Конвенція ООН про ліквідацію дискримінації щодо жінок: історія, структура та загальні принципи

Конвенція ООН про ліквідацію дискримінації щодо жінок: історія, структура та загальні принципи

Укрінформ
18 грудня, 9:30 - Історія, структура та загальні принципи Конвенції ООН про ліквідацію дискримінації щодо жінок. Стаття 1 «Дискримінація жінок» 

Організатор: Апарат Урядового уповноваженого з питань ґендерної політики.

Учасники: Катерина Левченко - Урядова уповноважена з питань ґендерної політики; Микола Білоус - заступник голови Державного комітету з питань телебачення та радіомовлення України; Ольга Аксьонова - радниця віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції; Олена Суслова - голова Інформаційного консультативного жіночого центру; Людмила Порохняк-Гановська - голова Національної ради жінок України; Елла Ламах - голова ГО «Центр «Розвиток демократії», радниця голови Державного комітету з питань телебачення та радіомовлення України з ґендерних питань; Олена Уварова - стипендіатка програми Фулбрайт, Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого (скайп); Марина Легенька - адвокатеса, директорка ГО «Ла Страда – Україна» з правових питань (скайп); Оксана Гузь - адвокатка, старша партнерка Адвокатського об'єднання «ПРОВЕ»; Тетяна Фулей  - представниця Національної школи суддів; Ярослава Сочка – МЗС.

Довідково. 18 грудня 2019 року виповнюється 40 років з дня ухвалення Генеральною Асамблеєю ООН Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок (CEDAW).

Підсумкові матеріали:

В Україні дано старт дискусіям щодо Конвенції ООН - Катерина Левченко

В Україні стартують експертні дискусії щодо статей Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок у день 40-річчя від дня її ухвалення Генеральною Асамблеєю ООН.

На цьому наголосила урядова уповноважена з питань ґендерної політики Катерина Левченко під час експертних читань в Укрінформі, присвячених Конвенції ООН.

“18 грудня ми відзначаємо 40-річчя Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, до якої Україна приєдналася 1980 року. Це дуже важлива Конвенція, яка впливає на наше життя, на стан державної політики, на законодавство, яке є в сфері забезпечення прав жінок і гендерної рівності. І, підкреслюючи вагомість цієї Конвенції, ми започатковуємо проведення експертних тематичних дискусій, присвячених цій Конвенції ООН”, - сказала Левченко.

Вона зазначила, що в документі вперше на міжнародному рівні наголошувалось на відповідальності урядів за дискримінацію як в суспільній, так і в приватній сфері, вперше було дано визначення, що є дискримінація.

“І цей глибокий документ не можна осягнути протягом одного дня або одного заходу. Він, з одного боку, ніби детально досліджений, але є ще дуже багато прогалин. І саме тому ми розпочинаємо тематичні читання. На сьогодні маємо план близько 20-ти тематичних читань по всіх статтях Конвенції, тому що вони потребують осмислення, а потім, може, і практичних дій не тільки по їх втіленню, а й по формулюванню в офіційному тексті українського перекладу”, - підкреслила урядова уповноважена, додавши, що наступні дві дискусії планується провести в січні 2020 року.

У свою чергу голова Національної ради жінок України Людмила Порохняк-Гановська зазначила, що за 40 років було прийнято багато документів, які в основі мали Конвенцію про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок.

“Виходячи з цього, ми шукаємо жінок, які є дискриміновані. Бо зараз існує дискримінація жінок у професіях, зокрема медичної сестри, що є абсолютно дискримінована по багатьох показниках, найперше щодо платні, можливості кар’єрного росту. Є дуже багато таких професій, і ми повинні шукати ті групи жінок, які підлягають такій дискримінації, і намагатися це виводити на поверхню”, - сказала Порохняк-Гановська.

Але, за її словами, якщо щодо доступу до влади вже щось робиться, то в доступі до охорони здоров’я є речі, які залишаються в тіні.

“У нас залишаються такі приховані речі, як те, що жінки малих сіл не мають пішого доступу до охорони здоров’я. В малих селах практично 10-20-30 кілометрів до найближчої амбулаторії сімейної медицини, де можуть надати допомогу. І жінки, особливо старшого віку, не мають навіть відваги користуватися сучасними комунікаційними засобами”, - зазначила вона.

Водночас заступник голови Держкомтелерадіо України Микола Білоус поінформував, що комітет готовий надавати допомогу в проведенні дискусій і актуалізації проблем, пов’язаних з дискримінацією жінок і гендерною рівністю.

“Якщо ми разом з вами не передамо ці знання і не переконаємо, що про це треба писати, то це буде робота в замкненому середовищі. Ми хочемо створити майданчики у вигляді круглих столів, дискусій для того, щоб журналісти писали про цю проблематику. І надзавдання — це формування пулу лояльних журналістів, людей, які б розуміли ці проблеми. Тобто ми хочемо допомогти журналістам перекласти це на мову публікацій, телевізійних і радійних виступів. І тоді буде результат”, - підкреслив Білоус.

Як зазначалося, партнерами в читаннях щодо Конвенції ООН, ініційованих урядовою уповноваженою та Апаратом урядової уповноваженої з питань гендерної політики, є Держкомтелерадіо України, Укрінформ, Укртелерадіоінститут, громадські організації - Інформаційний консультативний жіночий центр, Національна рада жінок України, Національна платформа НУО “Рівні права та можливості”.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-