Чи зупинять зміни законодавства розвиток мікрокредитування в Україні?

Чи зупинять зміни законодавства розвиток мікрокредитування в Україні?

Укрінформ
25 лютого, 12:00 - Чи зупинять зміни законодавства розвиток мікрокредитування в Україні?

Організатор: Всеукраїнська асоціація фінансових компаній.

Учасники: Данило Гетманцев - голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики; Олександр Бевз - директор Департаменту ліцензування НБУ; Заріна Одінаєва - керівник регіональних програм з розвитку цифрової та кредитної інфраструктури у Європі та Центральній Азії, керівник Програми з фінансової інклюзивності в Україні, Міжнародна фінансова корпорація, Група Світового банку; Олександр Залєтов – член Нацкомфінпослуг; Анна Замазєєва - голова Правління Всеукраїнської асоціації фінансових компаній, модератор; представники компаній-лідерів мікрофінансового сектору.

Питання до обговорення:

Актуальний стан ринку небанківських кредитів.

Які законодавчі зміни вже відбулися: які плануються до кінця цього року.

Як учасники ринку оцінюють законодавчі ініціативи і як вони бачать майбутнє галузі.

Коротко. Під час заходу відбудеться підписання Кодексу професійної етики щодо врегулювання простроченої заборгованості членами Всеукраїнської асоціації фінансових компаній.

Як повідомляють організатори, доброчесні гравці мікрофінансового ринку готові взяти на себе додаткову відповідальність перед клієнтами, не чекаючи законодавчого унормування вимог діяльності.

Підсумкові матеріали:

Фінансові компанії торік видали кредитів на 70 млрд грн - Нацкомфінпослуг

Обсяги виданих кредитів фінансовими компаніями, за попередніми даними, у 2019 році становили майже 70 млрд грн, із яких левова частина - це онлайн-кредитування.

Про це під час круглого столу в Укрінформі на тему: "Чи зупинять зміни законодавства розвиток мікрокредитування в Україні?" сказав член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов.

"Темпи зростання кредитування фінансових компаній є досить динамічними. Прогнозні показники 2019 року показують, що обсяги виданих кредитів сягають майже 70 млрд грн, з яких левова частина - це онлайн-кредитування. Лише кредитів онлайн укладено біля 10 млн на загальну суму близько 40 млрд грн", - сказав Залєтов.

Він зазначив, що такі темпи зростання кредитування фінансових компаній пов'язані зі споживчими настроями населення та можливістю отримати гроші протягом одного дня.

Залєтов зазначив, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг торік отримала 19 тисяч скарг від населення на роботу фінансових компаній.

Як повідомляв Укрінформ, 12 вересня 2019 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг» (№1069-2), метою якого є скорочення кількості регуляторних та контролюючих органів на ринках небанківських фінансових послуг шляхом розподілу функцій Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, між іншими органами, що здійснюють державне регулювання ринків фінансових послуг.

Згідно із законом, із 1 липня 2020 року Національний банк стане регулятором страхових, лізингових, фінансових компаній, кредитних спілок, ломбардів та бюро кредитних історій.

Національний банк до 28 лютого 2020 року збиратиме актуальну інформацію про небанківські фінансові установи (НФУ) для реєстрації на вебпорталі. З 1 березня 2020 року зареєстровані компанії зможуть у тестовому режимі подати звітність до Національного банку. Починаючи з 1 липня 2020 року, НФУ подаватимуть звітність лише до Національного банку через вебпортал відповідно до вказаного реєстру звітних показників, у тому числі звітність за ІІ квартал 2020 року.

МФО підписали Кодекс професійної етики

Мікрофінансові організації - учасники ринку мікрокредитування - підписали Кодекс професійної етики щодо врегулювання простроченої заборгованості.

Підписання відбулося в Укрінформі під час круглого столу "Чи зупинять зміни законодавства розвиток мікрокредитування в Україні?".

"Доброчесні гравці мікрофінансового ринку готові взяти на себе додаткову відповідальність перед клієнтами, не чекаючи законодавчого унормування вимог діяльності", - заявила голова правління Всеукраїнської асоціації фінансових компаній (ВАФК) Анна Замазєєва перед підписанням документа.

За її словами, необхідність створення Кодексу зумовлена низкою ускладнень, з якими стикаються як компанії, що видають позики, так і позичальники під час врегулювання спорів щодо стягнення простроченої заборгованості.

"Кодекс покликаний відновити довіру споживача до ринку мікрофінансових послуг. Дбаючи про безпеку та спокій споживача, ми беремо на себе обов'язок у будь-якому випадку ставитися до нього з усією повагою та вирішувати спори виключно у традиціях ділової етики. Документ спрямований на те, щоб підтримувати на ринку високі стандарти ринкової поведінки, які дозволять мікрофінансовим компаніям коректно працювати з тими споживачами, які не повертають кредити, допомагаючи їм виходити із складних ситуацій і обставин", - зазначила Замазєєва.

Загалом Кодекс підписали 24 члени Всеукраїнської асоціації фінансових компаній. Згідно з Кодексом, у структурі ВАФК буде створена комісія, що відстежуватиме виконання учасниками ринку його норм.

Один із підписантів Кодексу генеральний директор компанії "DINERO" Ілля Веселий зазначив: "Таким чином, ми виступаємо за адаптацію європейської моделі фінансових установ в Україні, за втілення найбільш оптимальних методів ринкового регулювання, за конкурентний ринок, де нежиттєздатні через свою дорожнечу компанії і продукти не матимуть шансів на виживання, а також за баланс інтересів кредиторів та споживачів".

За його словами, компанія активно працює над втіленням проєктів фінансової інклюзії та фінансової грамотності задля зменшення наявної соціальної напруги навколо послуг онлайн-кредитування. "Ми будемо робити все, аби навчати своїх клієнтів цивілізованому користуванню фінансовими послугами, щоб потім мати можливість працювати з якісним споживачем фінпослуг", - сказав Веселий.

За даними Нацкомфінпослуг, ринок мікрокредитування в Україні динамічно зростає кілька років поспіль. У ІІІ кварталі 2019 року порівняно з аналогічним періодом минулого року приріст обсягів кредитування становив 57%.

На сьогодні обсяги виданих мікрокредитів в Україні сягають майже 40 млрд грн, а кількість онлайн-угод становить уже 10 млн.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-