Проблематика протидії торгівлі людьми та надання комплексної допомоги громадянам України, які перебували у полоні в ОРДЛО

Проблематика протидії торгівлі людьми та надання комплексної допомоги громадянам України, які перебували у полоні в ОРДЛО

Укрінформ
10 січня, 10:00 - Пресбрифінг, присвячений питанню протидії торгівлі людьми

Організатор: Міністерство соціальної політики України.

Спікер: Сергій Ніжинський - заступник міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції.

Коротко. Мета брифінгу - привернути увагу суспільства до протидії торгівлі людьми та закликати громадян, які перебували в полоні та були звільнені, звернутися до місцевих державних адміністрацій щодо отримання соціальної допомоги від держави, зокрема встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

Про механізми отримання соціальної та інших видів допомог від держави керівництво Мінсоцполітики поінформує під час брифінгу.

Довідково. Завдячуючи Президенту України Володимиру Зеленському, 29 грудня 2019 року  звільнено з полону 76 українців, які з 2015 року утримувалися на території окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), зокрема 12 військовослужбовців та 64 цивільних громадян.

Зважаючи на те, що Міністерство соціальної політики є національним координатором у сфері протидії торгівлі людьми, доля громадян України та їх подальша реабілітація та реінтеграція у суспільство є одним із ключових завдань у реалізації державної політики у даному напрямку.

Підсумкові матеріали:

З 2012 року статус осіб, які постраждали від торгівлі людьми, встановлено 878 громадянам — заступник міністра

Упродовж 2012-2019 років Міністерство соціальної політики України встановило статус осіб, постраждалих від торгівлі людьми, 878 громадянам.

Про це сказав заступник міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Сергій Ніжинський на пресбрифінгу в Укрінформі.

“Із 2012 року по 2019 включно міністерство встановило зазначений статус 878 громадянам. З них 871 громадянин України і 7 іноземців, які отримали відповідну допомогу від держави”, - сказав Ніжинський.

Він зауважив, що впродовж зазначеного періоду 457 громадян постраждали від трудової експлуатації, 224 - від сексуальної, 57 осіб залучено до жебракування, а 9 - постраждали від змішаної експлуатації.

Окрім того, за його словами, встановлено, що 14 дітей було продано третім особам, а одна особа постраждала від сурогатного материнства.

Водночас Ніжинський зауважив, що за вказаний період зафіксована і "достатня кількість відмов" у зверненні для отримання статусу осіб, котрі постраждали від торгівлі людьми.

Згідно з інформацією, наданою журналістам, впродовж 2012-2019 років зафіксовано 247 відмов у наданні статусу осіб, що постраждали від торгівлі людьми.

“Є різні причини та підстави відмов комісією. Перше - це неправдива інформація, друге - надання неточних даних, на жаль, з вини не тільки самих фізичних осіб чи їхніх законних представників, а і від органів державної влади, управління соцзахисту, які чи не додали якусь інформацію, чи невірно вказали, і комісія не може встановити по тим фактам, які є, цей статус”, - пояснив Ніжинський.

Він нагадав, що людина, котра отримала відмову в отриманні статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, може повторно звернутися за отриманням такого статусу, якщо в неї є нововиявлені обставини чи додаткова інформація для розгляду.

Ніжинський пояснив, що статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, передбачає отримання медичної, психологічної, юридичної допомоги і допомоги у працевлаштуванні.

РФ лідирує у списку країн, де експлуатують громадян України — заступник міністра

У списку країн експлуатації громадян України першість належить Російській Федерації.

Про це сказав заступник міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Сергій Ніжинський на пресбрифінгу в Укрінформі.

“На сьогоднішній день основною країною експлуатації громадян (України — ред.) залишається Російська Федерація. На жаль, продовжується тенденція використання українців і всередині країни”, - сказав Ніжинський.

Він додав, що “більше 240 осіб тільки за останній рік було завербовано і експлуатовано Російською Федерацією, тому ця країна є на першому місці по експлуатації”.

Ніжинський зауважив, що в числі ТОП-10 країн по експлуатації громадян України також Об’єднані Арабські Емірати, Чеська Республіка, Словенія, Казахстан, Німеччина, Польща, Туреччина.

“Як бачите, це ті країни, де концентрується велика кількість українських громадян. Це ті країни, куди багато громадян України від'їжджають на заробітки, або втягнуті в нелегальні міграційні процеси через посередницьке працевлаштування за кордоном, і , на жаль, стають постраждалими вже постфактум”, - додав заступник міністра.

Як повідомляв Укрінформ, впродовж 2012-2019 років Міністерство соціальної політики України встановило статус осіб, постраждалих від торгівлі людьми, 878 громадянам.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-