Презентація громадської ініціативи з визнання

Презентація громадської ініціативи з визнання "ЛНР" та "ДНР" терористичними організаціями на національному і міжнародному рівнях

Укрінформ
12 листопала, 14:30 - Презентація громадської ініціативи з визнання “Луганської народної республіки” та “Донецької народної республіки” терористичними організаціями на національному і міжнародному рівні. Значення для мирного врегулювання збройного конфлікту в Україні.

Організатор: Громадська спілка “Міжнародне співтовариство з прав людини” (International Human Rights Community).

Учасники: Андрій Немировський – народний депутат України 8-го скликання, член правління Громадської спілки “Міжнародне співтовариство з прав людини”; Богдан Матківський – народний депутат України 8-го скликання; Костянтин Золотаревський – голова офісу Громадської спілки “Міжнародне співтовариство з прав людини”; Наталія Целовальніченко – керівник ГО “Луганська правозахисна група”, адвокат, член Громадської ради при Міністерстві юстиції України; Руслан Ригованов – директор з розвитку ГО «Платформа соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій «Єдиний координаційний центр»; Наталя Омельченко – голова ГО «Активна громадянська позиція», правозахисник внутрішньо переміщених осіб. 

Підсумкові матеріали:

Співкоординатори громадської ініціативи направили до Державного Департаменту США спільне звернення про визнання «ЛНР» та «ДНР» терористичними організаціями. Про це на прес-конференції в Укрінформі розповіла керівник ГО «Луганська правозахисна група», сокоординатор громадської ініціативи, адвокат, член Громадської ради при Мінюсті України Наталія Целовальніченко.

В умовах постійного тиску з боку держави-агресора, постійних обстрілів українських позиції з боку бойовиків на Донбасі, намагання зірвати Нормандський формат переговорів та ігнорування Москвою пропозицій з мирного врегулювання збройного конфлікту правозахисники запропонували нове політико-правове бачення вирішення проблеми відновлення територіальної цілісності України та миру.

Політичні та громадські діячі України, організації громадянського суспільства заснували громадську публічну ініціативу з визнання «Луганської народної республіки» та «Донецької народної республіки» терористичними організаціями на національному і міжнародному рівні. Це важливий крок з боку громадського суспільства України на підтримку позиції України в Міжнародному суді ООН про визнання РФ державою, що підтримує тероризм. Визнання «ЛДНР» терористичними організаціями, що діють за підтримки РФ, це новий інструмент впливу на агресора з метою примусу до миру.

«На сьогодні більш ніж півсотні політичних діячів, громадських організацій та громадських діячів, міжнародних партнерів підтримують нашу спільну ініціативу. І ми закликаємо всіх небайдужих до долі України приєднатися до нас!» - зазначила Наталія Целовальніченко.

Співкоординаторами громадської ініціативи підготоване і направлене до Держдепартаменту США спільне звернення про визнання «ЛНР» та «ДНР» терористичними організаціями: Armed Non-State Actors (ANSAs) - «Збройні недержавні суб'єкти». На території, зайнятій ANSAs на сході України, є досить задокументованих і оприлюднених Організацією Об'єднаних Націй та багатьма іншими, поважними міжнародними організаціями, порушень та інцидентів в області прав людини, випадків тортур та інших форм жорстокого поводження, включаючи сексуальне насильство, вбивства мирних громадян, розстріли і страти полонених українських солдатів і цивільних осіб, незаконні затримання та викрадення людей, захоплення заручників і незаконне утримання під вартою, навмисні напади на цивільних осіб і цивільні об'єкти, такі як школи і медичні центри, використання цивільних осіб в якості живого щита, вербування та використання дітей у бойових діях, невибіркову застосування протипіхотних мін, мародерство, і багато інших порушень Міжнародного Гуманітарного Права, що характеризує діяльність ANSAs на сході Україна як терористичну. Також, особливою загрозою для безпеки України є екологічний тероризм на Донбасі та його наслідки.

Експертами Міжнародного Співтовариства з Прав Людини розроблений відповідний національний законопроект про визнання «ЛДНР» терористичними організаціями, що діють за підтримки РФ. У подальшому учасники ініціативи планують відстоювати позицію для визначення «ДНР-ЛНР» терористичними організаціями в Україні на підставі спеціального закону, це стане стартом для підготовки, рішення ООН з цього питання, а так само для прийняття аналогічних рішень в ЄС.

На думку засновників ініціативи, системне вирішення Україною зазначеного питання є новим планом дій щодо врегулювання збройного конфлікту на Донбасі – ПЛАН С. Такий план відрізняється від Мінського та Норвезького форматів, оскільки створює значні важелі міжнародного і національного впливу на агресора, передбачає механізм оцінки та сатисфакції шкоди всім потерпілим і державі внаслідок діяльності терористичних організацій та агресії РФ, як спонсору тероризму. Це можливість переформатувати політичні процеси за участі України, без загрози зняття санкцій з РФ, дозволяє сформувати найбільш вигідну площадку для міжнародних переговорів для України і, нарешті, сприяє переходу України до статусу реального суб’єкту переговорного процесу.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-