Свобода, рівність, гідні умови. Які можливості українцям надає законопроєкт “Про працю”?

Свобода, рівність, гідні умови. Які можливості українцям надає законопроєкт “Про працю”?

Укрінформ
14 січня, 14:30 - Медіа-захід у форматі мосту із регіонами, присвячений проєкту закону “Про працю” №2708 

Організатор: Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Спікери: Тимофій Милованов - міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України; Юлія Свириденко - заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України; Галина Третьякова - голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

До участі запрошений: Василь Костриця - консультант Державного центру зайнятості, національний координатор Міжнародної організації праці (1996–2013).

Коротко. Проєкт закону “Про працю” (№2708), розроблений як частина ширшої реформи ринку праці, законопроєкт покликаний осучаснити трудові відносини та водночас реально захистити  права працівників. 

Довідково. Коротко про законопроєкт на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України: http://labor.me.gov.ua/

Текст законопроєкту на сайті Верховної Ради України (офіційне опублікування): http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67833

Увага! Вхід лише за попередньою акредитацією та за редакційними посвідченнями. Для підтвердження вашої акредитації очікуйте електронний лист від організаторів - Пресслужби Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Підсумкові матеріали:

Милованов просить суспільство дозволити платити високі зарплати на державній службі

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов просить суспільство дозволити уряду платити міністрам та їхнім заступникам високі заробітні плати, щоб наймати на роботу професіоналів.

Про це він сказав під час медіа-заходу у форматі мосту із регіонами, присвяченого проєкту закону “Про працю” №2708, що проходить в Укрінформі.

“Я просив би, щоб мої заступники продовжували отримувати високу зарплату. Тому що в них є сім’ї, в них є діти, в них є ринок. І коли підуть мої заступники, які є, я впевнений, чесні професіонали, то я не зможу робити ніяких покращень для України в економіці. Тому я дуже звертаюся до суспільства дозволити нам платити високі зарплати на державній службі. Це важливо для розвитку України”, - сказав Милованов.

За його словами, “якщо ми хочемо, щоб у нас були компетентні лідери в країні, компетентні держслужбовці, ми маємо їм платити трошки нижче ринкової зарплати”.

“Чому суспільство проти високих зарплат? Тому що середня зарплата в Україні 10 тисяч гривень, 12 тисяч гривень. На певний підприємствах України, можливо, на професійних , - 17-20 тис грн. Звичайно, при таких умовах політично не можна платити зарплати 100 тис. грн чи 200 тис. грн. Але поки ми не будемо платити такі високі зарплати, ми не зможемо мати професіоналів у державі і держава не буде розвиватися. Тут суспільству вирішувати: чи певна несправедливість на період розвитку держави, чи справедливість, але уповільнення і відтермінування розвитку держави. Я би хотів жити в країні, де на сьогоднішній час середня зарплата має бути не 10 тисяч, а 30-40 тисяч гривень”, - сказав міністр.

Він попросив суспільство підтримати можливість уряду наймати на роботу професіоналів із ринку праці.

“На зарплату 18 тис грн чи 12 тис грн я не можу взяти людину, яка буде перевіряти фінансові плани державних підприємств, на яких крадуть мільйони доларів. Мені потрібні професіонали. Я прошу дозволити суспільству підняти зарплати державним службовцям, не собі, а державним службовцям”, - сказав він.

Водночас на уточнення, чи задоволений Милованов своєю зарплатою, відповів: “Моя зарплата не має сенсу. Моя зарплата є в декларації. За минулий рік вона була 8 млн грн як професора: частина - з українських університетів, частина — з американських університетів. Це те, що хороші професори мають заробляти в Україні”.

Він наголосив, що будь-яка зарплата на посаді міністра, не буде для нього суттєвою, “тому що нащо така велика зарплата?”.

“Я не витрачаю гроші. Я мало витрачаю гроші. Я по суті їм в їдальні та їжджу на “убері”, на машині міністерства. Я відкладаю гроші на пенсію та на дітей, щоб я не переймався, що коли мені треба буде в лікарню, щоб я міг дозволити якісних лікарів. І це є інша проблема, - немає пенсійної реформи. Високі зарплати потрібні всім не для того, щоб витратити, а для того, щоб забезпечити своє майбутнє”, - наголосив Милованов.

Як повідомляв Укрінформ, Федерація профспілок України виступила проти внесеного Кабінетом міністрів до Верховної Ради законопроєкту “Про працю” та анонсувала протестні акції.

28 грудня 2019 року Кабінет міністрів вніс до парламенту законопроєкт “Про працю”. Документ №2708 передбачає п'ять ключових нововведень: збереження та розширення соціальних прав працівників; збільшення кількості легальних робочих місць; рівні можливості для чоловіків і жінок у сфері праці; підвищення доходів працівників по всій Україні; гармонізацію українського законодавства з європейським.

Профільний комітет у середу вирішить, чи включати законопроєкт “Про працю” в порядок денний Ради - Третьякова

Комітет Верховної Ради на своєму засіданні в середу, 15 січня, розгляне питання щодо включення законопроєкту “Про працю” до порядку денного парламенту.

Про це сказала голова Комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, народний депутат від партії “Слуга народу” Галина Третьякова під час медіазаходу у форматі мосту із регіонами, присвячений проєкту закону “Про працю” №2708, що проходить в Укрінформі.

“Приходьте на засідання комітету, цей законопроєкт буде розглядатися завтра, як питання, включати його чи ні до порядку денного Верховної Ради”, - сказала Третьякова.

Вона вважає, що законопроєкт про працю - “це історичний шанс для України зробити економічний прорив”.

“У мене велике прохання до всієї української нації - дозвольте Кабінету міністрів України, Верховній Раді створити прецедент і показати, що нові відносини можуть приносити економічний прорив. Якщо не вийде - беру на себе також зобов’язання, що ми будемо повертатися до тих радянських, соціалістичних пільг, які були”, - заявила народний депутат.

Як повідомляв Укрінформ, урядовий законопроєкт №2708 “Про працю” зареєстрований у Верховній Раді 28 грудня 2019 року. Він складається з 98 статей і 10 розділів.

Законопроєкт передбачає п'ять ключових нововведень: збереження та розширення соціальних прав працівників; збільшення кількості легальних робочих місць; рівні можливості для чоловіків і жінок у сфері праці; підвищення доходів працівників по всій Україні; гармонізація українського законодавства з європейським.

За бажанням працівника роботодавці мають заповнювати трудові книжки - Милованов

Трудові книжки не скасовуються, і працівник, в якого є паперова трудова книжка, матиме право вимагати в роботодавця продовжувати її заповнювати.

Про це сказав міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов під час медіазаходу у форматі мосту із регіонами, присвяченого проєкту закону “Про працю” №2708, що проходить в Укрінформі.

“Трудова книжка, яка є, залишається як механізм, за бажанням працівника. Якщо в працівника є трудова книжка, він може продовжувати вимагати, щоб її вели, щоб туди ставили записи, і вона є документом, який підтверджує стаж і все, що відбулося в трудовій історії людини. Тобто, вони не відміняються, тільки додається реєстр, за бажанням тих, хто не хоче мати паперову трудову книжку”, - сказав Милованов.

Він наголосив, що “держава бере на себе зобов’язання вести реєстр, який є вже 20 років”.

“Держава каже, що дані з цього реєстру буде використовувати для того, щоб гарантувати стаж для пенсії, захист прав, тощо... Не хочете мати трудову книжку, не хочете забирати її у директора, бо він від вас щось хоче - не забирайте, у вас є довідка з реєстру”, - зауважив міністр.

Водночас заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Юлія Свириденко наголосила, що той факт, що трудові книжки переводяться в електронну форму, їх не скасовує.

Як повідомлялося, наприкінці грудня минулого року міністр соціальної політики Юлія Соколовська повідомила, що Кабінет міністрів підтримав ініціативу про впровадження електронних трудових книжок.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-