Україна – НАТО. Підсумки року: перспективи та очікування

Україна – НАТО. Підсумки року: перспективи та очікування

Укрінформ
3 грудня, 14:00 - Україна – НАТО. Підсумки року: перспективи та очікування

Організатори: Укрінформ;  Громадська ліга “Україна-НАТО”.

Учасники: Барбора Маронкова – директор Центру інформації та документації НАТО в Україні; Сергій Джердж – к.п.н., голова Громадської ліги “Україна – НАТО”; Ігор Козій – військовий експерт, Інститут євроатлантичного співробітництва; Володимир Цибульник – колишній тимчасовий повірений у справах України у Боснії та Герцеговині (2017-2018); Ольга Гресько – к.п.н., доцент кафедри телебачення та радіомовлення Інституту журналістики Київського національного університету імені Т.Г. Шевченка; Оксана Григор’єва – к.ф-м.н., заступник голови Громадської ліги “Україна – НАТО”; Наталія Свідерська – президент ГО “Всеукраїнська Демократична дія”; Віктор Топальський – к.і.н., начальник науково-дослідної лабораторії Науково-дослідного центру гуманітарних проблем Збройних сил України; Олег Джолос – канд. соц.ком., доцент кафедри телебачення і радіомовлення Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка; Сергій Пархоменко – директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. Олександра Ніконорова, головний редактор газети «Говорить Донбас»; Олександра Ніконорова - головний редактор газети «Говорить Донбас»; Георгій Філіпчук – академік НАПНУ, народний депутат України попередніх скликань; Олег Кокошинський – заступник голови Громадської ліги "Україна-НАТО"; Павло Лакійчук – ГО Центр глобалістики «Стратегія ХХІ»; Любов Глєбова – ГО «Центр міжнародної безпеки та стратегічних студій»; Павло Жовніренко – ГО «Центр стратегічних досліджень»; Ярослав Матійчик – Група стратегічних і безпекових студій; Олександр Бірченко – Атлантична панорама; Богдан Червак – перший заступник голови Держкомтелерадіо України; Володимир Кашлюк – полковник Головного Управління морально-психологічного забезпечення ГШ Збройних Сил України; Сергій Янчук – Громадська ліга "Україна – НАТО".

Підсумкові матеріали:

У штаб-квартирі НАТО відбудуться засідання робочих груп в рамках співпраці Україна-НАТО

У Брюсселі в штаб-квартирі НАТО наступного тижня відбудеться низка засідань робочих груп в рамках співпраці Україна-НАТО.

Про це під час круглого столу в Укрінформі на тему: "Україна - НАТО. Підсумки року: перспективи та очікування" повідомила директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Барбора Маронкова.

“Ми завершуємо роботу з підготовки річної програми співпраці Україна-НАТО на 2020 рік, яку з доповненнями у Брюсселі представить пан Кулеба (віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба - ред.). І наступного тижня - схоже, що це буде цілий тиждень України в НАТО, - буде перша зустріч спільної робочої групи з військових питань у штаб квартирі НАТО, інша зустріч - це спільна робоча група з економічних питань”, - заявила Маронкова, додавши, що також запланована жіноча панель стосовно питань в гуманітарній сфері.

Під час виступу директор центру повідомила, що в Україні нині працюють 10 трастових фондів, де залучено понад 40 млн євро. Крім того, Україна додатково отримує потужну фінансову допомогу в рамках двосторонніх контактів між Україною та країнами-членами НАТО.

“Ми працюємо по професійному розвитку держслужбовців, розвитку доброчесності, також є двосторонні контакти між Україною та країнами-членами НАТО, в результаті чого Україна отримує мільярди доларів допомоги. Зрозуміло, що нам, як організації, хотілося б з'ясувати і перевірити ту допомогу, яка надходить в Україну, і визначити, хто конкретно і що надає, щоб це відповідало цілям України”, - зазначила Маренкова.

Стосовно викликів на наступний рік представник Альянсу окреслила кілька напрямків, за якими розвиватиметься двостороння співпраця між Україною та Альянсом. “В першу чергу це покращення військового управління, друге - це військова освіта та військова підготовка, яка повинна бути спрямована на досягнення стандартів НАТО, третє - це законодавча сфера. Йдеться про закон про реформування СБУ, закон щодо військових закупівель, який стосується Міноборони, зняття грифу секретності з багатьох документів, аби покращити співпрацю з НАТО”, - зазначила керівниця центру.

Маронкова нагадала, що згадані закони вже мали б бути прийняті, і висловила сподівання, що вже в 2020 році парламент їх ухвалить. Також вона запевнила, що Україна і НАТО продовжать співпрацю з протидії кіберзагрозам та інформаційним операціям.

Україна має продовжити рух до НАТО — експерт

Голова Громадської ліги "Україна — НАТО" Сергій Джердж наголосив, що рух України в НАТО має залишатись незворотнім.

Про це він сказав під час круглого столу в Укрінформі на тему: "Україна - НАТО. Підсумки року: перспективи та очікування".

“РФ розпочала війну проти України і ми вважаємо, що це держава-терорист на сьогодні. Раніше всі ми розуміли, що Росія веде війну, але це ніде не звучало. Сьогодні вже для всіх зрозуміло, що це за війна, як і чому вона відбувається... І дуже важливо оцінити, які наслідки цієї російсько-української війни. Ми знаємо про 13 тисяч загиблих. На сьогодні ЮНІСЕФ дає оцінку, що в цій війні постраждало 430 тисяч дітей. Це величезна трагедія, тому що понад 100 дітей загинуло”, - зазначив Джердж, додавши, що десятки тисяч дітей через війну зазнали психологічної травми.

Наразі всі зусилля Громадської ліги "Україна — НАТО" фокусуються на роботі в регіонах з різними цільовими групами, серед яких військові, цивільні, молодь і люди похилого віку.

Джердж нагадав, що на початку 2019 року парламент ухвалив зміни до Конституції України, якими закріпив незворотність руху держави на членство в НАТО та ЄС. Так само Президент України Володимир Зеленський під час свого візиту до Брюсселя 4 червня запевнив Генсека НАТО Єнса Столтенберга, що Україна продовжить курс в бік Північноатлантичного Альянсу. Наразі закінчується підготовка плану співробітництва на 2020 рік між Україною та НАТО.

Під час круглого столу також наголошувалось, що з 2014 року США виділили на підтримку української армії понад 1,3 млрд доларів, які пішли на зміцнення обороноздатності та покращення взаємовідносин з НАТО. Серед інших країн, які надали найбільшу військову допомогу Україні у 2014-2018 роках: Канада, Велика Британія, Франція, Німеччина, Данія, Словаччина.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-