Війна, мир, Північний потік та Нормандія: підбиття підсумків 2019 року

Війна, мир, Північний потік та Нормандія: підбиття підсумків 2019 року

Укрінформ
13 грудня, 13:30  - Війна, мир, Північний потік та Нормандія. Виклики України у 2019 році – тенденції та прогнози на 2020 рік

Організатори: Благодійний Фонд «Акцент»; Громадська ініціатива «Бурштиновий шлях».

До участі запрошені: Михайло Гончар - президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ»; Ігор Попов - народний депутат VIІІ скликання; Микола Давидюк - політолог, координатор «Форуму нових політичних лідерів 2019»; Олександр Болькін - співзасновник товариства «Ідель-Урал»; Петро Охотін - політичний консультант; Костянтин Машовець - військовий експерт; Дмитро Левусь - співкоординатор ГІ «Бурштиновий шлях», директор ЦСД «Український меридіан», модератор; Олег Лісний - виконавчий директор БФ «Акцент», модератор; Олег Шро - політемігрант із РФ, редактор сайту «Політ UA».

Коротко. Учасники заходу підіб’ють підсумки року для України, як їй вдавалося реагувати на виклики та протистояти загрозам національної безпеки, пов’язаними, у першу чергу, з продовженням агресії РФ. Зокрема, йтиметься про масовані інформаційні кампанії Кремля, які приховують російську відповідальність за знищення МН-17, висувають хибні звинувачення Україні у сфері етнічної політики з трибуни ООН тощо.

Як зазначають організатори, особливо важливим стає вирахування подальших тенденцій для безпеки України, вироблення прогнозів та розробка рекомендацій та сценаріїв для експертного середовища та української влади.

Додаткова інформація за тел.: (050) 385 16 03 (Дмитро Левусь).

Підсумкові матеріали:

Говорити про прямий імпорт російського газу можна лише після звільнення окупованих територій України - Гончар

Розгляд питання поновлення прямого імпорту російського газу до України може розпочатись лише після того, як РФ звільнить окуповані території Криму та Донбасу.

Таку думку висловив президент “Центру глобалістики “Стратегія ХХІ” Михайло Гончар під час круглого столу "Війна, мир, Північний потік та Нормандія" в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Те, що відбулось у Парижі, я розглядаю як спробу Росії, і небезуспішну, відновити політичний каркас над газовими перемовинами. Більше того - нав'язати розгляд питання поновлення прямого імпорту газу. Що, на мій погляд, є неприпустимим поза всілякими економічними резонами, оскільки ми виходимо з того, що будь-які прямі відносини можуть мати місце тільки після того, як Росія залишить окуповані території України", - заявив він.

Гончар зауважив, що до того вести мову про будь-яке поновлення, "навіть якщо мова йде реально про газ зі знижкою", не варто.

"Паризька зустріч підвела риску під етапом дегазації зовнішньої політики України, який настав, можна вважати, 25 листопада 2015 року, коли був припинений прямий імпорт газу з Росії. І почався період регазифікації, точніше, спроба. Поки що вона на цьому етапі виявилась вдалою для російської сторони, оскільки в цей чотиристоронній формат вдалось вмонтувати переговори з газових питань", - зазначив експерт.

Він також додав, що зустріч щодо газового питання відбулась у двосторонньому форматі в рамках чотиристоронньої зустрічі, хоча Росія прагнула винести газове питання на чотиристоронній формат.

Як повідомляв Укрінформ, 9 грудня у Парижі відбулася зустріч лідерів України, Німеччини, Францій та Росії. Саміт нормандської четвірки відбувся вперше за три роки. Перед ним Президент Володимир Зеленський провів двосторонні переговори з лідерами Франції та ФРН, а в перерві — з президентом РФ. 

Політичний експерт радить своїм колегам наступного року зосередитися на співпраці з Україною та загрозах РФ

Політичний експертний пул на початку наступного року має сконцентруватися над вирішенням двох основних питань — щодо користі від співпраці з Україною іншим країнами та щодо загроз від Росії.

Про це заявив політичний консультант Петро Охотін під час круглого столу на тему: «Війна, мир, Північний потік та Нормандія. Виклики України у 2019 році – тенденції та прогнози на 2020 рік» в Укрінформі.

“На мою думку, нам, як експертному пулу, на початку наступного року якомога швидше потрібно визначити відповіді на два основні питання: по-перше, яка користь для інших країн від партнерства з Україною”, - сказав він, додавши, що мається на увазі співпраця маркетингова, а не політична.

Крім того, другим питання для експертного середовища Охотін визначив загрози від Росії.

Також політичний консультант радить сконцентруватися на “таких акцентах, як коаліція, коаліція не тільки з офіційними урядами тих країн, яких ми бачимо партнерами, але і з так званими контрелітами й опозиціями, тому що бачимо, картина світу дуже швидко змінюється”.

Важливою темою, за його словами, має лишитися і диверсифікація української енергетики.

Водночас Охотін підкреслив, що протягом цього року Росія вела активну роботу в міжнародному, політичному, ідеологічному, військовому та економічному напрямках.

“Росія активно зараз пожинає плоди тих насіннячок, які заклала ще років чотири тому”, - переконаний експерт.

Будь-які переговори з ворогом приречені на поразку — експерт

Співзасновник товариства “Ідель-Урал” Олександр Болькін вважає, що будь-які переговори з ворогом приречені на поразку і вірити в них не можна.

Про це він сказав на круглому столі “Війна, мир, Північний потік та Нормандія. Виклики України у 2019 році – тенденції та прогнози на 2020 рік” в Укрінформі, організованому Благодійним фондом "Акцент" та Громадською ініціативою "Бурштиновий шлях".

“Мене на сьогодні дуже турбує той нездоровий ажіотаж в країні, коли дуже багато людей вирішили: “Все, ми почали домовлятися”. Насправді, будь-які переговори з агресором, ворогом приречені на поразку. Це стосується так само і нас. Іде остання фаза розпаду Російської імперії. І всі ці бойові дії, втрати людські і фінансові робилися не для того, щоб сісти навпроти симпатичного хлопця і сказати: “Давайте все завершимо”. Тому не можна вірити нічому”, - вважає Болькін.

За його словами перевага і водночас біда українського суспільства в його шляхетності.

“У чому і біда, і перевага українського суспільства - це шляхетні люди, але вони цю шляхетність приписують ворогу. А цього робити ніяк не можна. На мою думку, те, що сталося при зустрічі двох президентів, - це велика поразка України, тому що, наприклад, я як військовий не знаю, що мені думати про ворога, коли наші президенти ручкаються”, - звернув увагу Болькін.

Він зауважив, що наразі ситуація в російській державі гірша, ніж ситуація в Україні, “і теоретично нам просто треба було почекати, коли труп ворога пропливе по річці, бо з того, що ми знаємо від інформаторів, з джерел із РФ, там ситуація дуже погана”.

“На сьогодні я не можу зробити ніяких прогнозів, тому що не розумію, що може статися. Не зовсім зрозуміло, що сталося насправді при зустрічі президентів, хоча деякі моменти говорять, що якась домовленість є ще крім того, що було опубліковано”, - сказав експерт.

Як повідомляв Укрінформ, 9 грудня у Парижі відбувся саміт за участю лідерів Франції, України, Німеччини та Росії. Перед ним Президент Зеленський провів двосторонні переговори з лідерами Франції та ФРН, а в перерві — з президентом РФ

Наступного року Україна має прагнути зробити утримання окупованого Криму для Росії "більш токсичним і важким"- політолог

У наступному році Україна має підготувати принаймі медійну формулу, яка зробить утримання окупованої території Криму для Російської Федерації "більш токсичним і важким".

Про це заявив політолог Микола Давидюк під час круглого столу на тему: "Війна, мир, Північний потік та Нормандія. Виклики України у 2019 році – тенденції та прогнози на 2020 рік" в Укрінформі.

"Із знакових точок. Перше - це місцеві вибори по всій території Україні. І під знаком питання - чи будуть проведені вибори на території ОРДЛО. Друге - яку формулу Україна, як мінімум хоча б медійно, придумає щодо території Криму. Тобто, ( потрібно - ред.) сказати, що ми там не можемо провести вибори, але як так сказати, щоб почув весь світ, як поставити Росію в незручне становище для того, щоб зробити утримання Криму для них більш токсичним і важким", - заявив Давидюк.

Він зазначив, що два найбільших вектори, в яких буде розвиватись країна у наступному році - це політика та енергетика.

Крім того, політолог припустив ймовірність проведення у 2020 році парламентських виборів, а також відставку Кабміну у нинішньому складі.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-