мінветеранів ми проведемо на офіційному рівні - з метою створення робочої групи чи будь-якого іншого інструменту, який дозволить нам опрацювати питання реабілітації ветеранів для створення персоналізованої опіки над кожним ветераном", - підсумувала нараду координатор організаційного комітету Ігор Нескоренних в Україні, директор Центру стратегічних комунікацій StratCom Ukraine Оксана Горбач.

Вона також відзначила, що серед проблемних питань наразі лишаються, в тому числі, безбар'єрність об'єктів, які вже існують, питання лікування "невидимих травм" та відновлення ментального здоров'я, а також створення запиту на тренерів, які в подальшому займатимуться спортивною реабілітацією ветеранів.

Участь в нараді також взяли представники проєкту Трастового фонду НАТО з медичної реабілітації в Україні, Crown Agents в Україні, науково-дослідного інституту Національного університету фізичної культури та спорту, Департаменту реабілітації та соціальної реадаптаціі, Мінсоцполітики та інші.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-