Захист від насильства та домагань на роботі: національна практика й міжнародні стандарти

Захист від насильства та домагань на роботі: національна практика й міжнародні стандарти

Укрінформ
9 грудня, 15:30 - Захист від насильства та домагань на роботі: національна практика й міжнародні стандарти

Організатор: Конфедерації вільних профспілок України.

Учасники: Михайло Волинець - народний депутат, голова Конфедерації вільних профспілок України; Маріко Оучі - старша спеціалістка з питань умов праці/ґендерної рівності Групи технічної підтримки з питань гідної праці Бюро МОП для країн Центральної та Східної Європи (Будапешт); Наталія Левицька - заступниця голови Конфедерації вільних профспілок України; Галина Савостянова - голова первинної профспілкової організації Незалежної профспілки гірників України "Добропільського енергопідприємства".

Коротко. Учасники пресконференції розкажуть про ситуацію з дотриманням трудових прав та наскільки актуальною для України є проблема насильства й домагань у світі праці.

Представники Конфедерації вільних профспілок України нададуть оцінку національним механізмам захисту працівниць та працівників у світі праці. На конкретних прикладах жінок з різних галузей та регіонів проілюструють, у якій формі може проявлятися насильство на робочих місцях, та як від нього оборонятися.

Крім того,вони представлять нову Конвенцію Міжнародної організації праці №190 щодо викорінення насильства та домагань у сфері праці та супровідну Рекомендацію 206.

Захід з нагоди всесвітньої акції «16 днів активізму проти ґендерно обумовленого насильства» та Міжнародного дня прав людини .

Додаткова інформація за тел.: 044-287-64- 57, e-mail: izdat.co@gmail.com

Підсумкові матеріали:

КВПУ закликає владу посилити захист працівників від різних форм насильства

Конфедерація вільних профспілок України (КВПУ) закликає владу посилити захист працівників від різних форм насильства і ратифікувати Конвенцію Міжнародної організації праці №190 щодо викорінення насильства та домагань у сфері праці та супровідну рекомендацію № 206.

Про це під час пресконференції в Укрінформі заявила заступник голови Конфедерації вільних профспілок України Наталія Левицька.

“У цьому році відбулася головна подія ювілейної, сотої сесії Міжнародної організації праці, де був ухвалений новий міжнародний стандарт — Конвенція № 190 та рекомендація 206- про викорінення насилля та домагання у сфері праці. Цей новий стандарт повинен захищати працівників, і ми почали кампанію за його ратифікацію”, - сказала Левицька.

За словами старшого спеціаліста з питань умов праці/ґендерної рівності Групи технічної підтримки з питань гідної праці Бюро МОП для країн Центральної та Східної Європи (Будапешт) Маріко Оучі, ухвалення цієї Конвенції і рекомендації було важливим кроком.

“Така програма викорінення домагань на роботі була в минулому, є і наразі. Але в минулому в нас не було такого цілісного підходу щодо того, щоб охопити всі питання, пов'язані з насильством і домаганням у сфері праці”, - уточнила Оучі.

Вона поінформувала, що ця конвенція заточена на перспективу і, зокрема, враховує змінний характер праці.

“Така конвенція враховує і гендерні аспекти, і статеві зазіхання, але вона не обмежується тільки гендерними аспектами домагань і насильства. Вона також розглядає і охоплює більш широку добірку напрямів, де можуть бути прояви насильства на роботі — скажімо, моральний тиск на робочому місці”, - уточнила Оучі.

Вона висловила переконання, що Україні треба ратифікувати Конвенцію. Ці нові міжнародні стандарти мають широку сферу охоплення, надають механізми захисту працівників і працівниць.

Сфера дії Конвенції МОП № 190 поширюється безпосередньо на місце роботи (а також в громадських місцях і в приватних приміщеннях, коли вони є місцем роботи), на місця отримання зарплат, для перерви на відпочинок або приймання їжі, на санітарно-побутові приміщення, роздягальні, на житлові приміщення, що надаються роботодавцем.

Окрім того, відповідно до її положень, працівники повинні бути захищеними від насильства та домагань під час відрядження, поїздок, у тому числі - на роботу та додому, під час професійної підготовки, заходів або соціальної діяльності, під час комунікацій, пов'язаних з трудовою діяльністю.

Ці стандарти покликані захищати: найманих працівників за визначенням національних законодавства і практик; зайнятих осіб безвідносно до їхнього договірного статусу; осіб, що проходять професійну підготовку, включаючи стажистів і учнів; працівників, трудові відносини яких були припинені; волонтерів; осіб, що шукають роботу і претендентів на зайняття вакантних посад; осіб, які здійснюють владні функції, які виконують обов'язки і несуть відповідальність роботодавця.

Левицька додала, що конвенції МОП — це ті мінімальні міжнародні трудові гарантії і стандарти, “нижче яких ми не повинні опускатися”.

“Тому зараз ми повинні зробити все можливе для захисту прав працівників і для того, щоб просувати міжнародні стандарти в нашій країні, бо це дуже важливо”, - додала заступник голови КВПУ.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-